metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Kolik kyslíku potřebuje vaše jídlo? Lidé by uvítali údaje

  19:54
Nejméně zatíží přírodu jablko, nejvíc maso. Pokud je ovoce dovezeno do Česka z Jižní Ameriky, může to být naopak.
Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Epidemie nahrává změnám. V létě iniciovali poslanci nápad, že do českých obchodů by mělo jít až 85 procent českých potravin. Důvodem je potravinová soběstačnost.

Jak si vedeme

  • Uhlíková stopa u spotřeby potravin domácností s vyšším příjmem je vyšší na venkově než ve městech.
  • Nejvyšší uhlíkovou stopu v potravinách mají u nás na svědomí lidé z nižší střední třídy.
  • Domácnost z města vyprodukuje ročně asi 1,6 tuny CO2. 
  • Domácnost na venkově se podílí na produkci CO2 ročně necelou 1,5 tuny.

Ministerstvo zemědělství už přišlo s ideou věnovat přes čtyři miliardy korun na zvýšení potravinové soběstačnosti. Vítají to lokální výrobci potravin, proti jsou velcí obchodníci. „Novela zpřísňuje definici toho, co je česká potravina. Nyní tu máme čtyřicet procent vepřového z českých prasat, ale takhle jich bude za česká považována jen pětina,“ myslí si o poslanecké aktivitě šéf Svazu průmyslu a obchodu Tomáš Prouza.

Někteří lidé by ale takové nařízení přivítali i kvůli tomu, že by se se k nám nevozily potraviny až z opačného konce planety. Přibývá těch, kteří by se rádi v prodejně dopídili nejen složení potraviny, ale i informací, jak moc zatěžuje její výroba a distribuce přírodu.

Dvě třetiny Čechů se v současnosti domnívají, že změnu klimatu ovlivňuje výroba potravin nebo chov zvířat. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar. Dokonce až tři čtvrtiny lidí by přivítaly, kdyby informace o „uhlíkové stopě“ byla v nějaké formě přímo na obalu potraviny. Do praxe to momentálně uvádí byšický výrobce instantních polévek Do hrnečku. Na obalu najde zákazník logo „Výrobek šetrný k planetě“.

Podle výrobce mají menší uhlíkovou stopu než banán či houska se sýrem. „Důvodem jsou nízké náklady na dopravu, skladování, minimální odpad při zpracování zeleniny, využití obnovitelné elektřiny či absence palmového oleje,“ uvádí Magdalena Šodorová, která odpovídá za polévky značky Vitana. Do ekologické stopy výrobku nejsou ale započítány kroky, které jsou spojeny s distribucí zboží k zákazníkovi či likvidací odpadu. 

Jak se měří stopa polévek

Kromě výsledku měření, jak pytlíkové polévky zatěžují planetu, je zajímavé, co všechno se u nich zjišťovalo a co má na životní prostředí největší vliv.

Například ohřev vody před konzumací zatíží ozónovou vrstvu jen zhruba deseti gramy CO2. Pozoruhodný je ale rozdíl mezi jednotlivými druhy. Nejekologičtěji vyšla kuřecí (suroviny vyprodukovaly asi 33 gramů CO2), na opačném konci je sýrová s houstičkami (asi 95 gramů CO2). Ta dokonce překonává uzený vývar s česnekem.

Měření prokázalo, že naopak nejmenší podíl na produkci celkové uhlíkové stopy má na výrobě instantních polévek obecně kritizovaná doprava, a to dokonce méně než uhlíková stopa obalových materiálů. U těch se například počítalo zatížení flexibilní fólie, která tvoří primární obal výrobku, přepravního kartonového boxu a lepicí pásky. Měřením prošlo celkově 17 polévek. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Pražské mrakodrapy. Víte, že ten úplně první na světě měl pouhopouhých deset pater?

vydáno 28. dubna 2024  11:48

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek