Zaznamenal jsem alespoň ty nejzajímavější: Odborníci si myslí, že květiny už nebudou mít pouze roli dekorativní, ale více se stanou jedlou součástí pokrmů. Budeme konzumovat ibišek, levanduli, bez a třeba i sedmikrásky. Konečně, ty si můžeme natrhat v létě na louce zdarma.
Káva, čaj nebo smoothies budou doplněny třeba zázračnou houbou reishi, která má vliv na dlouhověkost! Kdo by to nechtěl? Kuchyně perská, izraelská, marocká, syrská a libanonská jsou na výsluní pozornosti světových chefů. Požadavek doby je srozumitelně popisovat na obalech potravin, co je uvnitř.
Žádné záhady, ale jasné a férové informace! Chceme vědět, jak byly suroviny vypěstovány a zda se jim dá věřit. Zda byla zvířata chována na pastvinách, nebo ve stájích, jak byla krmena a jestli žila klidným životem a odešla ze světa na náš talíř bez stresu. Trendem doby zůstává minimalizace plýtvání. Na naší planetě se stále znehodnocuje téměř 40 procent jídla. Obrovský potenciál se otevírá v oblasti kvašené (fermentované) zeleniny typu korejského kimcchi. U nás frčí pivní speciály, malá bistra a hospůdky, kde vaří kvalitní typickou českou kuchyni.
Velkým světovým trendem je snižování nadváhy, kterou trpí třeba jen v naší republice každý pátý člověk. Co tedy jíst? V podstatě vše, co nám chutná a co si naše tělo žádá, ale vůbec nevadí, když budeme jíst méně, menší porce a raději vícekrát denně, než abychom se nacpali k prasknutí třikrát za sebou. Jak tomu, bohužel, o Vánocích často bývá!