metro.cz

Počasí kšefty pražským trhovců nekazí. Největší návaly mají k večeru

  12:58
Vánoční trhy na Andělu nabízí nejrůznější zboží. Nápor je spíše k večeru.

Další 1 fotografie v galerii
Láďa s Martinou vozí levanduli přímo z Provence. | foto: Metro.cz

Venku je deštivo, kolem deseti stupňů. Počasí připomíná spíše podzim. Přesto je na vánočních trzích stále hodně lidí. Koupí zde všechno od svíček či ozdob, přes pečivo, až po svařák na zahřátí.

Nejlepší svařák v Praze.

„Máme stálé zákazníky, kteří se vracejí na náš svařák každý rok. Když zrovna neprší, tak se nezastavíme. Největší frmol bývá od 16 do 20 hodin,“ říká Jana Paličková. Ve stánku, kde koupíte i proslulé italské bombardino, se chlubí, že mají nejlepší svařák v Praze. Jana zde se svou kolegyní stojí od rána do večera po celou dobu vánočních trhů, ale finančně se jim to vyplatí. „Ještě ani v devět nesundám okenice a lidé už tu čekají na svařák,“ doplňuje Paličková.

Také ve stánku nazvaném Levandulová si pochvalují velký zájem zákazníků. I Martina s Láďou zde tráví celé dny, ale úsměvy pro zákazníky nešetří ani v dešti. „Počasí nám teď moc nenahrává, ale pokud jde o tržby obecně, tak to není horší než třeba loni,“ říkají.

Kromě voňavých mýdel, lahodných medů a levandulového oleje si zde můžete také pro zahřátí koupit Šviháka. „Skládá se z vybraného růžového vína, levandulového květu a borůvkového sirupu,“ prozrazuje recept Martina. Ta už jedenáct let jezdí do francouzské Provence za farmáři a některé výrobky vozí přímo od nich. „Zhruba polovinu si ale děláme sami,“ doplňuje.

Autor: Pavel Urban Metro.cz
zpět na článek