metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 21 °C

Pondělí, 2. srpna 2021. Svátek má Gustav.

Dalších 14 fotografií v galerii
Angelato na Újezdě. | foto: Filip Jaroševský, Metro.cz

Vyrazte za zmrzlinou! Praha totiž nabízí spoustu možností

  15:42
Češi jsou už pár let ochotni si za vyhlášenou zmrzlinu připlatit. Porce vyjde i na 38 korun. V úmorných vedrech, která sužují republiku, je zmrzlina jednou z možností, jak se ochladit. Deník Metro proto přináší deset tipů, kam vyrazit v Praze.

Pojďte se zchladit

10 tipů, kam vyrazit v metropoli za ledovým osvěžením.

  • Angelato dlouhodobě se drží na špičce oblíbenosti pražských zmrzlináren. Má provozovnu v Rytířské a na Újezdě. Porce za 38 korun.
  • Puro Gelato od dubna se na Výtoni v ulici Na Hrobci můžete osvěžit zmrzlinou, třeba makovou či ze zeleného čaje. Porce za 38 korun.
  • Cukrárna u Itala legendární zmrzlinárna období socialismu přetrvala ve Vodičkově ulici dodnes.
  • Cukrárna Cremeria Milano – v Husově ulici si můžete vychutnat domácí italskou zmrzlinu.
  • Amarena, italská cukrárna už víc než třináct let nabízejí osmnáct druhů zmrzlin od 19 korun za kopeček na čtyřech místech v Praze.
  • Prádelna Café – ve Slavíkově ulici si můžete pochutnat na specialitách, jako je bílá čokoláda se zázvorem či buráková se solí. Ceny od 17 korun.
  • Cukrárna Saint Tropez – více než 80 let vyrábí francouzská rodina tradiční cukrářské výrobky. Ve Vodičkově ulici si můžete vybrat ze čtyř druhů zmrzliny, porce za 49 korun.
  • Ovocný Světozor – v této pražské cukrárně seženete krom té kopečkové také slavnou banánovo-jahodovou točenou zmrzlinu za 28 korun. Má celkem deset provozoven.
  • Klášterní pivovar Strahov – zde si můžete dát pravou pivní zmrzlinu, v palačince jako dezert stojí 90 korun.
  • Hájek a Hájková – v každé z pěti provozoven máte na výběr z více než dvaceti druhů včetně sorbetů. Kopeček je za 15 korun, točená za 30.

„Češi si již rádi připlatí, není to jako v roce 2007, kdy uviděli cenu a hned se otočili na podpatku a odešli,“ říká Zlatko Kebakoski, jeden z majitelů zmrzlináren Angelato, kde porce zmrzliny stojí 38 korun. „Nabízíme kvalitu. Za naši cenu nabízíme mnohdy víc zmrzliny než konkurence se dvěma kopečky za 22,“ doplňuje Kebakoski. Podle jeho zkušeností lákají poslední dobou hlavně višeň a černý rybíz. Což před Angelatem na Újezdě potvrzuje i zákaznice Andrea třímající v ruce kelímek s mangovou a citronovou. „Jsem tu dnes podruhé a to na pozvání mého otce. Chodíme ještě do cukrárny v Písecké ulici.“

Podle gurmána Pavla Maurera si lidé často vybírají zmrzlinu podle barvy, samozřejmě hlavně děti. Sám prý má nejradši čokoládovou, ale v Itálii ochutnal už i parmezánovou. „Zmrzlinu klidně uděláte i z hořčice, ale podle mého přítele a šéfkuchaře je hlavně důležité, jak je skladovaná. Často ta vystavená na odiv směrem do ulice a vytvarovaná do bizarních útvarů může obsahovat chemické přísady, aby takto déle držela,“ dodává Maurer. On sám dává přednost té „pod pokličkou“, u které je možné udržet stabilní teplotu.

V dubnu otevřela a zabodovala

Ludmila Straková, majitelka Puro Gelato na Výtoni.

Ludmila Straková, majitelka Puro Gelato na Výtoni.

Pracuje ve své zmrzlinárně i dvanáct hodin denně. Její úspěšný podnik funguje od 17. dubna tohoto roku. „Chtěla jsem dělat něco kreativního a zábavného. Práce v kanceláři pro mě není,“ říká Ludmila Straková, majitelka Puro Gelato na Výtoni v Praze 2.

Mladá Slovenka, která ze své rodné země odešla v devatenácti letech a pak dlouho žila v cizině, je zájmem Čechů o zmrzlinu mile překvapená. Může to být klidně právě sama majitelka, která vám vybranou zmrzlinu nandá. „Ráda s lidmi komunikuji o tom, co se jim líbí a co by jim třeba chutnalo,“ přibližuje Straková.

Snaží se přinášet často i nečekané příchutě. „Češi jsou novým věcem nakloněni, přestože ceny máme vyšší. Zmrzlinu děláme s láskou a tak, jak bychom si ji sami rádi dali, to znamená z nejlepších věcí a není tam nic, co tam nepatří. Zmrzlinka nepotřebuje seznam složení přes dvě strany. Je tam osm produktů, čerstvá smetana i mléko a je to znát,“ podotýká mladá podnikatelka. I její zkušenost napovídá, že jsme ochotni si za porci kvalitní zmrzliny připlatit.

A dokážeme experimentovat, nebo spíš sázíme na klasiku? „Češi rádi zkusí něco nového. Je to ale fifty fifty. Spousta lidí má nejraději klasiku, ale máme dny, kdy je zkrátka nemáme. Máme denně dvanáct druhů, což je pro mě absolutní maximum. Vyrobili jsme už i­zmrzlinu ze zeleného čaje plnou antioxidantů, která byla pryč za hodinu. Lidé k nám přijdou a najdou u nás něco nového, a to je skvělé,“ dodává.

Komentáře

Hlavní zprávy

Brašnář z Dobrušky: Vyučil jsem se také u prvorepublikových mistrů

vydáno 2. srpna 2021  16:34

Na vlastní triko jede brašnář Pavel Matouš z Dobrušky už třináct let. Začínal aktovkami, postupně přidával opasky, peněženky a další kožené výrobky....  celý článek

Mimořádný úvodník: Jdeme za vámi do ulic!

vydáno 2. srpna 2021  15:54

Nebojte, to není výzva k revoluci. I když vlastně trochu ano. Začátkem července jsme vstoupili do 25. sezony vydávání deníku Metro, posílali jste nám...  celý článek

Deník nastávajícího otce? Ze zdánlivé banality se může vyklubat jeden z nejtěžších článků

vydáno 2. srpna 2021  14:06

Komedie Deníček moderního fotra zamíří do kin příští týden. O své „předotcovské“ postřehy se zatím na stránkách Metra dělí jeho redaktor Filip...  celý článek

K létu patří nejen dovolená, ale také víc sexuálních hrátek. Pozor na pohlavní choroby!

vydáno 1. srpna 2021  6:00

Volnější oděv, víc odhalená, často do bronzova opálená těla. Letní období víc podněcuje erotickou fantazii. „Všiml jsi si, kolik těch našich holek chodí...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám