metro.cz

Jak si udělat to pravé espresso? Poradí vám ve vítězné michelské kavárně

  15:06
Café v podpalubí funguje v polosuterénu domu z roku 1921 ani ne dva roky, ale za tu dobu už se nekuřácká kavárna stihla stát oblíbeným místem pro setkání nejen studentů z protějšího gymnázia, ale jak říká její šéf Petr Krajánek, také "starých známých". Nyní bylo vyhlášeno nejlepší provozovnou Prahy 4. Její majitel má ale cíle poměrně skromné.
Vítězný podnik Café v podpalubí v Michli je zcela nekuřácký. | foto: www.vpodpalubi.cz

"Stavíme na kvalitní čerstvé kávě z malé pražírny, která vytvořila speciální směs s názvem Modrá rybka přímo pro nás. Obzvláště výborná je v kombinaci s naší celoročně točenou vanilkovou zmrzlinou," odpovídá Petr Krajánek na dotaz, co si hosté nejvíce dávají. Ani další specialita kavárny – Ořechové nebe z vlašských ořechů – prý v chladicí vitríně dlouho nevydrží.

Café v podpalubí, které letos získalo ocenění radnice pro nejlepší provozovnu v kategorii hostinská činnost, nově spouští také kurzy Espressologie pro zmrzlinofily. Cílem kurzu je zasvětit účastníky do tajů profesionální přípravy espressa. "Aby rozpoznali i v jiných podnicích, zda si na kávě pochutnají, nebo zda je lepší včas prchnout před lektvarem, který může nesprávnou péčí o surovinu i lajdáckým přístupem k samotné přípravě někdy až ohrožovat zdraví," vysvětluje Krajánek. Ten se ale s plány do budoucna drží poměrně při zemi. "Úplně postačí, když tu vydržíme dostatečně dlouho, aby zde naši hosté a přátelé vždy našli svůj klidný přístav," uzavírá.

Další kavárny na čtyřce

Praha 4 není vyhlášená kavárenská čtvrť. Ale najde se tu několik zajímavých podniků.

  • Café Baretta - maličký podnik má půvabný interiér v námořnickém duchu v Bělehradské ulici.
  • Na kus řeči - v suterénu domu Na Dolinách 47 sídlí malá kavárna, které podle štamgastů neprospěla rekonstrukce.
  • Café Na půl cesty - legendární podnik v Centrálním parku na Kavčích horách. Přes celý rok a obzvlášť v létě se se zde koná řada kulturních akcí.
  • Periferie - sympatická kavárna v Branické ulici, které dominují chutné dortíky, vysoké stropy a v zimě obří krbová kamna s praskajícím dřevem.
Autor: Tomáš Belica Metro.cz
zpět na článek