metro.cz

Počasí v Praze

16 °C / 29 °C

Pondělí, 22. července 2019. Svátek má Magdaléna.
Ilustrační snímek
Větší foto
Ilustrační snímek | foto: Reuters

Tuzemský zaměstnanec je za hubičku. Pro svět stále zůstáváme levnou montovnou

18. června 2019  13:44 Pavel Hrabica Metro.cz
Česká republika obsadila v celoevropském žebříčku agentury ManPower, který mapoval země ideální pro podnikání, jedenácté místo. Náš trh práce je pro investory zajímavý kombinací nízkých nákladů na podnikání a současně kvalifikované pracovní síly. Můžeme tak jásat nad rekordně nízkou nezaměstnaností. Jenže...

Podle řady odborníků se jedná o značně diskutabilní výhodu. Ta nás udržuje v kategorii technologicky zaostávajících regionů Evropy. „V devadesátých letech se mi němečtí podnikatelé svěřovali s obavami, že když jednoduchou výrobu přesunou do levného Česka, zakonzervují si i oni sami málo vyspělou produkci,“ říká Miroslav Zámečník, hlavní analytik České bankovní asociace. Němci se podle něho báli, že hlavně jejich věda a vývoj, „zamrznou“. Německu se mezitím podařilo posunout ekonomiku mezi ty nejmodernější. Ta česká se ale stále často zakládá na výrobcích, které nepotřebují takzvané high-tech technologie. Spoléháme spíš na levné pracovníky z východu. Nové lidi shánějí hlavně stavební a strojírenské podniky, místo aby investovaly prostředky do nejpokrokovějších technologií.

Na Rumuny nemáme

  • Přitažlivější než Česko je kvůli nízkým platům například Ukrajina, Bulharsko, dražší třeba Řecko nebo Slovinsko.
  • Na rozdíl od minulosti se už do Česka neženou rumunští ajťáci. Berou doma stejně jako v Česku.
  • Nevýhodou Česka je také špatná znalost angličtiny (dobře ji umí 27 procent). Před námi jsou Poláci a Rumuni (31 a 37 procent).

„Řada firem se zjevně snaží co nejdéle držet dosavadního modelu levné produkce s vysokým podílem málo kvalifikované práce za nízkou mzdu,“ rozebírá stav Michal Skořepa, makroekonomický analytik České spořitelny. Svědčí o tom údaje z úřadů práce. Z téměř tří set tisíc pracovních míst nově ohlášených českými firmami tři čtvrtiny jsou určeny pro zaměstnance s maximálně základním vzděláním. „Tlaky na trhu práce donutí tyto firmy dříve či později udělat místo těm, které už pochopily, že musejí investovat do automatizace spojené se zaměstnáváním menšího množství pracovníků s vyšší kvalifikací,“ říká Skořepa.

Na produkci s minimálním ziskem upozorňuje také Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Stačí se podívat, kolik masa jde do zahraničí, kde se následně porcuje, balíčkuje a vrací se na náš trh. Přidaná hodnota a vyšší zisk však zůstávají v cizině,“ podotýká Prouza.

Komentáře

Hlavní zprávy

„Dveře únikovek nezamykají“

Petr Hučík (druhý zleva)
vydáno 22. července 2019  11:25

Kvůli požáru přišlo začátkem tohoto roku o život pět mladých Polek. Navštívily totiž jednu z únikových her v místním zábavním centru a kvůli nedodržení...  celý článek

Ženská parkovací místa. Podle restaurace jsou bezpečnější

Parkovací místa pro ženy
vydáno 22. července 2019  5:55

Testy ukazují, že ženy jsou na parkovištích opatrnější. Potřebují ale místo.  celý článek

Ohníček, barvičky i umělá krev. Vyzkoušeli jsme si Chemii hrou

Redaktorka na workshopu Chemie hrou.
vydáno 21. července 2019  6:02

Na Veletrhu vědy, který začátkem června proběhl v Praze, si návštěvníci mohli prohlédnout hodně věcí, ať už je baví biologie, medicína, nebo astronomie....  celý článek

Sonda do duše českého nohejbalu: Už není sportem pro pivaře

Memoriál Jardy Svobody, tradiční turnaj na osadě Havran se letos konal už po...
vydáno 20. července 2019  6:57

„Chlapi, dáme pivko a čutneme si nohec? Já s bráchou proti vám všem, o panáka!“ Tohle je sonda do duše českého nohejbalu, za kterou v létě možná dostaneme...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám