Zdraví neprospívá spěch a shon. Trávíme prací téměř veškerý čas, vlastně často jen vyděláváme peníze proto, abychom si za ně pak draze koupili zdraví u lékaře, v lékárně nebo v obchodě s nejrůznějšími doplňky. Přitom stačí kus toho překotného snažení věnovat tomu, čím si pohodu a imunitu vyrobíme sami.
Vlašáky pomáhají nejen v bábovce
Pořádné „papíráky“, velké a při louskání práskavé vlašské ořechy, nemusí mít jen základní funkci doplňku mramorované bábovky či vanilkových rohlíčků. Kromě toho, že malá hrst ořechů slouží jako každodenní prevence coby snižovače cholesterolu v krvi a tím pádem i nebezpečí infarktu. Odedávna je lidé brali i jako antibakteriální prostředek.
Málokdo ale tuší, že pro posílení organismu poslouží nejen plody uvnitř skořápky, ale i samotný obal. Lidé je většinou vyhazují, pokud si vlašáky nekupují už vyloupané v supermarketu. Neschraňujete-li tedy větší množství skořápek jen na zatopení v kamnech na chalupě (jako základní dávka pod uhlí nebo polínka dokážou skořápky oheň pěkně rozpálit), po vyloupání ořechů si jednu či dvě malé bedýnky se skořápkami schovejte.
Asi dvě hrsti skořápek přidejte do přibližně litrového hrnce, nalijte asi půl litru vody (nebo aby skořápky plavaly plně ponořené) a nechte přes noc namočené. Ráno převařte tak pět minut a podle vkusu pijte buď ještě horké, nebo vlažné. Tento odvar je totiž dobrou ochranou proti zánětům, je to výborná prevence do podzimních a zimních plískanic. Je to jedna z vlastností ořešáku. Jeho kořeny jsou totiž jedovaté a v jeho blízkosti se moc nedaří třeba květinám. Ale už skořápky tuto jedovatost ztrácejí. Pití lze využít při žaludečních a střevních potížích, uklidňuje také na nervy.
Šípky jinak
Červené plody šípkového keře známe všichni. Obvykle je nasbíráme a po usušení tři čtyři kousky rozdrtíme a zalijeme horkou vodou na čaj. Poradíme vám ale lepší způsob, jak z šípků dostat co nejvíc. Nechte asi dvě větší hrsti namáčet přes noc asi v půl litru vody. Tak se vylouhují z plodů vitaminy i barva. Když to vše ráno uvedeme na dvě tři minuty do varu, dostaneme krásný tmavý čaj, který chutná po šípcích tak, jak toho ze sáčku z obchodu nikdy nedosáhneme. Ale pozor! Vymáčené plody ještě nevyhazujte, dají se opětovně použít. Když je totiž znovu zalejete a převaříte, už v menším množství vody, bude konečný vývar ještě tmavší a výrazně hutnější, při nalévání se čaj potáhne jako med. Druhé a někdy až třetí vymáčení z nich teprve vylouhuje dokonalou chuť a sladkost.