metro.cz

Restaurace bez zahrádek budou dva týdny diskriminovány, říká vedoucí několika podniků

  8:26
Petr Paulus je jedním z mnoha zasažených podnikatelů v gastronomii. Podle provozního tří restaurací v centru Prahy jsou některé kroky i opatření vlády nepřehledné.
Petr Paulus | foto: Archiv

Jak jste se vypořádali s nařízením nouzového stavu? O kolik méně jídel za den vydáte, než kdyby bylo normálně otevřeno?
Hned od prvního dne jsme se snažili přizpůsobit okolnostem. Otevřeli jsme okénko pro výdej obědů na všech třech našich provozovnách restaurace Tiskárna, Mincovna a Potrefená Husa na Národní. Chodí k nám převážně stálí hosté, kteří nás navštěvovali i před uzavřením restaurací. Oslovili jsme i rozvozové firmy. Ironií je, že jsme je dříve odmítali z důvodu pro nás nevýhodných podmínek. Rozvoz funguje aspoň přes obědy, večer je znát, že v Praze 1 je málo rezidentů.

Jaká je situace ohledně vašich zaměstnanců?
Máme zatím stále plný „stav“. V současné době máme zhruba sto zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Pouze jsme ukončili všechny brigádníky a zaměstnance na dohodu. Naše lidi využíváme na pár hodin měsíčně na výdej u okének a také jsme se pustili do menších oprav a sanitárních úklidů. Restaurace Tiskárna je také součástí projektu společnosti Veolia Menu, které pomáhá, kde denně vaříme přes 200 obědů do nemocnic a seniorům.

Budete žádat kompenzace od státu?
Od začátku jsme sledovali, jaký způsob kompenzace nebo podpory bude k dispozici. A bylo to zpočátku velmi chaotické a nepřehledné. My jsme například do poslední chvíle nevěděli, jestli v programu Antivirus bude příspěvek pro zaměstnavatele z vyplácené náhrady mzdy včetně odvodů, což pro nás bylo celkem zásadní. Chystáme se poslat žádost i do záručního programu COVID Praha.

Členové vlády naznačili, kdy by se mohly restaurace opět otevřít. Co říkáte na to, že nejdříve to budou provozy se zahrádkami?
Všichni s nadějí a očekáváním vyhlížíme aspoň nějakou optimistickou zprávu. Ale i v tomto ohledu prohlášení vlády či epidemiologů spíše vnáší mezi lidi nejistotu. Uvědomujeme si, že veškeré kroky a opatření jsou bezprecedentní a že ochrana zdraví všech nás je v tuto chvíli priorita. Konkrétně v harmonogramu, které vydalo ministerstvo průmyslu a obchodu ohledně postupného uvolňování, je z mého pohledu mnoho nedostatků. Nejenomže termín 25. května je pozdě, ale i rozhodnutí, že se otevřou nejdřív venkovní zahrádky, je nelogické. Pokud mám provoz bez zahrádky, je to pro mne jako provozovatele na dva týdny diskriminační. Ani z hygienického hlediska to nedává příliš smysl. Budou-li hosté konzumovat u stolečků na chodníku před restaurací, těžko budeme schopni pohlídat, aby kolem nich chodili lidi v dostatečné vzdálenosti.

Jak moc vám budou i po otevření chybět hosté ze zahraničí? Mohou Češi v létě ztráty restaurací aspoň částečně dohnat?
Vždycky jsme se orientovali na české zákazníky a naše motto zní „restaurace pro našince“. Je jasné, že například restaurace Mincovna, která je na Staroměstském náměstí, odliv turistů pocítí. Ale jak říkám, u nás byli Češi vždy vítáni, a věříme, že k nám najdou cestu i v budoucnu.

Využili jste situaci alespoň k nějaké renovaci v restauracích nebo ke změně na jídelních lístcích?
Naši Potrefenou Husu jsme na začátku roku na měsíc uzavřeli a kompletně zrekonstruovali. Bylo to bohužel špatné načasování. Naopak jsme doufali, že se nám začne investice s příchodem sezony vracet. Jídelní lístky měníme vždy sezonně.

Autor: Pavel Urban Metro.cz
zpět na článek