metro.cz

Vánoce budou letos jiné. Splín zaženete pečením, radí slavná cukrářka

  9:07
Jednu z nejznámějších českých cukrářek Mirku van Gils Slavíkovou zřejmě znáte díky televiznímu pořadu Peče celá země, ale její kariéra je ještě barvitější. Její start se datuje do roku 1984, kdy pracovala v restauraci Moskva a také v hotelu Alcron v Praze. Ještě před revolucí emigrovala s rodinou do Jihoafrické republiky. Zde a později i v USA vedla svou cukrárnu. Cukrařina ji však později zavála do dalších zemí Evropy včetně Francie, kde vyhrála ve Velké ceně Paříže v unikátní disciplíně – přípravě svatebního dortu Croquembouche. Pekla dezert nejen pro japonského premiéra, ale i pro Daniela Craiga nebo Karla Gotta. Letos vydala vlastní kuchařku s názvem Famózní.

Další 3 fotografie v galerii
Dáte si? | foto: ARCHIV MVGS

Ovlivnily vaše vánoční svátky země, kde jste žila, nebo jste spíše pro českou klasiku a tradice?
Pochopitelně, že mě mé pobíhání po světě ovlivnilo, ale půvabně. Naše Vánoce začínají prvním adventem, zdobené i se stromečkem. A protože mi svět ukázal, že nejkrásnější skleněné ozdoby jsou z Česka, začala jsem je sbírat, a tak si je chceme užít. A děti už to mají po mně. Tak to je i se stolováním, kde se česká klasika prolíná se specialitkami z různých zemí.

Máte nějaký recept, který pečete na Vánoce, ať se děje, co se děje?
Vánočka zcela určitě, kokosové rohlíčky, které vymyslel můj tatínek. Je v těch receptech hlubší význam, nejen historicky a česky, ale pro mě jsou to vzpomínky na domov, rodiče, babičku. Je to náš symbol sjednocenosti a lásky v naší rodince.

Dort plný radosti

Objevil se letos nový trend pro vánoční pečení?
Věřte či ne, ale je. V letošním roce trend určují pomeranče a javorový sirup, a to nejen v dezertech, ale i s masem a sýry.

Své recepty pravidelně připravujete a sdílíte se svými fanoušky na sociálních sítích. Chystáte na Vánoce například speciální video?
A ne jedno, vlastně je natáčení v plném proudu, aby si každý mohl Vánoce voňavě a chutně užít. Jedním z dárečků bude můj první on-line kurz, právě o vánočce, a druhý budou makronky a makonky. Mí cukrouškové si zaslouží to nejlepší.

Asi můžeme s jistotou říci, že v Česku je nejoblíbenější příprava vanilkových rohlíčků, lineckých, ořechů nebo vosích hnízd. Máte pro tyto recepty nějaký tip, jak je obohatit, co připravit jinak?
Vždy je příležitost něco vylepšit, zcela určitě kvalitou surovin, pečlivou přípravou. Vanilkové rohlíčky peču s vlašskými ořechy nebo lískovými, lehce opraženými oříšky, avšak u těchto klasik se dá říci, že co rodina, to vlastní úpravy. Vosí hnízda tvořím z marcipánu, mandlového, pistáciového a makadamiového nebo pekanového, plním je vaječným likérem a tvaruji je do postaviček, které zdobím.

Světově uznávaná cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Prozraďte nám – jaký je váš nejoblíbenější vánoční recept?
Asi je to pannettone, protože je komplikované, ale všichni ho milujeme. A rozhodně je to velké dobrodružství. Pak naši domácí šneci, které též natočím. Toto cukroví provází mé děti celým jejich životem.

V čem lidé nejčastěji chybují? Je to příprava těsta, nebo dochucení?
Obavy z cukru, nejistota v solení. Pravda, chuť je zásadní. Výborně vyladěná chuť jednoduchého výrobku jej vystřelí na špičku. Pak je problém pečení, já mám ráda pěknou, vypečenou barvu, včetně spodní části korpusů či koláčů. A neposledně je veliký problém dopřát si čas jen k pečení.

České domácnosti na Vánoce často pečou i několik týdnů dopředu. Děláte si také zásoby?
Ne, nedělám si zásoby, vlastně vyřknu něco, co se nebude líbit mnoha ženám. Peču průběžně pro natáčení, takže jsem šťastná, když se to sní. S cukrovím je to tak, že nikoho neplácám po ruce, ukrádají-li mi je. Jsem ráda, že ho jedí včas. Nebojte, vždy něco uchráním. Léty jsem ale došla k závěru, že Vánoce nám sice dovolují lahůdky a specialitky, které během roku nebudeme dělat, nicméně nesníme víc než v běžném roce.

Jaký recept byste poradila těm, kteří chtějí vyzkoušet něco nového? Třeba inspirace z Holandska?
Ideálně bych odkázala čtenáře k návštěvě instagramové TV, kde je nejeden recept k vyzkoušení. Holandské Vánoce mají štolu plněnou marcipánem, speculaas plněný marcipánem. Marcipán absolutně vede. A dezert je oblíbená Pavlova.

Nedávno jste vydala novou kuchařku s názvem Famózní. Podle čeho jste vybírala recepty, které v knize jsou?
Skladba knihy se dá přirovnat k tvorbě receptu. Vše musí ladit, od volby kapitol až po fotografie, které si stylizuji sama. Samozřejmě že je důležitá volba fotografky, abychom si souzněly, pak teprve bude výsledek famózní.

Kniha Famózní

Najdou tam čtenáři i inspiraci právě na Vánoce?
Ano, je tam i kapitola o vánočním pečení.

Velmi oblíbeným receptem z vaší knihy jsou čajové sušenky. Hodí se i na svátky?
Určitě, stačí je jen stříkat menší a zcela určitě budou ozdobou, velmi lahodnou, na svátečním stole.

Pořád se usmíváte a máte plno energie. Jak to děláte?
Mám obrovskou pečící rodinu, všichni cukroušci jsou zdrojem mého úsměvu a dobíjí mě. Když děláte něco, co činí jiné spokojenými, pak to má, přirozeně, dopad i na vás.

Je možné, že letošní Vánoce budou kvůli koronaviru vypadat jinak, než jsme zvyklí. A možná nepůjde je trávit s celou rodinou. Jak se vyhnout splínu?
Ano, letošní Vánoce jsou zatím neuchopitelné, nikdo z nás neví, co nás čeká. Myslím však, že není důvod až tak se propadat do depresí. Představte si, kdyby toto nastalo před třiceti lety. Bez mobilních telefonů, internetu – tedy velmi slabá komunikační možnost. To by bylo velmi smutné. Denně spolu můžeme mluvit, ba co víc, můžeme se u toho vidět. A splínu se vyhneme přece pečením.

Podle všeho máte ráda barvy. Máte je ráda i na vánočním cukroví?
Ano, barvy miluji, neumím si bez nich život představit. Vánoce nám dávají možnost se barevně vyjádřit a vyřádit, i na stole. Cukrovíčko by mělo být pěkně ozdobené, pak nejen krásně vypadá, ale i lépe chutná.

Autor: Petr Holeček Metro.cz
zpět na článek