metro.cz

Organický odpad z restaurací nemusí končit v koši. Aplikace Nesnězeno nabízí řešení

  17:59
Zbylými porcemi jídla se nebude plýtvat ani v Praze. Brněnský projekt Nesnězeno totiž nyní rozšířil pole své působnosti také do hlavního města.
Jakub Henni a Michaela Gregorová | foto: Nesnězeno

Jedná se o mobilní aplikaci, která umožňuje restauracím, kavárnám a podobným podnikům nabízet nadbytečné nevydané porce či produkty před vypršením data spotřeby zákazníkům se slevou, místo aby skončily na dně kontejneru.

Za vznikem aplikace stojí dvojice zakladatelů, Michaela Gregorová a Jakub Henni, kteří první neprodané porce začali nabízet v Brně přes facebookovou stránku na konci loňského roku.

„Inspirovala jsem se podobným projektem v Paříži. Řekli jsme si s Jakubem, proč to nezkusit i v Česku. Na začátku jsme založili facebookovou stránku, abychom si ověřili, zda vůbec bude o tuto problematiku zájem. Na vývoj aplikace jsme původně neměli peníze a Facebook byl tedy ideální,“ říká Gregorová.

Nápad se uchytil a po Brně následovalo rozšíření do Ostravy, Českých Budějovic a tento týden také do Prahy. V hlavním městě se zapojilo za dva dny přes dvacet podniků. Společnými silami se takto podařilo zachránit už přes šest tisíc porcí ve více než osmdesáti zapojených podnicích.

Aplikace je uživatelsky jednoduchá jak pro strávníky, tak pro majitele podniků. „Kdykoli nastane situace, že má prodejce zbylý dílek koláče, může použít náš systém. Porci musí nabízet s minimálně třicetiprocentní slevou, aby aplikace opravdu sloužila svému účelu,“ popisuje zakladatelka.

Za jídlo se platí rovnou přes aplikaci a strávníkovi pak v podniku stačí ukázat potvrzení o nákupu. Do budoucna tvůrci aplikace slibují i webové prostředí a v neposlední řadě také možnost platit v hotovosti.

Kromě kaváren, bister a restaurací už Nesnězeno začíná spolupracovat i s většími řetězci. „Poslední dobou například s obchodem Sklizeno, jinými zdravými výživami nebo s obchody se sušenými plody, které takto mohou udat zboží před expirací,“ dodává Gregorová a upozorňuje, že rádi přivítají každý nový podnik.

Autor:
zpět na článek