metro.cz

Pivo a čokoláda? Funguje to, říká sládek

  6:17
„Často se mluví o párování jídla a vína, ale o pivu o něco méně,“ podotýká sládek Libor Vávra.
Libor Vávra | foto: Archiv

Skutečně se můžou pivo a jídlo navzájem ovlivňovat?
Určitě ano. Vinaři mají často až neuvěřitelně košaté příběhy o párování. Pivo českého typu je ve své podstatě senzoricky jednoduchý nápoj. Ale má úžasné vlastnosti. Zahání žízeň a přináší osvěžení, spojuje lidi u stolu, vyvolává nádherné vzpomínky na chvíle, kdy jsme ho pili, a při spojení s jídlem velice dobře generuje zisky. Ale je potřeba vybrat ten správný druh piva. Já tvrdím, že naše široké portfolio piv má výrazně širší spektrum barev, vůní a chutí než víno.

Jaká jsou základní pravidla, podle kterých bych měl vybírat pivo k jídlu?
Já se tedy velice často nejdříve v restauraci ptám, jak se vyspal kuchař. Ale teď vážně. Buď jako puzzle, kdy se pivo a jídlo doplní, nebo kontrastně. Například k Velvetu si mohu dát králíka na smetanové omáčce s knedlíkem – k hebkému sametovému jídlu se Velvet hodí. Nebo k Velvetu dát něco kontrastního, například maso s chilli papričkami. U piva má velký vliv na vnímání chuti zejména říz, který na jazyku úžasně uvolní a vyčistí chuťové pohárky. Cílem správného párování je vyniknutí a spojení autentické chuti a vůně surovin, z kterých bylo pivo a jídlo uvařeno.

Co má všechno vonět v pivu, pokud je správně uvařeno a ošetřeno?
To je docela jednoduché. Pivo má vonět prostě jako pivo. Samozřejmě vůni ovlivňuje i druh piva, použité suroviny zejména na varně a technologický postup. Čistá vůně chmele a sladu jsou základem senzorického profilu.

Jak naopak na první signální poznáme zkažené nebo špatně ošetřené pivo?
Já osobně mám extrémně citlivý nos a špatně ošetřené pivo poznám často už u vstupních dveří do hospody. Už i první pohled do výčepu nebo na sklenici piva jasně prozradí, zda je pivo dobře ošetřené.

Existuje i řada mýtů – například, že se pivo nehodí k čokoládě, ale mnozí to doporučují, protože vynikne jeho chuť. Je to tak?
Mýtů kolem piva je pěkně dlouhá řada a mnohé jsou velice úsměvné. Asi by každý v hospodě koukal, kdyby si host objednal pivo a čokoládu. A přitom to funguje. Je ale nutná skutečně kvalitní čokoláda a každá se zase hodí k jinému druhu piva. Kdyby to někdo chtěl zkusit, tak nejdříve pivo, potom čokoška, a zase pěkně zapít pivem.

Uvedu pár jídel a vy mi řekněte, které pivo byste k nim zvolil. Koprovka.
Rozhodně Hoegaarden White. Pozor. To je famózní kombinace, kterou vřele doporučuji.

Zeleninový salát s lososem.
Určitě Staropramen 11.

Mušle na víně.
Tady velmi, ale skutečně velmi záleží na druhu mušlí, celkové přípravě pokrmu a vínu. Vhodný může být Staropramen Nefiltr, ale pro určitý druh mušlí také Stella Artois.

Sorbet z citronové zmrzliny.
K citronovému sorbetu je mistrovskou kombinací dobře vychlazené pšeničné nefiltrované pivo Blue Moon s plátkem šťavnatého pomeranče.

Autor: Petr Holeček Metro.cz
zpět na článek