metro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Čisté střevo

  16:17
Kromě toho si mnoho produktů z celozrna můžete koupit v obchodě.
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Já vím, že to zní trochu odporně, ale naše trávicí ústrojí se nám dost často a docela zbytečně „zanáší“ zbytečným balastem! Řešení je přitom na dosah. Celozrnné produkty jsou ideální kartáče pro naše střeva. Musíme si však připustit, že i když nám to hodně chutná, není mouka jako mouka a není rohlík jako rohlík, o chlebu nemluvě.

Především z ekonomických důvodů před lety někdo vymyslel, že obilné zrno se bude čistit, leštit a vyhlazovat, aby se dalo dlouho a snadněji skladovat a aby se z něj dobře připravovalo jídlo. A tak každé zrno pro jistotu zbavíme klíčku (tedy základu nového života), očistíme jej od slupky bohaté na vlákninu a pak z něj vyrobíme perfektní bílou mouku. S tou se dá v potravinářském průmyslu sice dobře pracovat, ale do našeho těla se dostává mnohem, mnohem méně živin, antioxidantů, vitaminů a těch zmíněný „kartáčů“, které jsou pro naše zdraví nezbytné.

Nejsem žádný lékař, ale garantuji vám, že spousta bezlepkových diet a dalších trávicích a jiných zdravotních potíží vzniká právě z toho důvodu, že lidstvo se rozhodlo v rámci výhodnějšího „kšeftu“ s obilím – jíst jej v nepřirozené formě! Díky bohu, dnes již mnoho nutricionistů a kuchařů propaguje celozrnné (neplést si s výrazem cereální!) produkty od mouky po pečivo, těstoviny a všechny možné přílohy.

Naposledy mne inspiroval šéfkuchař G. Giardi z Fresh&Tasty, Hanka Zemanová ve své Nové Biokuchařce, S. Egger, šéfkuchař jedné alpské restaurace, a také kolektiv z karlínské Esky. Je jich stále více, co nám nabízejí chuťově vynikající a zdraví prospěšnou alternativu pro naše tělo i duši. Kromě toho si mnoho produktů z neimpotentního celozrna můžete koupit normálně v obchodě. Stačí otevřít oči. Jak bylo řečeno – když máte svoje trávicí potrubí v pohodě, jste v dobrém rozmaru i vy! Čisté střevo = čistá hlava!

Autor:
zpět na článek