metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 9 °C

Pátek 23. února 2024. Svátek má Svatopluk
Hospody mají problém. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Kdeže loňské tržby jsou. Lidé chodí do hospody už najedení

  18:40
Restaurace na pražské Pankráci. V poledne se tu tvoří dlouhá fronta. Stoly jsou obsazené, obsluha pouští dovnitř, až když najedení odejdou.

V letech 2020 a 2021 se nejrychleji zotavovaly z propadů gastronomické provozy. Jak rychle se rušila proticovidová opatření, tak rychle se opět otevíraly hospůdky, restaurace i kavárny.

Okénka zachraňovala hlavně rychlá občerstvení
Reálná čísla, jak je nedávno publikovala společnost CBRE, zabývající se pronajímáním kanceláří a obchodních prostor, však vykazují postcovidový optimismus opatrněji. V roce 2020 se gastronomie propadla asi o 35 procent v porovnání s rokem 2019. V roce 2021 to bylo už jen minus 17 procent.

„Celkové výsledky ovlivňovali hlavně prodejci fastfoodových podniků,“ vysvětluje Klára Bejblová, specialista CBRE na průzkum trhu. Následky covidového období, spojené s válkou na východě a sílící inflací, však ovlivňují gastronomii i nadále a o původních číslech si může tento obor zatím nechat zdát.

Gastronomickou Prahu po uvolnění i v současném velkém zdražování drží nad vodou výrazně vyšší kupní síla hlavního města a Středočechů, kteří do města dojíždějí za prací. A také postupně rostoucí počty zahraničních návštěvníků.

Výsledky zkresluje EET
„Poslední údaje Českého statistického úřadu ukazují, že gastronomie je přibližně o dvacet procent pod úrovní předcovidového období,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbanky a také poradkyně českého premiéra. Příbuzný a s gastronomií spojený obor ubytování je celorepublikově dokonce na šedesáti procentech obratu z roku 2019.

„Tyto výsledky může ale zkreslovat fakt, že během covidu byla stopnutá elektronická evidence tržeb,“ připomíná Horská důležitou okolnost. Může to znamenat, že tržby v pohostinství mohou být ve skutečnosti vyšší, ale nemusí to platit stoprocentně. I tam, kde vydělávají víc, než oficiálně uvádějí, nemusejí být ani zdaleka na předepidemických číslech.

Zpropadený home office a šetření strávníků
„Úterky až čtvrtky jsou skvělé, ale pondělky a pátky jsou znatelně slabší i v porovnání s rokem 2019,“ připouští kasírující obsluha pankrácké restaurace. Slabý začátek a konec pracovního týdne má jednoduché vysvětlení. Většinu strávníků tvoří v tomto podniku lidé z okolních kancelářských „velkochovů“. Jenže ti si zvykli v pandemii na práci z domova a snaží se tento návyk dodržovat i nyní.

Tržby také ovlivňuje zrušení papírových stravenek a převedení těchto peněz přímo do platů zaměstnanců. „Ti, kteří stravenky neměli ani předtím, omezili návštěvy. Stejně tak ti, kteří dostávají rovnou peníze. Menší propad je u lidí, kteří papírové poukazy stále používají,“ říká Aneta Martišková, vedoucí firemních vztahů stravenkové společnosti Edenred.

Do hospody raději s plným žaludkem
Plné pražské podniky ostře kontrastují s některými provozovnami mimo hlavní město. A nemusíte vyjíždět rovnou do bohem zapomenutých krajů. Stačí vyrazit kousek za hranice velkoměsta do Středočeského kraje, který patří mezi bohaté regiony. V obcích kolem Prahy, kde jinak žijí movití rezidenti, si hospodští už nevyskakují.

„Dříve si tu lidé, jak místní, tak turisté, objednali k obědu pizzu. Teď pravděpodobně uslyšíte, že si řeknou spíš jen o párek v rohlíku u okénka, než aby si sedli ke stolu,“ říká pravidelná návštěvnice jedné z dobřichovických restaurací. Lidé si pak nejspíš doma dopřejí mraženou pizzu z obchodu. „Pokud jdeme s manželem do hospody jen tak na pivo, tak nejsme sami, kdo se předtím nejdřív doma nají,“ přiznává návštěvnice pizzerie s výhledem na řeku Berounku.

Jídlo v restauraci

  • Průměrná útrata za jídlo v restauracích zdražila meziročně nejvíc v Ostravě, Českých Budějovicích a Pardubicích.
  • V Praze stál průměrný oběd v dubnu 2020 necelých 150 korun. Nyní je už na dohled 200 korunám.
  • Nejlevněji se momentálně najíte v Olomouci. Jídlo tam pořídíte kolem 140 korun.
  • Menší ochota utrácet trápí něco málo přes šedesát procent gastronomických zařízení v Česku.

    Komentáře

    Hlavní zprávy

    Robotický psycholog není vysavač. Vaše data jsou v bezpečí, tvrdí podnikatel

    vydáno 23. února 2024  5:00

    Česká platforma VOS.health, kterou založil mladý podnikatel Jiří Diblík s kolegou Ondřejem Kopeckým, pečuje o mentální zdraví více než tří milionů lidí po...  celý článek

    Svépomoc je fajn věc. Nejde ji ale chtít po všech, říká kutil a moderátor Libický

    vydáno 22. února 2024  13:14

    Už nějaký ten rok natáčí hobby pořady. Jeho Libovky Pepy Libického jsou určeny pro všechny, kterým se líbí ručně vyrábět, rekonstruovat, budovat, tvořit,...  celý článek

    Více podnikatelek by pozitivně ovlivnilo tuzemskou ekonomiku, tvrdí odborníci

    vydáno 22. února 2024  4:55

    Být pánem svého času by nevadilo mnohým Čechům. O podnikání je v Česku stále větší zájem. Touha po nezávislosti nabírá na síle.  celý článek

    Komerční sdělení

    Rohálovská desítka láká na šampionát veteránů i favority z minulých let

    vydáno 22. února 2024

    Jako už tradičně se sjedou i letos 24. února do Prusinovic na Kroměřížsku vyznavači běhu, aby se postavili na start 31. ročníku silničního závodu...  celý článek