metro.cz

Newyorská barová kultura slaví v metropoli výročí

  5:51
Kde popíjet stylově? Deník Metro poradí.
Bar and Books | foto: Bar and Books

Na stole lahodná whisky, v uších podmanivý jazz a v ruce pořádný doutník. Ne, nejsme ve filmu. Sedíme v pražském Bar and Books. Elegantní bar letos oslavil své patnácté výročí. Deník Metro se proto do noblesního podniku vypravil.

Bar otevřel na podzim roku 2004 Raju Mirchandani. Indický podnikatel, který v té době již mnoho let provozoval podniky v New Yorku. „S potěšením sleduji, jak tady stoupá úroveň barové kultury. Když jsem před patnácti lety přijel do Čech, zdaleka to tak nebylo. Výrazně se zlepšila i kvalita nabídky drinků, pořádají se tu barové show, to je skvělé,“ říká Raju Mirchandani. Pobočky má podnik v Praze už dokonce dvě. V Týnské i v Mánesově ulici si zákazníci mohou dát prémiovou whisky, gin, víno či šampaňské. Mnoho lidí ocení doutníkovou místnost.

Podniky, které mají šmrnc

  • Black Angel’s Bar má menu vytvořené podle dochovaných poznámek a náčrtů české barové legendy minulého století Aloise Krchy, které se našly při rekonstrukci budovy s původním názvem U Černého anděla. Bar je postaven ve stylu prohibičních podniků 30. let a najdete ho v gotickém sklepení hotelu U Prince na Staroměstském náměstí.
  • L’Fleur Bar je útulný bar s příjemnou a profesionální obsluhou a širokou nabídkou vysoce kvalitních koktejlů, šampaňských vín a kvalitních destilátů. Bar najdete na Starém Městě, v ulici V Kolkovně 5/920.
  • Bugsy’s bar byl časopisem Newsweek začleněn mezi The Best bars of the World. Několikrát získal ocenění Nejlepší cocktail bar ČR. Vedle koktejlů nabízí zhruba 100 různých Single Malt whisky, 90 druhů rumů, nepřebernou škálu prémiových vodek a na 130 titulů šampaňského. Bar se nachází v Pařížské 10 (vchod z Kostečné ulice).

„Hodně u nás vidím také páry. Dokonce bych řekla, že se zde častokrát odehraje první rande,“ říká spolumajitelka baru Martina Peštová. „Muži, kteří chtějí udělat dojem, berou ženu k nám,“ říká Peštová a provází nás barem. Kožené sedačky, tmavé dřevěné obložení a police plné knih. To vše dává podniku noblesní atmosféru.

Bar nabízí i tematické večery, během nichž se mohou návštěvníci naučit míchat koktejly nebo se dát inspirovat správným párováním whisky s doutníky. Autentickou atmosféru doplňuje pravidelné vystoupení živé hudby či burlesky.

Šmrnc však klub má, i když se tu zrovna nic nekoná. „Barmani nosí kvádro, servírky mají šaty a chodí v botách na podpatcích. Možná proto je složitější sehnat personál,“ směje se Peštová.

Bar and Books u příležitosti výročí představí dvě novinky. První z nich je koktejl s lechtivým názvem Get Naked in your mind. Druhou je kniha On the other side of Napkin, což jsou memoáry zakladatele baru s osobním pohledem na barovou kulturu a její vývoj.

Autor: Marek Hýř Metro.cz
zpět na článek