metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Pondělí 29. května 2023. Svátek má Maxmilián, Maxim
Misku můžete vyvézt třeba i na výlet. | foto: VRATNÉ MISKY

Vyzkoušeli jsme vratné misky. Za zálohu zaplatíte 150 korun

  5:46
Po úspěchu zálohovaných kelímků přichází na scénu nádoby na jídlo.

V několika českých městech byl nedávno spuštěn projekt Vratné misky. Za vznikem stojí Jan Havránek, který má mimo jiné na svědomí i systém zmíněných kelímků, který se těší velkému úspěchu. Za cíl si dává redukci jednorázových odpadů v gastronomii. Deník Metro se proto rozhodl novou zálohovanou nádobu otestovat.

Svou první vratnou misku s litrovým objemem si pořizuji v holešovickém Baru Cobra, který je jedním ze čtyř pražských podniků, které se do projektu zatím zapojily. Na můj dotaz, zda je o misky zájem, mi odpovídá místní servírka. „Vzhledem k tomu, že misky máme teprve pár dní, tak o nich lidé ještě příliš nevědí. Postupně se ale chceme zbavovat jednorázových obalů, takže lidem nakonec ani nic jiného nezbyde,“ usmívá se slečna.

Kam pro misku

Tu svou si můžete pořídit za zálohu 150 korun a vybrat si můžete zatím ze dvou typů. Vrátit ji můžete klidně za pět minut špinavou a bez účtenky na těchto místech.

  • Bistro Ořechovka v Praze 6
  • Kavárna v Exilu v Praze 12
  • Vinárna Na břehu Rhôny, Výtoň v Praze 2
  • Bar Cobra v Praze 7

Miska s víčkem mě stojí 150 korun, což se zdá být poměrně přemrštěná cena. Nutno ovšem podotknout, že se jedná pouze o zálohu. Misku si za tuto cenu může zákazník klidně ponechat nebo ji při nejbližší návštěvě zase vrátit.

Svou první zastávku jsem se rozhodla udělat v kavárně Jericho, která není do systému zatím zapojena. Tam si objednávám polévku. „Není problém, jsme zvyklí, snad se vám to nevylije,“ přeje mi obsluha ochotně a já si odnáším nádobu plnou polévky. Ověřuji si, že jídlo do misky dostanu i na místech, která nejsou partnery projektu. Mezitím provádím zkoušku těsnění. Vzhledem k tomu, že na konci cesty nemám polévku po celé tašce, musím uznat, že misky opravdu těsní dobře. Zakladatel projektu zároveň slibuje materiál, který zaručuje odolnost a pevnost misek. „Za jejich kvalitu ručíme. Vyrábí je pro nás ve Švýcarsku, kde podobný systém provozuje společnost reCIRCLE už čtvrtým rokem,“ komentuje Jan Havránek.

Jediné místo, kde se svou miskou neobstojím, jsou řetězce rychlého občerstvení. Z podniku McDonald’s si hranolky stejně odnáším v papírových sáčcích. „Z hygienických důvodů vám to bohužel nemůžu dát do vlastního,“ oznamuje mi zaměstnanec.

Kromě Prahy je projekt spuštěn i v Olomouci, Hradci Králové, Plzni a Brně. Tam se zapojilo celkem osm podniků. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Sluneční záření, moře a chlor. To vše může v létě poškodit naši kštici

vydáno 28. května 2023  16:14

Léto, sluníčko, moře a dovolená. Pro nás je to sen a balzám na duši, ne už tak úplně pro naše vlasy. Zatímco na ochranu kůže v létě myslíme, na vlasy se...  celý článek

Gramofon? Podle jeho milovníků je to nejdokonalejší reprodukce zvuku na světě

vydáno 28. května 2023  14:40

Jan Hosťák, kurátor Muzea elektrotechniky a médií Národního technického muzea (NTM) v Praze má historii oboru v malíčku.  celý článek

Koloběžkový běs. Kolik sil věnujeme tomu, abychom zdůvodnili, že něco nejde?

PRAHA? AHA!
vydáno 28. května 2023  11:21

Zvedněte pohled od displeje mobilního telefonu a zkuste vnímat, kudy chodíte, kolem čeho chodíte a po čem chodíte. Možná vás překvapí, co vám celé roky...  celý článek

Štvanická lávka je skoro hotová, promenáda mezi Zahradním Městem a Vršovicemi je o krok blíž

vydáno 28. května 2023  8:30

Použijeme-li vhodnou terminologii, metropole při budování cyklistické infrastruktury šlápla do pedálů. V trendu nastoleném v minulých letech pokračuje...  celý článek