Tento unikání pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby, zato má mnoho podob. Co byste řekli na frgál s hruškami, tvarohem, mákem, povidly, nebo dokonce se zelím? Jak ho upéct, radí profesionální pekařka frgálů Pavla Stoklasová z Resortu Valachy Velké Karlovice.
ZajímavostiNa Valašsku se připravují zřejmě už několik století. První písemné zmínky o nich pocházejí z roku 1826. Původně se tak označoval „nepodarek“ – nepovedený koláč. Později se toto již tradiční pečivo peklo na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. Od roku 2013 je „valašský frgál“ produktem s chráněným zeměpisným označením EU a jedná se o koláče vyrobené na Valašsku, které mají v průměru asi 30 cm, váží 600 gramů a mají jednodruhovou náplň. |
Pokud máte čas a chuť, vydejte se na Valašsko – naučí vás je péct taky. „U nás doma se peklo odjakživa, dokonce dědeček se tomuto řemeslu věnoval profesionálně, byl cukrář. Frgály jsem se naučila od mojí babičky a pravidelně péct jsem je začala v patnácti letech, když jsem nastoupila na brigádu do místního pekařství,“ vypráví Pavla Stoklasová. Nejčastěji peče čtyři nejoblíbenější náplně: kromě hruškové a tvarohové ještě makovou a povidlovou.
Náplní pro frgály je ale opravdu hodně. Dá se do nich využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu, ale dělávaly se, a dodnes se ještě někde dělají, třeba i z borůvek, ořechů, mrkve nebo zelí. Dokonce se v minulosti dělával i frgál bramborový.
„Důležité je nechat suroviny před pečením zahřát na pokojovou teplotu, aby se s nimi dobře pracovalo, lépe se pak pojí,“ zmiňuje svůj tip.
Chuť frgálu podle ní krásně podpoří závěrečné polití směsí másla s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Ale pozor, polévejte až poté, co frgál zcela vychladne, jinak směs nevytvoří požadovaný povlak na povrchu, ale vpije se do náplně. Kurzy pečení frgálů se konají každé úterý a sobotu od 10 do 13 hodin po dobu letních prázdnin v Gril srubu Razula.
Jak chutná frgálA co je tajemstvím úspěchu? Především kvalitní suroviny. Naše prababičky do těsta rády používaly kachní sádlo. To asi neseženete, ale kvalitně ho nahradí Hera nebo klasické máslo. Ideální jsou domácí vajíčka a domácí mléko. |