metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 11 °C

Středa 24. dubna 2024. Svátek má Jiří

Zelené i sytě zlaté. Výčepní narazí velikonoční speciály

  10:55
Velikonoční svátky si užívají také pivaři. Jihomoravské pivovary pro ně i letos připravily několik speciálů. Největším výrobcem velikonočního piva je již tradičně Starobrno.

Další 1 fotografie v galerii
Zelená třináctka | foto: StarobrnoMetro.cz

Starobrněnský pivovar uvařil stejně jako loni 4700 hektolitrů zeleného piva a podruhé bude netradičně zbarvený tekutý chléb prodávat i na Slovensku. Zelená třináctka se připravuje podle receptury, která se dle informací z pivovaru za celých třináct let vůbec nezměnila.

„V přesně daný okamžik se při vaření do mladinového kotle přidává speciální bylinný výluh. Ten se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá,“ popisuje manažer kvality Jiří Brňovják. Nakonec se do piva přidává ještě likér. Zelená barva piva je podle ředitele a vrchního sládka Ondřeje Kouckého dána kombinací několika důležitých faktorů. „Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají zelené pivo tím, čím je,“ říká Koucký.

Jarní speciály připravují i menší jihomoravské pivovary. Slavkovský pivovar uvařil jemnou čtrnáctku nazvanou Vídeňský speciál nebo Alt Bier s tóny pomerančové kůry, při jehož výrobě se sládci inspirovali v Düsseldorfu.

„K velikonoční hostině bych z jarních speciálů doporučil především Slavkovské žitné, které se úžasně snoubí se skopovým masem,“ říká Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru. S velikonočním speciálem přichází i brněnský minipivovar Moravia. Ten láká na plnou sladovou chuť a jemnou hořkost své nefiltrované a nepasterované třináctky sytě zlaté barvy. „Neumíme vyrobit zelené pivo, protože používáme výhradně suroviny, které do poctivého piva patří – vodu, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Naše piva jsou čistě přírodním produktem, k čemuž nás zavazuje tradice pivovarnického řemesla, kterou respektujeme a ctíme,“ říká Martin Zajíček z pivovaru Moravia.

Brněnský minipivovar Hauskrecht uvařil speciál PH 13 Marcen. Märzenbier, česky březnové pivo, se ve středověkém Bavorsku nazývalo poslední pivo uvařené před svátkem svatého Jiří. Po něm bylo až do konce září královským dekretem vaření piva zakázáno.

„Aby se takové pivo až do podzimu nezkazilo, vařilo se na vyšší stupňovitost a ukládalo v hlubokých sklepích pod vrstvou říčního ledu. PH 13 Marcen má stejně jako jeho středověký vzor tajemně jantarovou barvu,“ představuje Kristýna Krakešová z pivovaru Hauskrecht. Seznam míst, kde můžete velikonoční speciály ochutnat, najdete na webech a na facebookových profilech jednotlivých pivovarů.

Autor:

Hlavní zprávy

Rodiče, myslete na sykavky i vibranty svých potomků. Jednou vám za to poděkují

vydáno 24. dubna 2024  5:40

Málokterý dospělý mluví krásně precizně, ostatně každá druhá „tvář z televize“ má co dohánět, alespoň podle klinické logopedky Gabriely Kubíkové. Většina...  celý článek

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek

Ve čtvrtek vše předvedeme lidem a já se už nemůžu dočkat, těší se Anna K.

vydáno 23. dubna 2024  12:30

Čerstvá držitelka Ceny Anděl za píseň Údolí včel Anna K. zve své fanoušky na dva koncerty. V pražském Foru Karlín ve čtvrtek a o dva dny později v...  celý článek

Braník ve víru změn. Nový biotop hlídá tučňáčí rodinka. Z ohořelé ostudy bude park

vydáno 23. dubna 2024  5:30

Kouř na obloze a zvuk sirén. V Braníku v poslední době evergeen. Opuštěný areál bývalých stavebnin hoří několikrát do roka. Objekt na začátku Vrbovy ulice...  celý článek