metro.cz

Polovina hospod nám pomřela, ale nevzdáváme se, říká pivovarská rodina z Nupak

  17:00
Nupaky leží asi čtyři kilometry západně od Říčan, v těsném sousedství komerční zóny u dálnice D1. Mlaďoučká víska, řeknete si. Ale kdepak. První zmínky o Nupakách pocházejí už z roku 1406. Pokud tudy budete projíždět, přibrzděte u budovy s nápisem Gwern.

Další 2 fotografie v galerii
„Smysl má nyní retail,“ myslí si Jana Tkačíková. | foto: Petr Holeček, Metro.cz

Tady žijí Keltové? Skoro. „Název našeho minipivovaru vznikl úpravou keltského výrazu pro strom – konkrétně olši. No a ta má hluboké kořeny, což odkazuje na velkou rodinu a ty jsou navíc velmi žíznivé,“ směje se Jana Tkačíková, která spolu s bratrem Petrem Ugrinem místní podnik vlastní. „A jak se rozrůstá koruna stromu, rozvíjíme se i my,“ dodává Petr, který má na starosti výrobu, sestra Jana obchodní stránku.

Minipivovar, který ročně vyprodukuje dva tisíce hektolitrů piva ročně, tu stojí od roku 2014. „Pocházíme z Chotěboře, odtud jsme se v roce 2007 odstěhovali. S tátou jsme později investovali do minipivovaru, který jsme postavili na zelené louce,“ ukazuje Petr provozovnu postavenou tak, aby šel projít celý proces vaření piva v okruhu. Je zde dvounádobová varna s vířivkou o objemu dva tisíce litrů s parním ohřevem. Otevřené spilky jsou čtyři po čtyřech tisících litrech a stejný objem mají CKT tanky v ležáckých sklepech.

„Vaříme metodou na dva rmuty,“ říká Petr Ugrin.

Pivovar vaří klasicky – z žateckého chmele, českého sladu z Kounic a vody. „Ale také experimentujeme se svrchně kvašenými pivy, to je teprve adrenalin! Používáme k tomu speciální slady z Bamberku, americké chmely a kvasnice bereme zdarma od Budvaru,“ dodává pivovarník Petr.

Minipivovary se stále potýkají s dopady koronakrize a v Nupakách nejsou výjimkou. Řada hospod a restaurací totiž už po uvolnění restrikcí neotevřela. „Naše prodeje se už nedostaly na stejnou úroveň jako před pandemií. A to ještě musím zmínit drahé energie a zdražování surovin obecně. Zcela se kvůli tomu změnil trend – lidé méně chodí do hospod a my proto stáčíme méně sudů. Mnohonásobně více prodáváme pivo v PET lahvích, které si lidé berou domů. Museli jsme kvůli tomu přidat plnicí linku,“ vysvětluje Jana Tkačíková. Stále se prý věrné hospody drží, třeba kolovratský podnik U Boudů nebo Hliněná bašta z Průhonic.

Minipivovary se stále potýkají s dopady koronakrize a v Nupakách nejsou výjimkou

„Za poslední rok jsme prodali necelý milion lahví piv z českých minipivovarů,“ říká k tomu naopak Michael Sklář, manažer sortimentu piv obchodů Albert. To je cesta, kde vidí minipivovary naději. „Nyní máme piva z téměř sedmdesátky malých českých pivovarů. Vnímáme rostoucí zájem o řemeslná piva. Populární jsou Jarošovský pivovar, Hostivar, Pivovar Kunratice, Matuška, Plasy a právě Gwern.“

Autor: Petr Holeček Metro.cz
zpět na článek