Později se hvězdičky dočkaly další tři české restaurace, všechny v Praze. Andrea Accordi, který v Praze působil do roku 2011, získal pro Allegro ocenění ještě třikrát. V roce 2009 hvězdičku dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Čeští kuchaři se dočkali loni, kdy získali toto prestižní ocenění Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise.
Loňský průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 (letošní vyjde 14. března) zahrnuje 3600 zařízení, z nichž je 2100 restaurací a 1500 hotelů ve 44 městech 20 evropských zemí. Z českých restaurací se v něm dále objevily ty, které získaly ocenění Bib Gourmand znamenající "dobré jídlo za přijatelné ceny". Z předloňského roku toto ocenění obhájily pražské restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis a nově ho obdržely restaurace Sansho a Monastery.
Tým profesionálů zkouší restaurace po celém světě
Získat alespoň jednu hvězdičku není nijak jednoduché. Michelin zaměstnává tým profesionálních inspektorů, kteří anonymně navštěvují restaurace a hodnotí kvalitu a "osobitost" předložených jídel. Je přitom jedno, o jaký styl kuchyně jde. Kromě hvězdiček jsou V Michelin Guide u jednotlivých podniků uvedeny i další symboly; v případě restaurací jsou to zkřížené vidličky a lžíce, u hotelů pak domečky. Tato škála o pěti stupních vyjadřuje celkovou kvalitu daného zařízení s ohledem na výzdobu, čistotu, úroveň obsluhy či udržovanost okolí.
Průvodce Michelinu původně pomáhal řidičům v nouzi
|