„Trend do roku 2000 býval, že hrozny dozrály akorát, sklízelo se na přelomu září a října. V posledních sezonách se spíše bojím, aby hrozny nepřezrály a abychom neměli sladší vína,“ upozorňoval už na jaře Bronislav Vajbar z vinařství Vajbar v obci Zaječí na Pálavsku.
Oteplování má za následek, že se na jižní Moravu v posledních dvou dekádách „přesunuly“ i červené odrůdy dříve typické pro Itálii nebo jižní Francii. Přesto by to letos mohlo být jiné, respektive jako zastara.
Cukr podle názvu
|
„Letos je to jako normálně,“ konstatuje Pavel Vajčner, generální ředitel Znovínu Znojmo ze Šatova. Letošní květen nebyl tak teplý a prosluněný jako loni a v předcházejících sezonách, také letošní červen patřil k nejmokřejším za poslední roky. „Dá se předpokládat, že letošní sklizeň se odehraje v tradičních termínech,“ říká Vajčner.
I v minulých letech se vinné hrozny trhaly v září a říjnu, daní za to byla ale mnohem vyšší cukernatost.
„Také já jsem si kdysi rád dal sladší víno, hodně letěly výběry z hroznů nebo bobulí, ale sladkého se časem každý přepije,“ řekl deníku Metro Miroslav Rolník, předseda Spolku dobšických vinařů. Ti, kteří chtěli nabízet zákazníkům méně sladká, tedy suchá vína, museli začít se sklizní třeba už v červenci.
„Mám v nedávné paměti ročníky, kdy se sklízelo už třetího srpna,“ vzpomíná vinař Vajbar. Přitom o dvacet let dříve se například odrůda Irsay Oliver sklízela až koncem první půlky měsíce září.
Letos by se tedy měly hrozny stěhovat z vinic do sklepů, i při zachování běžné cukernatosti, jako v devadesátých letech. „Odhadoval bych to na třetí týden v září,“ řekl deníku Metro Jiří Hort, majitel vinařství z Dobšic.
V roce 2018, který patřil na jižní Moravě ke klimaticky spíše k „subtropickým“ etapám, se sklízelo třeba už prvního srpna. Samozřejmě, hrozny měly v té době vysokou cukernatost. Letošní obsah cukru by měl být v normálu. Podle Horta by mohl být letošek rokem sauvignonu.
„Pršelo, sauvignony milují vodu a chladnější počasí,“ uzavírá Hort.