"Mrazíky by neměly být problém pro podzimní houby. Rostou václavky, čirůvka fialová, čirůvky zemní růst teprve začnou, na podzim jsou to i mlženky a hlívy," potvrzuje mykolog Jan Borovička, který doporučuje houby sbírat spíše v lesích než na otevřených prostranstvích. Tam se totiž drží pro houby příznivější teploty. I proto Borovička kvůli střídajícím se teplotám radí dávat si pozor na to, co sbíráme. "Pokud houba opakovaně zamrzá a rozmrzá, je to stejné jako s jakoukoliv jinou potravinou – není to dobře. Pro houbaře z toho plyne, že houba musí být vizuálně v dobrém stavu," dodává.
Jak potvrzuje také Sergey Zakharov z toxikologického informačního střediska, potíže mohou být i z jedlých hub. A to pokud jsou nedostatečně tepelně upravované, nebo byly dlouho a nevhodně skladované a jsou zkažené. "Obecně jsou houby těžce stravitelné a jejich trvanlivost je poměrně omezená. Pokud necháme houbová jídla delší dobu při pokojové teplotě, rychle se zkazí. Po požití takových hub může člověka postihnout nevolnost, zvracení a bolesti břicha," varoval Zakharov. Co se jedovatých hub týče, podle Zakharova se letos už deset lidí přiotrávilo muchomůrkou zelenou. Tu si lidé nejčastějí pletou se zelenými holubinkami, nebo žampiony.