metro.cz

Ryby, svařené pivo, katedrály a všude zakopáváte o trpaslíky

  13:48
Jedno z nejstarších měst v Polsku zaujme svou pohodovou atmosférou. Jsou tu útulné bary, nádherné kostely a milí lidé.

Další 3 fotografie v galerii
Kostel sv. Kříže a sv. Bartoloměje jsou dva kostely v jednom | foto: Profimedia.cz

Z Prahy jsou to jenom čtyři hodiny cesty. Navíc po dálnici, která vás neznechutí dlouhými kolonami. Navštívili jsme zimní Vratislav, abychom ochutnali a zažili většinu jeho krás. Starobylé polské město je jako stvořené pro výlet ve dvou nebo i ten rodinný – je tu tolik trochu opomíjených atrakcí. Milovníci historie a architektury nechají oči na věžích katedrál, které jsou rozesety po deseti ostrovech plujících na řece Odře, foodies zase určitě zabrousí do několika vyhlášených restaurací, aby ochutnali plněné pirohy, nasládlé i kyselé ryby nebo slavný pokrm bigos. A pokud jste hipsteři a ještě jste nebyli ve zdejších barech, zahoďte kulichy! Ochutnat zdejší svařené pivo patří ke koloritu města stejně jako hledání bronzových trpaslíků, kteří jsou poschovávaní v nečekaných zákoutích.

Hala století

  • Jestli pojedete do vratislavské zoo, zastavte u Haly století, nedalekého architektonického skvostu. Je zapsaná na seznamu památek UNESCO.
  • Hala století byla postavena v letech 1912 – 1913, ještě za časů pruské monarchie. Ve své době měla kopuli s největším průměrem na světě. Chlubila se i největšími varhanami na světě.

„Prosincové počasí ve střední Evropě zrovna nevybízí k turistice, nicméně se svařeným pivem v ruce na historickém náměstí ve Vratislavi možná změníte názor,“ potvrzuje šéf Polského institutu Maciej Ruczaj a dodává: „Polský advent si – navzdory vše- obecné komercializaci – uchoval i svůj duchovní rozměr. Stojí za to si přivstat a zajít ještě za tmy do některého z kostelů na starobylé obřady rorátů, které symbolicky vyjadřují čekání křesťanů na narození Krista.“

Vratislav je sice krásná kdykoli v zimě, ovšem adventní trhy, které se konají až do 22. prosince, patří k nejkrásnějším v Polsku. Tisíciletá historie Vratislavi je hodně propojena s českými dějinami, proto se také pyšní i českým lvem ve svém znaku. Historické jádro města se rozkládá na deseti ostrovech řeky Odry, které jsou navzájem propojeny více než sto mosty. Ne náhodou se metropoli Dolního Slezska říká „polské Benátky“. Určitě nevynechejte návštěvu nejstaršího osídleného místa – legendárního Tumského ostrova s gotickou katedrálou sv. Jana Křtitele, jejíž portál je zdoben i sochou svatého Václava. Další z významných chrámů na Tumském ostrově je dvouposchoďový kostel Svatého kříže a svatého Bartoloměje. Již od roku 1000 sídlí na Tumském ostrově vratislavský biskup. Parádní je pak také zdejší hlavní náměstí Rynek. Patří k největším v Evropě a bylo založeno už za vlády Jindřicha I. Bradatého v letech 1214 až 1232. Je obklopeno mnoha pestrobarevnými měšťanskými domy s výrazně vysokými štíty. Dominantou je zdejší radnice.

Gastronomické tipy

  • Polská gastronomie je neprávem opomíjená. Je překvapivě pestrá, zábavná a hlavně chutná. Ve Vratislavi můžete ochutnat slavný bigos, tedy směs zelí, hub, masa a klobás nebo oblíbené pirohy, které se plní houbami, masem, sýrem, zelím i zeleninou.
  • Doporučujeme návštěvu vyhlášené restaurace Chatka przy jatkách. Bývá tu sice dost plno, ale když si uděláte rezervaci, bude vás čekat bohatý jídelní lístek. Vyzkoušejte telecí dršťky nebo pirohy plněné houbami a sýrem podávané s česnekovou omáčkou.
  • Jak vypadá polská kuchyně v moderní podobě vám předvede restaurace Čáry Máry. V minimalisticky pojatém designu inspirovaném knihou Alenka v říši divů na vás čeká třeba pečený holub se smrži a pórkem či duhový pstruh s bramborovou kaší ochucenou lanýži.
  • Zajděte i do podniku Targowa – Craft Beer and Food u vratislavské tržnice, kde je možné nakoupit skvělé místní potraviny, nabízí tu výběr z minipivovarů a lokální kuchyni.
  • Když už mají všude po zavírací době, tady bude určitě otevřeno a pořádně živo! Drinky, živá hudba, tanec. To je podnik Heca na adrese Rynek 7.
  • Ochutnejte místní nápoj jménem grzaniec. Je to pivo, ale svařené a ochucené kořením.
Autor: Petr Holeček Metro.cz
zpět na článek