metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 13 °C

Neděle 6. října 2024. Svátek má Hanuš

Hranolkárny táhnou. V Praze najdete i speciální kanadskou

  13:37
Hranolky jsou nejen levné jídlo z kiosku na koupališti. V Česku přibývá luxusních hranolkáren.
Hranolky, omáčka a „vrzavý“ sýr. | foto: GarageMetro.cz

Pravlastí hranolků je Belgie a právě poctivé belgické hranolky začínají dobývat i střední Evropu. V centru Bratislavy si musíte vystát pořádnou frontu před bistrem Orbis Street Food, v Ostravě a Olomouci zas před hranolkárnami Faency Fries. Kam na ně zajít v Praze?

Bruxx, Nám. Míru 9, Vinohrady, bruxx.cz

Belgické hranolky mají specifický způsob přípravy. Je to vlastně dvakrát osmažený syrový brambor, žádné zmražené náhražky. Belgičané je navíc smaží na hovězím loji, který třeba v Ostravě nebo Olomouci nepoužívají. Jinak je tomu ve vinohradské restauraci Bruxx, kde si vedle belgických piv, mušlí a dezertů můžete dát právě domácí hranolky smažené v hovězím loji a podávané s domácí majonézou z olivového oleje. Dvousetgramová porce vyjde na 68 korun.

Garage Křižíkova 58, Karlín, poutine.cz

Zatímco Belgii si s hranolky většina lidí spojí automaticky, v případě hranolků kanadských byla v Česku nejprve potřeba osvěta. Té se ujal Čechokanaďan Michael Kubenk, který si v létě 2015 spolu s manželkou Terezou Štroblovou a švagrem Lukášem Štroblem otevřel bistro v jedné bývalé karlínské garáži.

Právě dvakrát smažené hranolky jsou základem pro kanadské národní jídlo poutine, pochoutku, kterou si Kanaďan obvykle poručí na ulici, předtím než vyrazí do baru. Hranolky jsou posypané sýrem a přelité horkou hnědou omáčkou. „Na vynález tohoto jídla si nejčastěji dělá nárok malé město Warwick v Quebeku, kde prý v roce 1957 požádal zákazník restauratéra Fernanda Lachance, aby mu hodil sýr a hranolky do jednoho sáčku s horkou omáčkou. Tak se zrodil název poutine, což je francouzské slovo, které znamená horký nepořádek,“ vysvětluje Michael.

Použít se musí speciální mladý sýr, který lehce vrže mezi zuby. Karlínské bistro si ho nechává vyrábět v malé farmě na Moravě. Víc než základní variantu ale mají Češi radši poutine s trhaným masem z hovězího krku nebo vepřové krkovice. „Proč ne, jen mě trochu znervózňuje, že si do toho někteří lijí tatarku, dřív než ochutnají. Tak se jich ptám, jestli by si ji lili třeba do guláše,“ směje se Michael. Klasické bezmasé poutine vyjde na 80 korun, velká porce na 130.

Žižkovská kroketérie. Dobrá zastávka při tahu

Koncem loňského roku se ve městě otevřela i specializovaná kroketárna na Žižkově, kde flamendrům něco mastného do žaludku přijde vždycky vhod. Majitel podniku se inspiroval v Barceloně.

Krokety, kam se podíváš.

„Ve stálé nabídce se snažíme mít deset až čtrnáct druhů kroket, aby nabídka byla pro každého,“ říká manažer bistra Petr Jindřich. Krokety mají nejrůznější náplně, základem je ale kvalitní bramborové těsto. Příprava není složitá. Nastrouhané brambory, mouka, zakysaná smetana, sůl a vejce. „Ale poměr ingrediencí je tajemstvím našeho šéfkuchaře,“ říká Jindřich.

Jeho osobní tip? „Mé oblíbené jsou s čedarem, kde se po rozkousnutí sýr pěkně táhne, s papričkami jalapenos, které jsou jemně pikantní. Každý si najde to své, ať je to s masem, bez masa, nebo s rybou.“ Porce kroket vyjde na 90 korun.

Autor: Libor Hruška Metro.cz

Hlavní zprávy

Artritida neznamená pro pacienty konec aktivity. Každý rok hrozí tisícům nových pacientů

vydáno 6. října 2024  5:01

Každý rok hrozí přibližně třem tisícům nových pacientů, že se od lékařů dozvědí, že trpí revmatoidní artritidou. Pacientská organizace Revma Liga ČR na...  celý článek

Ambiciózní české královny zanechaly stopu. Johana z Rožmitálu byla pohledná a rozhodná

vydáno 5. října 2024  15:45

V minulosti nikdo příliš neřešil původ manželek králů a císařů. Panovníci si obvykle vybírali ženy, které buď přinesly velké věno, nebo jejichž otcové...  celý článek

Pot, krev a dobrý pocit. Nekonečných 660 kilometrů do Jablunkova během osmi dní

vydáno 5. října 2024  5:36

„Možná jsem si myslel, že to bude jednodušší,“ cedí mezi zuby Šimon Kocourek, dvaadvacetiletý mladík, kterého můžete právě dnes potkat někde mezi Ústím...  celý článek

Vražda kvůli dědictví či následek zneužívání? Menendezovi nejsou Dahmer. Jejich příběh i nudí

Strážce streamu
vydáno 4. října 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Co vše strkal otec Lylea a Erika Menendezových svým synům do zadnic? Kdo byl v jednom z nejznámějších skutečných amerických krimi příběhů vlastně...  celý článek