metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 12 °C

Sobota 25. března 2023. Svátek má Marián

Dalších 5 fotografií v galerii
Zastaralá technologie, pokles odbytu, silné konkurenční prostředí. To byly důvody, proč se v litoměřickém pivovaru přestalo vařit pivo. Nyní se jeho výroba do objektu vrátila. | foto: Metro.cz

Tmavý ležák bych rád ladil do flekovské třináctky, říká sládek litoměřického pivovaru

  16:01
Dvě desetiletí. Tak dlouho se v pivovaru v Litoměřicích nevařilo pivo. Část zchátralého objektu získala předloni do pronájmu rodina místních vinařů a výrobu zrzavé dobroty do objektu vrátila. Jedenáctka Kalich naváže názvem na tehdejší oblíbený ležák. Původní receptura ale dostane moderní říz.

Rodinný Pivovar Litoměřice se poprvé představí veřejnosti tento čtvrtek, kdy město oficiálně zahájí turistickou sezonu. „Zájemci se podívají na varnu a zpřístupněna bude také nová expozice o historii pivovarnictví v Litoměřicích. Součástí slavnostního obnovení tradice výroby piva v městském pivovaru bude samozřejmě i ochutnávka,“ zve na akci zástupce rodinného pivovaru Daniel Hutár.

Co zájemci ve čtvrtek ochutnají?
Máme připravenou jalovou várku (první várka, která se dělá v nově otevíraném pivovaru, použije se menší množství surovin než pro výrobu opravdového piva, slouží pro ověření funkčnosti varní technologie – pozn. redakce) světlého a tmavého ležáku. Také plánujeme udělat pár půllitrových skleněných lahví, aby si návštěvníci mohli vzít i něco domů. Pivo s námi vařil sládek z Pacovských strojíren, které nám dodaly technologii. První várku jsme vařili spolu. Dál budu sládka dělat já.

Takže se na výsledné receptuře ještě pracuje?
Po čtvrtečním zahájení chceme na webu pivovarlitomerice.cz udělat anketu, kde se lidé vyjádří, zda jim chuť piva vyhovovala. Podle toho budeme recepturu ještě případně upravovat. Tmavý ležák bych rád ladil do flekovské třináctky. A světlý ležák bude taková česká klasika, přidali jsme ale ještě trochu voňavého chmele.

Daniel Hutár

Plánujete vařit i další piva?
Chtěl bych zkusit recepturu řekněme takového cyklistického piva. Sedm, osm, možná devět stupňů. Pak pšeničné pivo a třináctku polotmavé. Jsme minipivovar, takže je možné si s pivem i trochu hrát a recepturu vytvářet za pochodu.

Pokud lidé nestihnou čtvrteční slavnostní zahájení turistické sezony, kde bude pivo dál k sehnání?
Zrovna v těchto dnech finišujeme úpravy v restauraci na Mostné hoře. O víkendu jsme malovali a připravovali prolézačky pro děti. První návštěvníky bychom rádi uvítali zhruba za čtrnáct dní. Otevřeno budeme mít hlavně pátky a víkendy. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Novinky v Podolí. Vyhřívaný je teď delší bazén a v areálu je také „nový“ tobogán

vydáno 25. března 2023  10:49

Stadion v Podolí je kulturní památka. Plavala tu například také princezna Diana a oproti minulým letům tu najdete několik novinek. Málokdo si jich ale...  celý článek

Joel a Ellie se prostříleli do finále. The Last of Us se vrátí, a to i díky poctivému řemeslu

vydáno 24. března 2023  14:00

STRÁŽCE STREAMU Očekávaná seriálová adaptace oblíbené herní pecky The Last of Us dospěla minulý týden ke svému konci. Jde o nejsledovanější seriál na HBO Max vůbec a není...  celý článek

Když můžeš pomoci, tak musíš, říká Jan Tuna. Řeč je o dárcovství kostní dřeně

vydáno 24. března 2023  5:27

Moderátor Jan Tuna je léta známý svými pořady, ve kterých bojuje buď proti nekvalitním potravinám, nebo naopak pomáhá při řešení různých problémů....  celý článek

Přes den dovádíme na pódiu, v noci pro změnu přebalujeme, říkají Skillet

vydáno 23. března 2023  17:56

Rocková čtveřice Skillet v čele s manželskou dvojicí Johnem a Korey Cooperovými má v Česku velkou fanouškovskou základnu. 6. května se v rámci turné vrátí...  celý článek