Zapojilo se do ní na dva tisíce hospod a restaurací, jimž lidé přispěli zakoupením voucherů za celkem sedm milionů korun.
„Hospody i restaurace jsou zavřené už měsíc, nicméně výrazný úbytek hostů zaznamenaly už od začátku března. Podle současného plánu vlády se otevřou nejdříve koncem května, a to ještě v omezeném režimu,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.
„To znamená, že většina provozoven bude tři měsíce bez jakýchkoli příjmů a řada z nich bude nucena bez další pomoci zavřít. Proto je extrémně důležité je v této době podpořit, abychom se v červnu měli vůbec kam vracet.“
„Jsem šťastný, že se něco děje. Vážně,“ říká Tomáš Poloch, který loni na podzim úspěšně otevřel Ostravarnu v Karviné. „Pivovary za námi stojí od začátku. Byly první, které nám přišly na pomoc, a my si vážíme každé jejich iniciativy.“
Lidé mohou svůj oblíbený podnik podpořit na webu www.zachranhospodu.cz zakoupením poukazu, který uplatní, jakmile skončí současná opatření a hospody znovu otevřou. Vouchery je možné zakoupit v hodnotě 100, 200, 500 a 1000 korun.
V Česku působí řádově padesát tisíc gastronomických zařízení a z toho více než 30 tisíc představují hospody a restaurace. V tuto chvíli je 90 procent hospod a restaurací zavřených a bez jakýchkoli příjmů.