metro.cz

Netřepat a jedině na ležáka! Dopřejte vínu ideální podmínky, odmění se vám

  5:54
Přinášíme sedmero rad pro úspěšnou domácí archivaci vína.
ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Víte, že i vy sami si můžete doma archivovat víno, třeba pro příležitost budoucího významného jubilea? Pokud si například při narození potomka pořídíte víno určené k archivaci, můžete je otevřít třeba při jeho osmnáctých narozeninách. Když půjde o vhodně zvolenou lahev, které dáte patřičnou péči, znamenitě rozvine své kvality. Archivace vína sice má svá pravidla, ale s trochou snahy to zvládne každý.

Aby bylo uzrálé víno plnější a harmoničtější, došlo k vylepšení jeho chuti, vůně i celkové kvality, je třeba věnovat pozornost potřebným podmínkám. Přečtěte si sedm jednoduchých pravidel, jak víno správně archivovat.

1) Správný výběr
O vhodnosti vína k archivaci rozhoduje mnoho faktorů, namátkou třeba množství bezcukerného extraktu a zbytkové kyseliny. Čím více jich víno obsahuje, tím lepší bude k archivaci. Každý ročník i každá půda jsou však specifické a může se stát, že i sebelepší víno se v jednom ročníku zkrátka nepovede. „Které lahve jsou pro archivaci vhodné, ví vždy nejlépe vinař, proto je nejjistější dát na jeho doporučení. Většinou se jedná o vlajkové lodě vinařství,“ radí na úvod sommeliér Honza Pánek z www.vinozarchivu.cz, jediného českého e-shopu, jenž se přímo na archivní vína specializuje. Uniknout vaší pozornosti by neměla ani zátka – archivní vína by měla být zapečetěná kvalitním, čistě přírodním korkem.

2) V hlavní roli teplota
Že u vína hraje roli teplota, víme skoro všichni – bílé víno před podáváním chladíme, pro červené je zase ideální teplota do 18 °C. Jak je to ale při archivaci? Ideálně by v místnosti, kde archivní víno uchováváte, měla být teplota mezi 10 a 15 °C.

Jestliže bude vašemu vínu zima, může ztratit aroma. Pokud mu bude moc teplo, může se stát, že bude aroma naopak až agresivní. V místnosti by navíc nemělo docházet k výkyvům teplot. „Máte-li na výběr ze dvou místností, přičemž ta první je za normální situace ve správné teplotě, ale občas v ní dojde k náhlým výkyvům teploty, zatímco ve druhé je o něco tepleji, avšak teplota je stabilní, zvolte druhou variantu,“ doporučuje Pánek.

3) Jedině na ležáka
Spousta z nás víno jen tak postaví do spíže nebo do boční přihrádky v ledničce. Neuvědomujeme si ale, že tím vínu škodíme – v tom nejhorším případě se dokonce může úplně zkazit. Spodní část korku by totiž měla být neustále ponořená, čehož dosáhneme tím, že budeme víno skladovat naležato. Korek si díky tomu udržuje svou elasticitu a do lahve nepronikne obávaný kyslík. Ten by mohl způsobit, že naše víno potká předčasné stárnutí. Pokud tedy chcete víno archivovat, postarejte se, aby leželo.

4) Pozor na pachy
Korek má ještě jednu zapeklitou vlastnost – nasává pachy. Dávejte si proto pozor, s čím víno skladujete. S výrazně aromatickými potravinami se vaše víno kamarádit nebude. Snažte se předejít o uskladnění s dezinfekcemi a dalšími chemikáliemi – opar čisticích prostředků, který se na vás vyvalí ihned po otevření lahve, vám radost nejspíš neudělá. Ideální není ani skladování vína v takovém sklepě, kde by bylo v blízkosti ovoce či zeleniny, které také celkem silně voní.

5) Optimální vlhkost, tma
Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 procenty. To je zhruba o 20 procent víc, než jaká je doporučená vlhkost v ostatních místnostech. V obýváku se tedy vašemu vínu líbit nebude, čistý sklep je v tomto ohledu lepší varianta. Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo – ani to od sluníčka, ani to od žárovek. UV záření totiž nepřiměřeně urychluje proces zrání a oxidace.

6) Netřepat prosím!
Pro optimální zrání víno potřebuje být v klidu, nemělo by se jím hýbat. Když tedy budete lahev neustále natřásat, často ho přesouvat nebo někam vozit, proces archivace zbytečně narušíte.

7) Po otevření nečekat
Až nastane ten slavnostní den, pro který víno archivujete, vypijte je ideálně během jednoho sezení. „Mladé víno vydrží ještě několik dní po otevření v ledničce. U zralého vína se ale těžce odhaduje, jak se bude po otevření vyvíjet jeho charakter. Pokud je to například dvacetileté víno, pusťte se do ochutnávání do půl hodiny od otevření,“ uzavírá Pánek. 

Autor:
Témata: víno
zpět na článek