metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 13 °C

Čtvrtek 29. září 2022. Svátek má Michal

Další 4 fotografie v galerii
Průvodkyně Hana Hybnerová (vlevo) nás učí správně čepovat pivo. | foto: Metro.cz

Vítejte v rohatém pivovaru!

  9:55
Učili jsme se správně čepovat pivo přímo v ležáckém sklepě pivovaru.

Od narození Františka Ringhoffera II., průmyslníka a zakladatele proslulého pivovaru ve Velkých Popovicích, uplynulo loni dvě stě let. Do dnešních dnů se z rozsáhlého komplexu jeho závodů zachoval pouze pivovar, před jehož branou nyní stojíme. Je jediným výrobním celkem rodiny Ringhofferů, který nepřetržitě vyrábí svůj produkt od založení v roce 1874 až do současnosti.

Vypravili jsme se do jeho útrob. Zvídaví milovníci zlatavého moku nebo i celé pracovní týmy, jako jsme my, tu totiž nyní mohou v prostorách historické varny z roku 1928 nebo ležáckém sklepě absolvovat školu čepování piva a seznámit se s procesem výroby a surovinami, které se používají. I my jsme na prohlídkovém okruhu poznali historii pivovaru a příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů. Fascinovaně jsme sledovali cvrkot ve stáčírně lahví a sudů a mezi ležáckými tanky ochutnali unikátního nefiltrovaného Kozla, kterého jinde neseženete.

„A teď se podívejte, jak má vypadat správně načepované pivo,“ zvolala naše průvodkyně Hana Hybnerová, která už pro pivovar dělá padesát let. Vzala si nás do parády a my jeden po druhém vyzkoušeli, jak na pípě s klikou načepovat pivo na jeden zátah, tak jak to dělají mistrové výčepní. Staročeský způsob správného čepování piva byl mnoho let opomíjen a nyní se k němu ty nejlepší pivovary vracejí. „Čepujeme pivo takzvaně na hladinku. Trvá to pouze několik vteřin, a proto dostane zákazník pivo v nejčerstvější prvotřídní kvalitě,“ říká Hana. Půllitr je třeba narazit na zobáček pípy v úhlu přibližně 45 stupňů, lehce pootočit kohout, pak ho otevřít úplně, a až vystoupá pěna, pomalu narovnávat sklo. „A pak rychle zavřít,“ dodává průvodkyně. Pivo na hladinku by nemělo pouštět bublinky, které značí špatně omytou sklenici. Je to docela fuška, než načepujete první ucházející půllitr, musíte vypít dost pěny... 

Kde se vzal ve Velkých Popovicích kozel?

  • Historii pivovaru mapuje kniha Velkopopovická legenda. Autorka Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru, zmapovala historii rodiny Ringhofferů.
  • Po smrti barona Františka Ringhoffera budoval slávu pivovaru i jeho syn Emanuel. Ten se rozhodl vsadit na zdejší tradici vaření tmavého a silného piva, tzv. kozla. Toto označení druhu piva má původ ve staré německé tradici výroby piva spodním kvašením. Jeho vařením proslulo již ve 14. století dolnosaské městečko Einbeck. Jméno piva podle města, odkud pocházelo, se ale postupně zkomolilo na Ein Bock, tedy kozel, a pod tímto názvem se tento druh piva rozšířil do mnoha zemí, české kraje nevyjímaje.
  • A kde se vzala kresba kozla, kterou známe z pivních etiket? Traduje se, že kresbou se odvděčil za pohostinnost potulný malíř, který začátkem dvacátých let minulého století zavítal do Velkých Popovic.

Komentáře

Hlavní zprávy

Zasněžená Praha i v červnu. Prohlédněte si město pěkně zblízka a ze všech úhlů

vydáno 29. září 2022  4:53

Městští plánovači spustili webovou aplikaci, díky níž si lze prohlédnout 3D model Prahy z nejrůznějších vyhlídkových bodů.  celý článek

Veganské hamburgery jsou v Česku stále dražší než ty z masa. Přesto jejich obliba roste

vydáno 28. září 2022  17:09

Planetu lze chránit různými způsoby. Prodejci nebalených potravin a dalšího zboží si lámou hlavu. Obraty jim klesají. Počet lidí, kteří spotřebovávají...  celý článek

Bylinkám hodně věřím. Jsou zázračné, říká zahrádkářka. Na Bílé Hoře pěstuje i „maggi“

vydáno 28. září 2022  6:28

O zahrádkářích platí, že se „rejpou“ v zemi a zásobují příbuzenstvo čerstvou zeleninou a ovocem. Narazíte však i na nadšence, kteří svou vášeň povýšili....  celý článek

Strach z vysokých účtů vede také k energetické vynalézavosti

vydáno 27. září 2022  13:04

Úřad vlády objevil Ameriku? V rámci úspor namontují ve Strakově akademii pohybová čidla a vymění staré žárovky za úsporné.  celý článek