metro.cz

Stříkačky a staré občanky. Kasino skrývalo „poklady“. Místo něj vznikla honosná nádražka

  5:06
Prvorepublikovou restauraci za sedmdesát milionů korun zaplatí provozovatel. Oficiální start bude 1. září.
Původní kasino muselo v roce 2017 vyklidit pole.

Původní kasino muselo v roce 2017 vyklidit pole. | foto: PENTA

Uzený jazyk s vejmrdou, žemlovka a orosené pivo načepované z jednoho z osmi nablýskaných kohoutů. To mají být největší tutovky podávané v nové nádražní restauraci na Masarykově nádraží. Luxusně pojatá nádražka otevře začátkem září na místě bývalého kasina. Dříve zde, konkrétně od roku 1869, fungovala císařská restaurace první třídy, kterou automaty a ruleta vytlačily v 90. letech 20. století.

„Cena rekonstrukce přesáhla sedmdesát milionů korun. Z toho platil značnou část právě nájemce – společnost Lagardere. Ten stanovil oficiální začátek po vyladění veškerých detailů na 1. září. Občas tu již nyní někdo zkouší vchodové dveře. Kdyby to zkusil například na začátku příštího týdne, stane se součástí zkušebního provozu, tedy si dá klidně kafe, pivo i dobrý oběd,“ říká pro deník Metro mluvčí investiční skupiny Penta, která na nádraží rovněž rekonstruuje, Ivo Mravinac.

Restaurace, do níž se vejde dvě stě hostů, ponese prostý název Masaryčka. Na její vznik dohlíželi památkáři.

Nyní zde čeká na otevření nejdražší nádražka v Česku.

„Mezi nejvíce obtížné disciplíny patřila například rekonstrukce stropních i nástěnných štuků a rozet,“ dodává Mravinac a přibližuje, že byly při pracích zachovány litinové sloupy a kazetové stropy. Při odstraňování opláštění stěn v kasinu prý dělníci našli takové „poklady“ jako několik injekčních stříkaček či starých občanských průkazů.

V nové restauraci bude vařit Marek Hosnedl. Dříve vařil v Café Sahara na náměstí Míru nebo pro nizozemskou dopravní společnost velel kuchařům na jedenácti říčních lodích – od Švýcarska po Maďarsko.

„Šéfkuchař Hosnedl vařil pro mnoho různých celebrit. Masaryčku vzal jistě z více důvodů, jedním byl určitě fakt, že má doma osmiměsíční miminko, druhý pak, že si řekl: Není důvod, proč by se lidi neměli v nádražní restauraci najíst opravdu dobře,“ míní Mravinac.

Strop restaurace v 80. letech

Celková rekonstrukce nádraží, do které patří i obnova restaurace, začala v roce 2012 opravou příjezdové haly. Penta při ní investuje částku ke čtvrt miliardě korun, doteď zde podle Mravinace utratila 250 milionů korun. Po otevření restaurace bude v historické budově zbývat ještě rekonstrukce, jež je společným dílem Českých drah a Penty.

„Zbývá zbudovat obchodní pasáž podél ulice Hybernská, ta by měla být hotova do konce příštího roku. Dříve zde bývaly pokladny,“ doplňuje Mravinac.

Proměnou k nepoznání prošla nedávno také nádražka na smíchovském nádraží. Restaurace Oáza otevřela pod novým názvem Tankovna Smíchov letos v květnu. Mezi její speciality patří podle místního šéfkuchaře Tomáše Záhorského vepřové koleno s křenem, bůček a hovězí svíčková. Tankovna má být poctou nádražním restauracím. Zdi tu zdobí historické fotografie Smíchova a odkaz železnice. Podle kritiků ale tato nádražka přestavbou přišla o své jedinečné kouzlo. 

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz
zpět na článek