metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 23 °C

Čtvrtek 23. května 2024. Svátek má Vladimír

Ve škole ohně a kouře aneb Jak vymazlit steaky tak, že to hosty na párty pošle do kolen?

  13:00
Motor zaburácí. Zvonek u vrátek. Štěká pes. Před domem zaparkoval obrovský americký pick-up. Dveře. Pohorka na silnici. V kšiltovce, košili a džínech přichází Jirka Hilgart, dobrá duše Smoke & Fire Academy.

Další 2 fotografie v galerii
Jirka Hilgart vlevo, uprostřed Petr Holeček a vpravo Filip Jaroševský z deníku metro. Právě probíhá hodina steakové akademie. | foto: Metro.cz

Původně kontrabasista Českého národního symfonického orchestru, později finalista první řady MasterChefa, dneska gastronaut, privátní kuchař a zejména rádce grilmasterů – tedy i nás, kluků z deníku Metro. Proto jsme si ho taky pozvali na soukromou párty. Jsme mistři grilu, zejména toho s kulatou ocelovou plotnou tlustou 12 mm a ohništěm uvnitř. Ve steacích ale trochu plaveme, tak jsme se zapsali do jeho akademie. „Gastro je můj koníček od chvíle, kdy jsem prvně viděl Zdenka Pohlreicha. Ale nebojte, takhle vostrej na vás nebudu,“ směje se sympaťák, který utratil celé stavební spoření od táty za restaurace, aby ochutnal to nejlepší.

„Kluci, vezu kachní prsa, taky vepřové kotlety s kostí, hovězí roštěnec a highlight dnešního dne, steak tomahavk z argentinského bejčka, který připomíná tradiční indiánskou sekeru, koukejte,“ napřáhne se Jirka. Tenhle luxusní kus masa se krájí z vysokého roštěnce stejně jako rib-eye steak, jenže na něm zůstává žebro.

Povídáme si o masu. Jak například poznat v obchodě, že jde o čerstvý kus.

Jak vybrat a připravit steakové maso, zvolit tu nejlepší techniku přípravy i grilování, to je podstatou kurzů Smoke & Fire Academy, které budou probíhat pod širým nebem na zahradě pražského dealerství motorek Harley-Davidson v ulici K Měchurce v Praze 5. Účastníci vypsaných kurzů dostanou také vstupenky na festival Smoke & Fire, který bude součástí přehlídky americké kultury Prague Harley Days od 30. srpna do 1. září na Výstavišti v Praze.

Ale to už Jirka okrájel ananas, který se griluje mezi steaky. „Sladká tečka, ogrilujeme ho a pak na závěr prohodíme v hrnci s kokosovým mlékem,“ dělá nám chutě.

Že nevidíte červené maso a krev? To je dobře, nakrájeli jsme vepřový steak, ten by měl zůstat pouze růžový. Sůl a byliny nechybí.

Tajemství správně připraveného steaku je teploměr, který vpíchneme do masa a měříme teplotu uvnitř. „Bílá drůbež by měla mít 82 stupňů, vepřové tak 72 a hovězí, máme-li rádi přípravu medium, 56 stupňů,“ říká Jirka, který ale nevyučuje pouze steaky, má i „hodiny“ hamburgerů, domácích majonéz, pečiva nebo geniální přílohy, kterou nám ukázal rovněž: kukuřic přelitých máslem a posypaných parmazánem.

Oslava grilmánie

  • Nový festival zaměřený na BBQ, grilování, přípravu jídel kouřem a ohněm pod širým nebem vstupuje do Česka. V zahraničí je velmi oblíbený.
  • Za Smoke & Fire Food Festem stojí kuchař a finalista soutěže MasterChef Jiří Hilgart. Akce se spojila se zavedeným eventem All American Fest/Prague Harley Days, jehož se stává součástí. Ten proběhne na konci srpna.
  • Byly také spuštěny kurzy grilování Smoke & Fire Academy, navíc Jiří Hilgart ve spolupráci s pražskou pobočkou Hard Rock Cafe připravil speciální menu. Ochutnat tak můžete třeba zauzené trhané kuře s langoši.
Autor: Petr Holeček Metro.cz

Hlavní zprávy

Fiakristům má v centru Prahy nadobro odzvonit. Bude z koní chutný salám?

vydáno 23. května 2024  4:37

Začalo to fotkou ležícího koně na dlažbě Staroměstského náměstí. A podle největších optimistů to možná, alespoň načas, skončí už dnes na mimořádném...  celý článek

Aktivní zálohy jsou dril, ale není to vyloženě mazácká vojna, říká restauratér Jiří Panuška

vydáno 22. května 2024  15:57

Vzdát se komfortu, nebýt jen individualitou, ale i součástí celku, mít dobrou fyzičku, ale i řádnou psychickou odolnost. Takové jsou podmínky, aby se z...  celý článek

Stěny koupelny ze skla byly v minulosti zcela nemyslitelné, říká architektka Jiřičná

vydáno 22. května 2024  11:00

„Většinu života se člověk účastní nejrůznějších soutěží a většinu jich prohrává,“ říká velice upřímně světoznámá architektka, která do českého prostředí...  celý článek

Šéf festivalu Rock for People sní o Red Hot Chilli Peppers a System Of A Down

vydáno 20. května 2024  12:57

Michal Thomes dokázal z lokální akce vydupat mezinárodně uznávaný festival obřích rozměrů. Šéf festivalu Rock for People deníku Metro říká, že se letos...  celý článek