metro.cz

V jihoafrickém KFC měl falešný inspektor jíst rok zadarmo. Jak by se mu vedlo v Česku?

  10:28
„Kyblík kuřecích křidýlek, kolu a hranolky. Prosím rychle, jsem od inspekce.“ Takhle nějak se měl v jihoafrické pobočce rychlého občerstvení KFC obsluze představovat falešný kontrolor. Před pár týdny ho údajně ve městě Durbanu dopadli místní policisté poté, co se takto živil více než rok v pobočkách tohoto řetězce. Ačkoliv vedení KFC označilo zprávu, jež se objevila v celé řadě médií po celém světě, za fámu, na sociálních sítích se stal šejdíř hitem.
Ilustrační snímek | foto: Fotolia

Deník Metro proto zapátral, zda by „falešný vrchní“ jako kdysi Josef Abrhám v kultovním filmu mohl podobné nepravosti páchat například v Praze. Podle prezidenta značky KFC pro Česko a Rakousko Libora Hubíka nejspíš ne. „Máme zavedené přísné provozní standardy, které jsou několikrát v průběhu každého dne kontrolovány na několika úrovních. Pravidelně je kontroluje také oddělení interního a externího auditu a zástupci České obchodní inspekce. Do restaurací nicméně neohlášeně chodí i vedení naší značky, jako jsou například oblastní manažeři. Pracovníci, natož zákazníci, je však nepoznají. Takže máme jistotu, že se náš vytrénovaný tým chová ke všem zákazníkům stejně vstřícně a ochotně. A také to, že je kvalita našich kuřecích kousků stále stejně vysoká,“ říká pro Metro Hubík.

Kontroloři v KFC tak za jídlo logicky musí vždy zaplatit, jako každý běžný zákazník. Kdyby vymáhali opak, přišli by o své krytí. Obsluhu by podle zkušeností Hubíka nejspíš neohromila ani falešná průkazka. „Máme zavedené velmi přísné provozní standardy,“ dodává Hubík.

Šejdíř z KFC

  • Podle britského deníku Daily Mail jde o reálný příběh. Sedmadvacetiletý student z Durbanu se stal hitem. Podvodník měl do KFC jezdit vypůjčenou limuzínou.
  • Pokud se příběh skutečně stal, šlo patrně o bývalého zaměstnance řetězce. 
  • Podle jeho údajných obětí měl totiž nestandardní přehled o tom, jak to v restauraci funguje.

Velmi podobě to funguje také v konkurenčním McDonald’s. Ve většině pražských poboček jsou navíc zaměstnanci v posledních měsících ještě více horliví. Své zákazníky, ze kterých by se mohli později vyklubat kontroloři, v průběhu konzumace sami standardně oslovují s otázkou, zda je jídlo v pořádku. Ještě více tajných inspektorů pak navštěvuje pobočky řetězce Burger King. „Restaurace je pravidelně kontrolována nejen regionálními provozními manažery, ale také externí společností, která kontroluje dodržování standardů značky a zdravotní nezávadnost potravin. Pokud kontrola na některé restauraci probíhá, běžného zákazníka a jeho zážitku z nákupu se to nedotkne,“ uvádí pro Metro ředitel značky Burger King pro Česko, Slovensko, Rumunsko a Bulharsko Daniel Ryška. 

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz
zpět na článek