metro.cz

Počasí v Praze

-2 °C / 2 °C

Pondělí, 29. listopadu 2021. Svátek má Zina.

Dalších 9 fotografií v galerii
Strhnout chmelový štok není jen tak. Šestiletá Kačenka se na něj věšela, cloumala s ním a … nepodařilo se. | foto: Metro.cz

Trhali a trhali. Blonďatou přebornici přes chmel ale zase nikdo neporazil

  10:25
Než do sebe v hospodě překlopíte půllitr piva, tipněte si, kolik chmelových šišek se v něm ukrývá. Správná odpověď je tři až čtyři hlávky. Čím více, tím má pivo hořčí chuť. Vědí však zástupci mladších ročníků, jak taková šiška vůbec vypadá a jak voní? A co je věrtel? A jak škrábe chmelový štok? A jak náročná je kocovina mezi chmelnicemi? Mezery si může doplnit každý, stačilo se ke konci srpna - kdy nastal čas sklizně - vydat na chmelovou brigádu.

Už osmým rokem pořádá majitelka chmelové farmy v Přílepech na Rakovnicku Eva Kutílková mistrovství v ručním česání chmele. Přestože i tady se už dávno chmel sklízí strojově, jde především o nostalgii. „Na chmelové brigády se pomalu, ale jistě zapomíná, lidi dnes mají jiné zájmy, i když to bývalo moc fajn a já sama na to ráda vzpomínám,“ říká Eva Kutílková.

Česači chtějí překonat blonďatou úřednici

Žádná masovka ale tato akce není, ročně se sejde jen na třicet česačů, letos jich byla zhruba dvacítka. Někteří sem zato jezdí pravidelně. Mnohým česačům - a zdá se, že hlavně chlapům - jde totiž o to, porazit drobnou blonďatou úřednici z Kněževsi, která zatím všechny předchozí ročníky vyhrála. Například loni Zdena Malafová natrhala za čtyři hodiny 11 věrtelů chmele, každý o třiceti litrech. „Letos je vítězství mé,“ prognózuje Jiří, který posledně skončil druhý. K zápisu se dostavil mezi prvními, a to už v trochu podroušeném stavu. Nevadí, také ostatní česači dodržují pitný režim, a jakmile jsou všichni zapsaní, vydáváme se na nedalekou chmelnici. Do košů bude padat nejrozšířenější odrůda, žatecký poloraný červeňák.

Jeden mlčí, druhý pije

Fasujeme štokrle, proutěné koše a každý si strhne svůj štok, ze kterého obírá šišky. Brzy je jasné, proč se pro tuto práci doporučují dlouhé rukávy. Stonek má totiž háčky, které pěkně škrábou. A to ještě více, když je štok mokrý.
Nám ale naštěstí počasí přeje. Otrhávání hlávek je sice dost monotónní práce, ale jeden si při ní vyčistí hlavu. Nemluvit a trhat, to je ostatně také taktika. 

Například Zdena Malafová si po celou čtyřhodinovu směnu hledí jen své práce, nedutá. Mlčky se činí také Pavel Zítek, sládek Gambrinusu, který akci druhým rokem zaštiťuje. Firma tím chce dát najevo, že své pivo vaří výhradně z domácího chmele, nikoliv z dováženého. Ostatně z letošní sklizně čerstvých šišek její sládci připravili speciální várku jedenáctistupňového ležáku s výrazným chmelovým aroma nazvanou První chmel, který bude od 27. září – na Den českého piva – k ochutnání ve zhruba dvou tisícovkách hospod. To Jiřímu se pusa nezastaví. „Kdo nepije rum a nesouloží cikánku, nemůže být dobrý česač,“ tvrdí a bedlivě a s podezřením pozoruje, kdo a jak často se s košem hlávek otáčí u věrtele. Za každý plný věrtel, který se pak překlápí do pytlů, sběrač dostane žetonek.

Přijel i Pepík Laufrů

Za sběrači na chmelnici zamířil také Josef Laufer, jeden ze tří kytaristů z muzikálu Starci na chmelu. Ačkoliv ten v kultovním filmu nebyl ústřední postavou, lze říct, že je dnes už pětasedmdesátiletý Laufer jeden z posledních žijících pamětníků natáčení. Navíc má jeho přítomnost dost symbolický význam. „Letos je to přesně padesát let, co jsme film točili. Když jsme na tom pracovali, nečekali jsme, že se z toho stane česká filmová klasika, a jsem rád, že jsem dnes měl tu možnost vrátit se na chmelnici a zavzpomínat na staré časy,“ řekl s úsměvem Laufer, který pak zanotoval i část ze šlágru Milenci v texaskách. 

Ještě dlouho před pátou hodinou, kdy mistrovství končí, je jasné, že i tento ročník bude bez překvapení. Nejvíce žetonků totiž má právě zase ta rychlá Zdena. Přestože letošní ročník byl slabší než loňský, nasbírala sedm věrtelů a vysloužila si padesátilitrový sud piva. Jak dodává, příští rok na akci chybět nebude, ale spíše bude jen vážit a sběračům vydávat žetony. Chce prý dát šanci i jiným. Tak co, zkusíte trhnout její rekord?

Zkuste si to

Mistrovství v ručním česání chmele proběhlo pod záštitou pivovaru Gambrinus 23. srpna v Přílepech na Rakovnicku podruhé, v souhrnu se pak klání konalo již poosmé.

  • Vyhrála Zdena Malafová. Vlastníma rukama sklidila během necelých čtyř hodin sedm věrtelů chmele a zasloužila si tak titul Gambrinus Mistr v ručním česání chmele 2014 a hlavní výhru, sud piva.
  • „Na chmel chodím od mala, je to sice tvrdá práce, ale mě baví,“ řekla s úsměvem mistryně.
  • Jestli se chcete dalšího ročníku zúčastnit, veďte v evidenci druhou půlku srpna příštího roku, informujte se u Evy Kutílkové.

Komentáře

Hlavní zprávy

Tady žádné domy nebudou. Paví vrch nezastaví kvůli dubům

vydáno 28. listopadu 2021  11:34

Stavět? Nestavět? Odolávat je pro městské části někdy nesnadné. Za poslední půlrok dala Praha 5 několikrát stopku výstavbě v zeleni.  celý článek

„Hadí směs je tajná, hlídáme si složení jako recept becherovky“

vydáno 28. listopadu 2021  8:24

Český sklářský design má novou značku. Anna Jožová a Vlastimil Šenkýř, spolužáci z pražské UMPRUM, si řekli, že společné nápady zrealizují ve společné...  celý článek

„Většinu bytů kupujeme pro sebe. Virus mění trh“

vydáno 27. listopadu 2021  7:26

Činnost developerské firmy Sekyra Group sahá daleko za hranice hlavního města. U budoucí pražské čtvrti Smíchov City v páté městské části stavějí a budou...  celý článek

MasterChef je opět u konce. Nenáviděnou Pavlínu nahradila Slovenka Besky a Tymiaan

Strážce streamu
vydáno 26. listopadu 2021  14:00

STRÁŽCE STREAMU Kulinářská show MasterChef Česko, která se v tuzemsku těší nemalé oblibě, dospěla tento týden opět ke svému konci. Vítězkou se stala šestadvacetiletá...  celý článek

Vaše fotky z Prahy