Letos slavíte padesátku, co všechno bude součástí oslav?
Jedná se především o dva dny plné té nejlepší české a slovenské muziky. Vystoupí řada skvělých kapel v čele s Elánem, Tomášem Klusem, Třemi sestrami, skupinami No Name, Jelen, Slza, Mandrage a spoustou dalších. Vedle toho je zde spousta doprovodného programu, kde bych zmínil určitě třeba soutěž v pojídání švestkových knedlíků.
Vstupenky820 Permanentka na celý program vyjde v předprodeji na 820 korun, na místě to bude o 70 korun více. VIP kemp na dva dny nyní pořídíte za 300 korun. |
Vedle českého rekordmana v této disciplíně Kamila Hamerského je letos na startovní listinu zapsán také americký jedlík Patrik Bertoletty, který před lety dokázal spořádat přes 230 švestkových knedlíků za hodinu. Takže lze očekávat veliký jedlický souboj.
Na co jste v letošním jubilejním ročníku hrdí a berete to za svůj úspěch? Jak těžké bylo například přesvědčit kapelu Elán?
Nebylo to vůbec jednoduché. Elán na festivalech vůbec nehraje. Bavili jsme se o tom poměrně dlouho, nakonec je přesvědčila souhra dvou padesátiletých výročí, kdy Trnkobraní i skupina Elán slaví padesátiny ve stejný čas, takže jsme se dohodli na spojení narozeninových večírků. No, a pak pomohla také slivovice. Eláni říkají, že mají rádi alkohol...
Co je nejtěžší na uspořádání vašeho festivalu?
Všechno. Příprava tohoto festivalu je taková kontinuální činnost, která se s různou mírou intenzity vine celým rokem a vrcholí ve druhé polovině srpna. Těžko některou z činností nadřadit nad jiné.
V čem je největší změna od prvního ročníku?
Z osobní zkušenosti nemohu říci, jelikož první ročník Trnkobraní proběhl devět let před tím, než jsem se narodil. Nicméně ze vzpomínek pamětníků a materiálů dostupných v archivech bych řekl, že hlavní rozdíl vidím v tom, že ty první ročníky byly jakousi ovocnářskou obdobou dožínek s kulturním programem. Dnes se ale jedná o velký plnohodnotný hudební festival s přesahem do ovocnářství, gastronomie a lidových tradic.
Jaké největší problémy míváte přímo při festivalu?
Každá akce masových rozměrů mívá občas nějaké drobné provozní problémy, ale když vyjde počasí, je všechno řešitelné. Piva, slivovice i záchodů máme objednáno dostatek.
Čím je váš festival specifický?
Klademe důraz na lokální valašské zvyky. Návštěvník festivalu tak může vedle spousty zajímavého hudebního programu vidět valašské tance v krojích, navštívit prohlídkovou trasu likérky Rudolf Jelínek, kde se dozví mnoho zajímavých informací o technologii výroby slivovice, ale také o historii a tradici pálení destilátů na Valašsku. Může ochutnat i knedlíky plněné spoustou druhů ovoce, ze kterých likérka pálí své destiláty. Celý festival je prostě nasáklý vůní švestek a slivovice.