metro.cz

Hosté se na hory naštěstí vrátili, říká ředitel hotelu z Pece pod Sněžkou Venglář

  13:19
„Většina hoteliérů v Česku nyní zápolí s nedostatkem personálu, my ale takový problém nemáme,“ říká deníku Metro ředitel Aparthotelu Svatý Vavřinec z Pece pod Sněžkou Martin Venglář. Sehnat hlavně kuchaře bývá potíž. A i nedostatek financí kvůli výpadku příjmů z loňské zimy byl pro mnohé provozy konečnou. Nejen v Krkonoších. „Zásadní bylo, že jsme nabízeli pracovní pobyty, to umožnilo přežít personálu, který nám zůstal věrný,“ říká Venglář.

Další 1 fotografie v galerii
V únoru to budou dva roky, co Martin Venglář šéfuje hotelu. | foto: ASV

Když jsme dělali rozhovor přesně před rokem, byly hotely otevřené jen pro pracovní cesty. Jak jste nakonec překonali loňskou drsnou sezonu?
Navzdory tomu, že minulá sezona byla složitá, ji v retrospektivě považuji za úspěšnou – podařilo se nám zachovat si personál i přízeň klientů. Velmi nám všem na horách uškodilo uzavření okresu, kdy jsme se ze dne na den ocitli v izolaci a bez možnosti aby se nám klienti dostali v nejvyšší sezoně, která tvoří ekonomiku celého roku pro horské hotely. Toto považujeme zpětně za kontroverzní rozhodnutí minulé vlády.

Jak moc zásadní byl krok, že jste zvali do hotelu pracovní skupiny afirmy na služební cesty?
Tento krok byl zcela zásadní. Nebyl to ale ten hlavní faktor, který nám pomohl udržet si úžasný tým, který je nyní naší obrovskou výhodou. V momentě, kdy většina provozovatelů v naší republice zápolí v nedostatkem personálu, my tento problém nemáme. A za to patří dík dvěma skupinám lidí. Jednak klientům, ať už firmám, nebo individuálním hostům, kteří nám zachovali přízeň po celou dobu pandemie. Druhak především našim zaměstnancům, kteří s námi tímto těžkým rokem prošli.

Jak hodnotíte tento rok? Lidé se už do hotelů opět vrátili, je to tak?
Z dosavadního průběhu tohoto roku mám obrovskou radost, a to i proto, že v určitých jeho částech jsem měl pocit, že je svět zase v pořádku. Na své práci mám rád, že součástí je naše role v tvorbě vzpomínek a zážitků našich klientů. A tenhle pocit a typická povaha letošního roku neskutečně posílila. Bylo úžasné pozorovat rodiny, skupiny přátel nebo třeba pracovní kolektivy, jak se po všech těch lockdownech, izolacích a karanténách znovu potkávají. Velmi mě potěšil průběh letní sezony, která pro nás byla jedna z nejúspěšnějších v historii našeho hotelu.

Jaká je situace v Peci pod Sněžkou, znáte nějaké provozy, co to musely po uzavírkách zabalit?
Situaci v Peci pod Sněžkou považuji v tuto chvíli za příznivou – hosté se na hory vrátili, napadlo spoustu sněhu a počasí nám přeje. Bohužel tento končící rok znamenal pro všechny provozovatele na horách obrovské finanční ztráty, když přijdete o příjem za nejpodstatnější část roku. Tento výpadek nelze nijak nahradit. Hory jsou o sezonnosti. Bohužel jsou i provozy, které svoji činnost ukončily.

Dělají vám i současná vládní nařízení problémy? Měly by být lehčí, nebo naopak tvrdší?
Já bych nerad používal slovo problém. Jsem přesvědčen o tom, že současná nařízení mají svá opodstatnění a jejich účelem je především chránit občany. Na druhou stranu pro mě, jako pro ředitele hotelu, to komplikace samozřejmě je, ať už se jedná o snížení kapacity restaurace, nebo zkrácenou provozní dobu a také možnost ubytovávat pouze očkované klienty. Situace to není jednoduchá.

Hodně se mluví o tom, že v gastrosegmentu chybí kuchaři a číšníci, jak to pociťujete vy?
Jak už jsem zmínil, my máme dostatek kvalitního personálu a tento problém nepociťujeme. Jsme rádi, že se Svatý Vavřinec úspěšně etabloval na pracovním trhu a dnes zaznamenáváme převis poptávek po práci v našem hotelu nad nabídkou volných pozic. Naopak jsme před zimní sezonou pomáhali získat personál přátelům z jiných provozů.

Je dnes na horách složité najít dobrého kuchaře?
Najít dobrého kuchaře není složité jen na horách, dokonce mohu z vlastních zkušeností říct, že to je nelehký úkol v celé České republice i zahraničí. Jsem ve velmi úzkém kontaktu s celou řadou provozovatelů, a to nejen v oblasti Krkonoš.

Jaké novinky chystáte na příští rok?
Soustředili jsme se hlavně na zkvalitnění našich služeb a rozšíření jejich nabídky, ať už pro firemní akce, tak pro individuální klienty. Za hlavní novinky považuji rozsáhlou rekonstrukci kuchyně, kterou plánujeme po zimní sezoně. Umožní nám rozšíření portfolia produktů, které můžeme nabídnout skupinám a firmám. Další velkou novinkou je instalace mobilní venkovní kuchyně, která by měla být dokončena v průběhu jara a díky ní nabídneme našim hostům na terase hotelu nevšední kulinářský zážitek. Plánujeme i nové programy pro děti, nabídku nových procedur ve wellness. A mnoho dalšího.

Ještě se zeptám na pomyslné soupeření Špindlu a Pece – cítíte rivalitu?
V tomhle ohledu žádnou rivalitu necítím, obě místa mají své kouzlo a také své příznivce.

Co máte na Peci nejradši?
Já asi hlavě lidi. Za dva roky v Peci jsem tu potkal nespočet úžasných lidí a našel si mnoho přátel, které považuji za jedny z nejbližších lidí, které mám. Pak samozřejmě nádherná příroda a skvělé služby.

A na Silvestra je ještě u vás volno?
Zbývají jednotky pokojů, kdo má zájem oslavit Silvestra ve Svatém Vavřinci, měl by si pospíšit.

Autor: Petr Holeček Metro.cz
zpět na článek