Z pořadu MasterChef Česko si udělali čeští diváci tradici již v roce 2015. Jistě se ale najde jen málo příznivců této soutěže, které do křesel a gaučů v obývacích pokojích definitivně nepřikovali až šefkuchaři porotci Jan Punčochář, Radek Kašpárek a Přemek Forejt. Tahle trojka si své televizní role udržela až do aktuální třetí sezony, která byla na léto přerušena. Oficiální náhradou, se kterou Nova přišla, mají být recepty, tipy, rady a podobné nesmysly od porotců i finalistů. A to kde jinde než na sociálních sítích této stanice. Ty však naštěstí nejsou jedinou záplatou, která může vyplnit divácké chutě na kvalitní kuchařskou reality show. Soutěž o amatérských kuchařích bojujících o titul MasterChef lze totiž pohodlně nahradit pořadem The Final Table. O jeho kvalitách se vás pokusí přesvědčit nejen naše internetová rubrika Strážce streamu. V minulosti jej totiž doporučoval také sám Přemek Forejt.
Bez trpaslice Pavlíny
Nejprve si asi shrňme, co je na MasterChefovi vlastně tak zábavné a fajn. Není to jen o sympatické partě amatérských kuchařů, kteří na televizní obrazovce bojují o jakýsi rádoby titul a výhru půl milionu korun. Jsou to hlavně emoce, rozvíjející se schopnosti a osudy jednotlivých aktérů i netradiční kulinářské výtvory, na něž je radost pohledět. A to vše a ještě mnohem víc zvládá i dva roky starý The Final Table.
The Final Table: Soutěž o titul
|
Internetová platforma Netflix, jak je jejím dobrým zvykem, v oficiální synopsi o svém pořadu mnoho neprozrazuje. „Týmy elitních kuchařů dělají všechno pro to, aby ohromily nejmlsnější jazýčky světa. V soutěži plné hvězd připravují devět klasických národních jídel,“ píše Netflix na portálu československé filmové databáze csfd.cz. Zde má mimochodem The Final Table krásných 85 procent, čímž se nemůže ani zdaleka pochlubit žádná z řad MasterChefa. Pravda, ve The Final Table není mamánek Pája, vulgární a kontroverzní trpaslice Pavlína, pohodář Pepa či již vypadnuvší exot Dědek. Za to jsou tu však lidé, kteří umějí vařit. A to na výbornou.
Ke stolu s profíky
Dvanáct dvojic profesionálních kuchařů z celého světa, kteří se v minulosti pracovně setkali a jsou proto minimálně dobří známí, vaří v každém díle typické jídlo dané světové země. Nejdřív pro porotu složenou z místních celebrit, tři nejslabší týmy pak vaří pro největšího šéfkuchaře té konkrétní země. Kdo je v daném díle nejslabším hráčem, ten končí. Žádné zdržovačky, žádné podrazy a laciné ždímání emocí. Přesto vám tenhle pořad, vymyšlený food kritikem Andrewem Knowltonem, přinese mnoho příjemných zážitků. Místo taktizování a strategií tu totiž máme koncept, který šlape. Kuchaři jsou precizní, profesionální a neskutečně rychlí. Že to zní trochu suše? Možná, ale tihle borci dávají doslova všanc svou profesní reputaci. Když něco zkazí, budou mít u sebe doma z ostudy kabát. Ve finálovém díle se pak devět renomovaných kuchařských rozhodčích z každé epizody vrátí a u závěrečného velkého stolu – The Final Table chtějí přivítat mezi sebe jako sobě rovného vítěze této show. Aby ale uspěl, musí uvařit nejen své specifické jídlo, ale prokázat schopnost zamíchat kartami kulinářského světa.
Kamarádi od vařečky
V pořadu natáčeném před dvěma lety v americkém Los Angeles se bohužel neobjeví Češi. Můžeme se jen dohadovat, zda to bylo kvůli podobnosti naší kuchyně s tou německou a slovenskou (ty ale v soutěži také nejsou), či jsme svými pokrmy přinesli světu méně nového než Ekvádor či Kanada. V prvním dílu se vaří kuchyně mexická, v dalším pak španělská nebo britská. Nechybí ani Brazílie, Indie, Itálie, Japonsko, Francie a samozřejmě USA. Během soutěže se dá tedy i příjemně dovzdělat a seznámit se s národními pokrmy zemí, kam se možná osobně nikdy nepodíváme.
Neradostná kuchařina
Podle recenze na webu britského deníku The Guardian je koukání na The Final Table i přes všechna lákadla šíleně frustrující a neradostné. Zkuste dát tomuhle pořadu na Netflixu šanci a napište nám do komentářů, zda máte stejný názor. Pokud ano, nezbude, než počkat na konec léta.
Vzpomínka na předchozího Strážce streamu: Vzhůru na Eurovizi
|