Na vlastní kůži: Stal jsem se na den sládkem. Jak vám chutná moje pivo?

  9:00aktualizováno  9:21
Jedu na podivném vozítku, špičatou radlicí rozhrnuju klíčící ječmen a buben ho obrací. Jsem na humnech sladovny pivovaru Ferdinand. Počasí je tu jako na houpačce - ve varně pouštíme do kotle vařící páru, v ležáckém sklepě drkotáme zuby.
Po šichtě. Se sládkem Jaroslavem Lebedou koštujeme benešovský speciál Sedm kulí.

Po šichtě. Se sládkem Jaroslavem Lebedou koštujeme benešovský speciál Sedm kulí. | foto: Metro.cz

Pivovar Ferdinand tvrdí, že bojuje proti euroškopku. Vyvoněnému pivu bez chutě, které se vyrábí urychlenou metodou. Mají ho prý na svědomí cylindrokónické tanky, zkráceně CK tanky. "Je to něco, co se podobá pivu, naředí se to vodou, nasytí oxidem uhličitým, a zákazník si pochutná," říká o módním ekonomickém trendu zdejší sládek Jaroslav Lebeda. Zajeli jsme se do Benešova podívat, jak to tady dělají podle arcivévody, co ho skolilo sedm kulí. A nestačili se divit, kolik je s tím práce.

První várka

Pipetky s jodovým extraktem pro měření cukernatosti. Vaření piva, to je chemie.

Pan Kovářík v kanceláři. Tady se zastavil čas. Na elektřinu mu na stole funguje jen rádio.

Už když vcházíme do areálu pivovaru s typickým komínem hvozdu, máme pocit, že jsme se ocitli v nějakém skanzenu. Zdejší pivovarníci si zakládají na tom, aby tvář provozu byla stejná jako před lety. Pivovar založil v roce 1897 František Ferdinand d‘Este a od té doby se tu pivo vaří prakticky pořád stejně. "Jedná se o klasickou technologii s otevřeným spodním kvašením a dokvašováním v ležáckých sklepích. To už se u nás používá jen v některých pivovarech," vysvětluje nám hned ve varně Zdeněk Kovářík, který tu pivo vaří s přestávkami už od roku 1986.

Teď máme společně s ním na starosti jednu várku dvanáctistupňového piva, tedy 270 hektolitrů. Docela se těšíme, co na něj, milí čtenáři, řeknete, až si ho někde v hospodě dáte. Zatím civíme do kotle jako husa do flašky a to, co se točí dole, moc hezkou barvu nemá. "Ani mít nemůže. Zatím mícháme slad s vodou při teplotě do 37 stupňů. Upravujeme pH, štěpí se škroby na zkvasitelné cukry," ukazuje Kovářík na čtyři kotle. Ferdinandova varna je nádherná. Bílé kachle na stěnách, staré mohutné kotle a do detailu vypracované kované zábradlí. Jeden kotel je vystírací, druhý scezovací, další rmutovací a poslední mladinový. Všemi si zdejší pivo projde. Za 24 hodin tu přitom stihnou uvařit 2,5 várky.

Ferdinandova laboratoř

Na zárodek piva se musí láskyplně. Je to malá bezbranná chmelová granulka. Sladké.

Interiér varny je úžasné oživlé muzeum. Kam se jen podíváte, dostane vás nějaké zátiší.

"Ty kotle ale Ferdinanda nezažily, vyrobeny byly až v roce 1914 ze železa," říká místní vařič. Ale to už beru nejistě do ruky křehkou věc, která vypadá jako od doktora. "To je sacharometr. Zkusíme si, jak je to zcukřené. Vemte do ruky tu dlaždičku a kápněte na ni trochu sladu," přikáže mi pan Kovářík. Kápneme na ni jodový extrakt a tekutina se zbarví do kanárkově žluté barvy. Úspěch? Průšvih? Zatím nevíme. "Je to v pořádku. Ale tak o století zpátky bychom měření tak jednoduché neměli. Říká se, že se cukernatost zkoušela na dřevěné lavici. Vařič piva ji polil sladem a v kožených kalhotách si na ni sedl. Když se přilepila, bylo to zcukřené a v pořádku," směje se pán zdejší varny. Později nažene rmut do dalšího kola a přidá mu teplotu.

Potom to všechno nechá projít fází zvanou scezování – sladina se oddělí od sladového mláta. "Ve chmelovaru se sladina okoření chmelem a vaří dvě hodiny. Chmel se přidává třikrát. Ale to už nezažijete, protože si pro vás přišel sládek," ukazuje Kovářík na muže ve dveřích. "Tak pánové, jdeme do sladovny, sedláček na vás čeká," říká Jaroslav Lebeda.

Přečtěte nové číslo Men Women Only

Tento článek vyšel v našem magazínu. Podívejte se i na další články.

  • Kolik stojí svatba? Víme na čem ušetřit a na čem naopak nešetřit.
  • Gwyneth Paltrow vaří. Zajímá vás, jak si herečka udržuje božskou postavu?
  • Invaze longboardů. Z nové fošny se stal fenomén.

Závody na ječmenu

Tomuhle se říká sedláček. Slouží k obracení ječmene.

Báli jsme se sedláčka, že nám lenochům dá co proto. Ale nakonec se z něho vyklubalo vtipné vozítko s volantem, které mělo na jednom konci špičku a na druhém díru. "Jeho pomocí obracíme třikrát denně vymáčený ječmen. Zkuste si to," říká Jaroslav. Jízda na sedláčkovi není z oblasti rallye, ale i tak má svá rizika. "Nikdy nedávejte dvojku," říká tajemně zdejší pracovník. Svrbí mě prsty, ale ovládnu se. Později se dozvím tu záhadu. Je to zpátečka. Zrno ječmene klíčí na humnech od čtyř do pěti dnů. Je ho tady asi 35 tun. Práce se sedláčkem je uklidňující. Ve sladovně je sice vlhko, ale boží klid.

Později nás sládek vezme k vanám, kde pivo kvasí – na spilku. "Do mladiny přidáváme kvasnice a v otevřených spilkách probíhá spodní kvašení při 10 stupních šest až deset dní," vysvětluje sládek. Pánové, zbystřete – tady vzniká alkohol! Hurá! Opět měříme cukernatost ze zkušebního válce. Hodnotu, kterou ukáže sacharometr, musíme odečíst od dalších hodnot, které jsou na tabulce. To celé se pak odečte od nějaké megahodnoty a výsledek zapíše na nástěnku.

Na spilce pivo kvasí. Je třeba pravidelně hlídat teplotu. Tady vzniká alkohol.

Přepouštění z jedné obří várnice do druhé tu nedělá počítač, ale pan Kovářík osobně.

Je to celé trošku složitější. My jsme v matice vždycky plavali, takže jsme postup hned zapomněli. Do dalšího a hlubšího zapomnění jsme se ovšem dostali při šichtě v ležáckých sklepích – ochutnat vzorky z tolika tanků je tak náročná věc! "Mladé pivo se v tancích dokvašuje při teplotě od dvou do tří stupňů měsíc až tři, pak projde filtracemi a stáčíme ho," vysvětluje sládek a nalévá sklenku černé nepasterované jedenáctky. "Škoda, že nemáme nějaký prázdný tank. To by byla práce pro vás. Vzali byste si kartáče a lampu a hezky byste cídili," směje se sládek. Představa, že bychom se museli protáhnout malým oválným otvorem, nás trochu děsí. Ale ne natolik, abychom z toho báječného sklepa rychle prchali.

Nejčtenější

Praha se zase rozroste! Kudy povedou tramvajové trasy do středních Čech?

Cesta tramvají až do Zdib? Proč ne! Stavba trati Praha-Zdiby-Sedlec by měla začít už za dva roky. A v plánu jsou i další tramvajové trasy do Středočeského kraje.

MS v hokeji 2025: program, kdy hrají Češi, aktuality, tabulky a kde sledovat?

Ve švédském Stockholmu a dánském Herningu v pátek začal 88. mistrovství světa v hokeji mužů. V roli úřadujících šampionů se na turnaji představí čeští reprezentanti, kteří před rokem v Praze získali...

Začali stavět a … nepokračují. Prahu okrašlují nedokončené stavby a rekonstrukce. Prozkoumali jsme starý Chodov

Domy, které připomínají vlaštovčí hnízda. Jak známo, tito ptáci slepují svá hnízda z různých materiálů, přilepují je po škvírách, pod střechami domů. Lidé se při budování či vylepšení svých příbytků...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Kde je v Praze nejteplejší voda? Přehled bazénů v hlavním městě

Hlavní město přeje plavcům. Bazén si v současnosti můžete vybrat podle lokality, ceny i teploty vody. A právě pro ty, kdo neradi mrznou, přinášíme velký přehled nejteplejších bazénů v metropoli.

Dálnice skrz srdce Českého ráje? Místní se brání, boj trvá už čtvrt století

Nová čtyřproudová silnice mezi Turnovem a Jičínem má zrychlit dopravu mezi kraji a odlehčit obcím. Jenže podle místních povede náročným geologickým terénem, kde se propadá i běžná výstavba. Obávají...

Industriální secesní budova na špici největšího a jednoho z nejstarších pražských ostrovů – nedávno zrekonstruovaná jezová průtočná vodní elektrárna. Budova je technickou památkou – elektrárna zde...

vydáno 18. května 2025  18:04

Industriální secesní budova na špici největšího a jednoho z nejstarších pražských ostrovů – nedávno zrekonstruovaná jezová průtočná vodní elektrárna. Budova je technickou památkou – elektrárna zde...

vydáno 18. května 2025  18:04

Industriální secesní budova na špici největšího a jednoho z nejstarších pražských ostrovů – nedávno zrekonstruovaná jezová průtočná vodní elektrárna. Budova je technickou památkou – elektrárna zde...

vydáno 18. května 2025  18:04

Vrcholky hor o víkendu pokryla vrstva sněhu. Na Praděd ráno neprojeli pekaři

Na hřebenech Jeseníků napadlo v sobotu a v noci na neděli přes deset centimetrů sněhu. Pokrývka se navíc stále zvětšuje, sníh padal i v průběhu neděle. Podobná situace je na vrcholcích Beskyd....

18. května 2025  11:32,  aktualizováno  17:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Která stanice pražského metra se vám líbí nejvíce? Hlasujte v anketě deníku Metro

Každá stanice pražského metra má svůj unikátní příběh a historii. Pojďme se podívat na některé z nich. Je mezi nimi vaše oblíbená? Která je podle vás nejkrásnější nebo nejsympatičtější?

18. května 2025  17:44

Obrazy už jsou v prodeji, teď je na řadě huť. Druhé kolo prodeje Liberty brzy začne

Obrazy a další umělecká díla už insolvenční správce Liberty Ostrava prodává, prodej celého podniku se pomalu blíží. Zájemci musejí podat nabídky do středy 21. května, druhé kolo výběrového řízení...

18. května 2025  17:22,  aktualizováno  17:22

Dvě ženy a pět dětí se zranily při nehodě dvou aut na Olomoucku. Pomáhal vrtulník

Při střetu dvou osobních aut na Olomoucku se po nedělním poledni zranilo sedm lidí - obě řidičky a pět dětí, které ve vozech cestovaly společně s nimi. Nejvážněji zraněné dítě přepravil vrtulník s...

18. května 2025  15:12,  aktualizováno  17:15

Prošli jsme metro D: Část tunelů je vybetonovaná, na Pankráci ještě razí

Velký zájem veřejnosti vzbudil o víkendu Den otevřených tunelů rozestavěného metra D. Návštěvníci si prošli úsek mezi stanicemi Olbrachtova a Pankrác D. Metrem se tudy projedou nejdříve v roce 2032....

18. května 2025  16:52

Návštěvnost Ostravské muzejní noci odhadují organizátoři na 16.000 lidí

Na 16.000 lidí odhadují organizátoři návštěvnost sobotní Ostravské muzejní noci. Do programu se letos zapojilo 30 ostravských institucí, které nechaly...

18. května 2025  14:43,  aktualizováno  14:43

Není lepší reklama, než když kamarád řekne, jak mu barefootové boty pomohly, říká tuzemský distributor slavné značky

Znáte barefooty? Milujete je, nebo jste si k nim ještě nenašli cestu? Tyto boty, které se svou konstrukcí a funkčními vlastnostmi snaží maximálně přiblížit bosé chůzi, se stále častěji dostávají do...

18. května 2025

25. ročník mezinárodní Tattoo Convention Prague 2025 v Malé sportovní hale v Praze Holešovicích. Přes 180 tatérů z celého světa na vašem těle vytvoří krásný reálný obrázek. Fotografie ze soboty,...

vydáno 18. května 2025  15:13

Návštěvníci Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze mohli v sobotu 17. května 2025 zhlédnout
také živé vysílání populárního pořadu Tobogan, který moderoval Aleš Cibulka. Jeho hosty byly...

vydáno 18. května 2025  15:13
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.