metro.cz

Další 1 fotografie v galerii
Pivo sice v sudech leží, ale rozhodně nespí! | foto: Archiv

Ochutnejte lektvar, který v sudu stráví několik měsíců. Pivovar z Potštejna rád kouzlí

  6:29
Co si takhle dopřát něco trochu jiného? Něco pořádně uleželého. Třeba malý experiment z fabriky, která kdysi voněla pilinami. Projekt Fenetra nabízí piva inspirovaná jak starými pivními tradicemi, tak moderním experimentováním.

Piva Fenetra mají několik společných jmenovatelů. Všechna prochází dřevěnými sudy, všechna jsou aspoň zčásti kvašená divokými kvasinkami a všechna potřebují hodně času na výrobu. „Tím hodně času jsou myšleny ne týdny a měsíce, ale spíše měsíce a roky, které pivo tráví jak v dubových sudech, tak dozráváním v lahvi,“ poodhaluje kouzla pivovaru sládek Jakub Sychra.

Projekt Fenetra sice spadá pod potštejnský Pivovar Clock, jelikož se ale jedná o dobroty natolik specifické a rozdílné, rozhodli se majitelé podniku tvořit mok pod novým brandem, který portfolio odliší od standardní produkce.

Nápoj k vychutnávání
A co v případě Fenetry znamená rozdílný? Příkladem může být výroční pivo Alma de la Vera. Tím pivovar na konci března oslavil třetí výročí první várky. Jedná se o švestkový Farmhouse Ale, jehož výroba začala na jaře roku 2020 uvařením základního piva. „Toto pivo s vysokým podílem různých obilovin se po vykvašení přetáhlo do kádě se švestkami v množství 570 kilogramů na 1000 litrů piva. Následovalo několik měsíců macerování piva, po kterém bylo pivo stočeno do dřevěných sudů, naočkováno kulturou divokých kvasinek a zrálo více než rok,“ popisuje unikátní výrobu Sychra.

Mimochodem Alma de la Vera, které pivovar 31. března narazil ve vybraných podnicích, je prvním pivem Fenetry, které se dostalo na čep ve větším množství. Jinak totiž pivovar distribuuje své „lektvary“ téměř výhradně v lahvích. S tím souvisí také doporučený způsob popíjení. „Piva tohoto typu, která si vyžádala spoustu práce a času, nejsou vhodná na nějaké mohutné popíjení na množství. Určitě vhodnější nápad je ochutnávání, nejlépe formou bottle sharing, tedy o načatou lahev se podělit ve více lidech,“ radí sládek. Mimochodem, náročnost výroby se projevuje i v ceně. Sedmička piva Fenetra stojí kolem přes 200 korun.

Garáž na traktory
Pokud vás očarovala unikátnost výroby Fenetry, nahlédněte i do „laboratoře“ sládka. Také ta má své kouzlo. Pivovar také díky ní získal svůj název.

Sídlo má pivovaru v Potštejně, hned vedle zámku ve Školní ulici, tedy v budově bývalého panského pivovaru. V něm se pivo vařilo až do roku 1914. Než sem Clock vrátil vaření piva, místo vystřídalo hodně majitelů. Byl tu autoservis, prodejna potravin, garáž na traktory i kadeřnictví. „V části, která patří nám, byl náš původní pivovar od roku 2014. Loni jsme se z kapacitních důvodů přestěhovali do většího a tento pivovar uzavřeli. Aktuálně prostory přestavujeme na větší pivnici,“ popisuje plány jednatel pivovaru Jiří Andrš.

Dřív tu dělali okna, dnes tu vaří pivo.

Ležel tu bronzový prach
Nyní podnik vaří zhruba o kilometr dál. Útočiště našel v budově bývalé továrny Fenetra, která vyrostla ve 20. letech minulého století. „Zpracovávalo se tu dřevo. Továrna fungovala velmi krátce. Následně opět vystřídala několik využití. Naposledy tu sídlil výrobce práškové metalurgie. Vše tu bylo pokryto bronzovým nebo uhlíkovým prachem. Objekt jsme koupili od firmy Diafrikt, která v novější části areálu v tomto byznyse dále pokračuje. Tuto budovu však takřka nevyužívali a dost chátrala,“ popisuje příběh fabriky Andrš.

Pivovar si objekt vybral právě pro jeho historii a vzhled. Navíc nebylo třeba místo nijak zvlášť stavebně upravovat. „Do budoucna asi celou plochu zabere výroba, skladování i kanceláře. Prozatím jen nevíme, co s vodárenskou věží,“ uzavírá Andrš.

Komentáře

zpět na článek