Česká pivní kultura se pomalu, ale jistě přesouvá z tradičních hospůdek domů na gauč. Ačkoli mnoho tuzemských obyvatel považuje pivo za kulturní dědictví, poptávka po čepovaném rezavém moku každoročně klesá. Zpátky do hospod má ztracené i nové zákazníky opět nalákat již šestý ročník akce s názvem Dny českého piva, kterou Český svaz pivovarů a sladoven zahájí ve spolupráci s desítkami pivovarů a tisícovkami hospod příští středu. Smíchovský pivovar se však rozhodl, že začne oslavovat již dnes.
„Na živelnou atmosféru v našich hospodách budou konzumenty lákat sami zaměstnanci pivovaru, kteří dnes ve vybraných hospodách slavnostně narážejí. Dvě desítky z nich vyrazí do hospod v čele se sládky i ředitelem Petrem Kovaříkem.
Oslavy pak vyvrcholí tuto sobotu přímo na dvoře pivovaru, který se návštěvníkům otevře ve 13 hodin. Připraveny pro ně budou prohlídky pivovaru, živá hudba a atmosféra typické smíchovské hospody,“ láká nejen pražské milovníky piva PR manažerka pivovaru Staropramen Denisa Mylbachrová.
Oficiálně budou oslavy zahájeny příští středu 26. září přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2018. Trvat budou pět dní, tedy do konce září.
Na pivo do hospodyHlavním cílem Dnů českého piva je připomenout českou pivovarskou tradici.
|
Organizátoři pro letošní rok příliš nevypichují žádnou z několika desítek zapojených pražských hospod. Spíše radí využít při hledání nejlepších míst chytré telefony. „Je možné podívat se i na facebookový profil Dny českého piva a oficiální webové stránky dnyceskehopiva.cz s mapou, která automaticky lokalizuje polohu a nasměruje konzumenty do nejbližšího podniku zapojeného do akce,“ radí zástupci svazu pivovarů.
Letošní ročník dnů piva se zaměřuje na klasické české ležáky i pivní speciály. Svatováclavský speciál, který je pro akci již tradicí, letos řada pivovarů vaří úplně poprvé. Některé hospody nabídnou kromě neobvyklých piv také doprovodné akce. Zatímco zmíněný Staropramen ve dvou desítkách spřízněných hospod pořádá dnes a příští čtvrtek tradiční hospodské hry, jako je třeba mariáš se sládky, spřátelené hospůdky pivovarů Kozel, Gambrinus, Bakalář či Krušovice sází na kulinářská pivní menu.
„Veřejnost si někdy myslí, že jde o nějaký festival nebo aktivitu, která je na jednom místě. Nepochopili výzvu, která je o aktivaci, aby šli do své hospody,“ vysvětluje ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
Obsluha hospod a restaurací, které budou dny piva slavit, by měla být během akce také schopna hostům doporučovat párování piva s jídlem. Podle organizátorů je proto důležité, aby se hosté nebáli nejen vyrazit, ale také se zeptat.
První český ležák uvařili v PrazeHistorie vaření piva má v českých zemích tisíciletou tradici.
|