metro.cz

Větší foto
Manažerka Zuzana Schreiberová peče sousedům dobroty zadarmo. | foto: archiv Zuzany SchreiberovéMetro.cz

Zadarmo peče pro sousedy. Opravdu nejsem nějaká sekta, říká manažerka z Letné

  18:26
Zuzana Schreiberová je osobnost, o které si v posledních týdnech povídá celá Letná. Tahle sympatická manažerka, toho času kvůli pandemii pracující z domova, se totiž rozhodla začít bojovat s nepřízní osudu po svém. Peče všemožné druhy sladkého pečiva, které následně pravidelně rozdává mezi sousedy v sedmé a osmé městské části. Činí tak nezištně a zcela zdarma, čistě pro potěchu sebe i druhých.

„Na home office jsem si uvědomila, že mi něco chybí. Že kromě koukání do tabulek, odepisování na maily a on-line porad bych chtěla vidět nějaké hmatatelné výsledky svojí práce. Před Vánoci jsem proto napekla 18 kilo cukroví pro své známé a v lednu se vrhla na buchty a bábovky. Kromě toho, že je to pro mě relax a rovnováha mezi duševní a fyzickou prací, tak moc věřím tomu, že to může přinést trochu radosti a dobré nálady v téhle divné době,“ říká pro deník Metro Schreiberová.

Po pár týdnech bohulibé činnosti se ze Schreiberové stala lokální celebrita. Fotografie jejích výtvorů pravidelně sklízejí obdiv například v oblíbené facebookové skupině Letenská parta. Povídá se o ní také mezi sousedy v Libni. „Zjistila jsem totiž, že i obrázky buchet udělají radost a dovedou rozsvítit den v době, kdy na nás na sociálních sítích vyskakují samé jobovky. Stačí sledovat moji stránku, kam budu i nadále výrazně věšet aktuální nabídku. Pak stačí napsat – ideálně i komentář či soukromou zprávu – a domluvit se na vyzvednutí,“ vysvětluje Schreiberová.

Největším majstrštykem jsou podle komentářů sousedů i dojmu samotné Schreiberové její vyhlášené buchty. „Ty jsem už opravdu propracovala k dokonalosti. Plus, co je moje silná stránka a proč mají takový úspěch, na jeden pekáč padne kostka másla. Nejen do těsta, ale ještě před pečením se buchty potírají rozpuštěným máslem. A po upečení znovu horkým máslem s rumem,“ svěřila Metru své tajemství Schreiberová.

Pokud chcete udělat této dobré duši radost a oplatit jí její laskavost něčím materiálním, peněženky nechte v kapse. Schreiberová se nebrání směnnému obchodu, například sýr, čaj nebo sušená rajčata či nějaká ta přísada pro příští pečení jsou pro ni ideálním dárkem. „Proč nepeču na objednávku a nechci peníze? Jako manažerka na home office jsem nebyla krizí ohrožena. Navíc pečou skvělí profíci z gastra a nákupem by se měli podpořit oni. Pečení je pro mě relax, stejně jako bych si kupovala materiál na malování kamínků nebo jiné tvoření,“ vysvětluje Schreiberová, která se o fotografie „darů“ za své výrobky rovněž neváhá dělit na Facebooku.

Protože v dnešní době může působit poněkud podezřele, když je někdo ke druhým nezištný, musí Schreiberová odpovídat občas i na poněkud netradiční otázky. „Opravdu nejsem nějaká sekta. Trochu cvok jsem a věřím, že takovými drobnostmi se fakt dá dělat veselejší svět. A že máme teď v téhle lockdownové době péct a dávat to na sociální sítě, psal psychiatr, pan doktor Tomáš Rektor. A já každý den zjišťuji, že to má sakra smysl,“ směje se Schreiberová.

Noviny nejsou nafukovací, a proto se nám do článku již nepodařilo vměstnat nic z několika stovek poděkování a chvalozpěvů, které lze na adresu práce Schreiberové dohledat na internetu. Pro jistotu jsme paní Zuzanu varovali, že po vydání článku její věhlas ještě vzroste. Prý je připravena a uvažuje i o něčem na způsob objednávkového formuláře.

Komentáře

zpět na článek