Organismus si minerály ani vitaminy nedokáže sám vyrobit, musíme je tedy dodávat. Ať už je to vápník důležitý pro tvorbu kostí, nebo železo, zinek či měď, ale i hořčík. V české populaci trpí řada lidí jeho nedostatkem, aniž by o tom věděli.
HořčíkZa co všechno v těle vlastně odpovídá? Přináší uvolněnost tkání, orgánů, pomáhá při bolestivém svalovém napětí, například v týle, šíji, ramenou. Má protikřečový účinek. Je důležitý pro normální činnost nervů a svalů. Napomáhá transportu cukrů do buněk a tím se podílí na produkci energie. Podporuje účinek inzulinu. Zlepšuje využití kyslíku v buňkách. Aktivuje enzymy pro výrobu energie v buňkách. Posiluje trávení. Zdržuje vápník v rozpuštěném stavu. Ochraňuje před škodlivostí nadbytečného vápníku. Nedovolí vznik ledvinových kamenů s obsahem vápníku. Zdroj a více informací najdete na webových stránkách www.celostnimedicina.cz. |
Hořčík je nepostradatelný téměř pro všechny procesy, které v lidském těle probíhají. Tím nejdůležitějším je tvorba energie. Udržuje buňky zdravé a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. Podílí se na transportu cukrů do buněk a zlepšuje využití kyslíku v nich. Velmi důležitý je pro diabetiky – téměř polovina lidí trpících cukrovkou druhého typu má nízké hodnoty tohoto minerálu v krvi. Přitom jeho nedostatek snižuje schopnost inzulinu udržovat hodnoty krevního cukru v normálu.
Pokud máte hořčíku v těle málo, trpíte takzvanou hypomagnezémií. Jde o poměrně častou poruchu vnitřního prostředí, která se projevuje podobně jako nedostatek vápníku. Tyto poruchy vnitřního prostředí jsou často v kombinaci. Mezi typické projevy patří svalové křeče a svalová slabost, třes, poruchy vidění, nervozita, zvýšená dráždivost, poruchy srdečního rytmu, špatné soustředění, bolesti hlavy, brnění rukou a pocit vnitřního napětí.
Zrychluje se činnost srdce, snáze vznikají žaludeční vředy, zvýší se hladina tuků v krvi. Také se zvyšuje krevní tlak a poškozuje se cévní stěna.
Doporučená denní dávka hořčíku je pro muže 400 mg a pro ženu 300 mg. Mezi potraviny s jeho vysokým obsahem patří zejména luštěniny, špenát, mák, kvasnice nebo ořechy, velmi vysoký obsah hořčíku má káva. Naopak mezi potraviny s nulovým obsahem patří většina rostlinných i živočišných tuků, destiláty nebo cukr. Velmi nízký obsah hořčíku mají borůvky nebo nektarinky.
Hořčík se dá doplnit i tabletami, které si lze zakoupit v lékárně. Velmi často ho najdete v kombinaci s vitaminem B6 – hořčík se totiž za přítomnosti tohoto vitaminu lépe vstřebává. Stejný efekt má například i vitamin D3.
Pokud zvolíte jeho doplňování pomocí prášků, dejte pozor na vyšší dávky. Nadbytek tohoto minerálu nazývaný hypermagnezémie způsobuje zejména nízký krevní tlak, paralýzu dechu nebo také poruchy střevní peristaltiky.