metro.cz

Chobotnice, tofu i cizokrajné polévky. V sobotu si v metropoli zamlsáte

  12:01aktualizováno  17:44
O víkendu se v Praze chystá hned několik festivalů jídla.
Seafood festival

Seafood festival | foto: SF

Festival mořských plodů Seafood vybízí návštěvníky k ochutnání netradičních zvířátek. „K dostání budou sardinky, makrely, ančovičky, tuňák, hejky, pražmy, vlky, parmice, ďase, kambaly, samozřejmě také chobotnice, olihně, krevety, langustinky nebo mušle,“ představuje festivalové menu Stanislav Kněnický, mluvčí Prahy 3, která festival rybí gastronomie spolupořádá.

Seafood festival není ve Vinohradech první akce tohoto druhy. „Pokračuje v konání zajímavých gastronomických akcí na náměstí Jiřího z Poděbrad, které mají za cíl kromě příjemné sousedské zábavy prezentovat různé kultury prostřednictvím jejich kuchyně,“ komentuje festivaly Kněnický.

Chopte se lžící a dejte si polévku

Akce v Praze 3 není jediná, kde si v sobotu pochutnáte. Polévky z celého světa nabídne festival Polívkování na Smíchovské náplavce. Lžíci budete moci zabořit například do polévky španělské, arménské, maďarské, francouzské, italské, marocké, peruánské, thajské, mexické, vietnamské, rakouské či japonské. „A samozřejmě nebudou chybět ani polévky české,“ doplňuje pořadatelka Monika Kaňáková. Každý návštěvník polévkové akce za vstupné 30 korun obdrží originální lžíci a výtisk speciálního časopisu s příznačným názvem „čaSOUPis“, nejen se zajímavostmi a informacemi o polévkách, ale také se zajímavými recepty.

Na festivalu se objeví i česká kuchařská esa. „Své polévky tu uvaří i Filip Sajler a Roman Paulus,“ slibuje dále Kaňáková. Na Smíchovské náplavce toho bude k mání opravdu spousty. „Ochutnáte pokrmy od provozoven jako jsou Soup in the City, Polévku.cz, Polévkárna paní Mančo a perlička bude i šnečí polévka od firmy Snails day,“ jmenuje další hosty organizátorka. Na sobotním akci se představí zhruba 40 profesionálních kuchařů. Nouze však nebude ani o kuchaře amatéry, kteří se v rámci festivalu utkají v soutěži o nejlepší polévku.

I vegani se umějí prát

V sobotu si na své přijdou i vyznavači alternativní kuchyně. Konferenci s podtitulem „Vegetariánství, veganství, vitariánství a další způsoby stravování. Trend nebo životní styl?“ hostí zítra Velký sál Lucerny. Kromě plných stolů jídla návštěvníky čekají zajímaví hosté. Slovo si vezme například Karel Červený zakladatel Československé vegetariánské společnosti či vegan Jan Muller, mistr světa v thajském boxu.

Kde si pochutnáte

V sobotu jsou v Praze hned tři gastronomické akce.

  • Mořské speciality nabídne Seafood festival na náměstí Jiřího z Poděbrad. Akce plná rybí gastronomie začíná od 10 hodin.
  • Polívkování začíná na smíchovské náplavce také v deset dopoledne. Součástí festivalu bude soutěž o nejlepší polévku, a to nejen mezi profesionály, ale také amatérskými kuchaři. Hodnotit bude odborná porota, kde se objeví jména jako Filip Sajler nebo režisér Jan Prušinovský.
  • První ročník konference o stravě s názvem Myslíme-jíme-žijeme s podtitulem Vegetariánství, veganství, vitariánství a další způsoby stravování. Trend nebo životní styl? se koná v Lucerně od 15 hodin.

 

Autor: Marek Hýř Metro.cz
zpět na článek