metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / 1 °C

Čtvrtek 12. prosince 2024. Svátek má Simona

Pivovary za rok proteklo šest miliard litrů vody

  16:20
Snaha o šetření vodou je v pivovarnictví trend.
Ilustrační snímek | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Výroba piva není zrovna ekologická záležitost. I ten nejšetrnější český pivovar spotřebuje na litr zrzavého moku tři litry vody.

„Zhruba čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také například hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ popisuje Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Spotřeba klesá

138

  • Tolik litrů piva Češi loni v průměru vypili na hlavu. Je to o pět litrů méně než v roce 2016.

301

  • Tolik tisíc hektolitrů pivních mixů, tedy míchaných nápojů na bázi piva, se loni vyrobilo v Česku. Je to o 30 procent víc než předloni.

62:38

  • Takový byl loni poměr prodeje baleného piva proti točenému. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven za klesající spotřebu piva v hospodách může mimo jiné zákaz kouření.

Loni se v Česku vyrobilo zhruba 20 milionů hektolitrů piva. Pokud by každý pivovar na litr piva spotřeboval tolik vody jako Prazdroj – tedy tři litry, tak selské počty říkají, že loni tuzemské pivovary spotřebovaly 60 milionů hektolitrů vody.

Pivovary si uvědomují svou velkou ekologickou stopu a snaží se s vodou šetřit.

„Zaměřili jsme se na monitoring spotřeby vody, který dokáže odhalovat možné problémy. Také vodu, kterou použijeme při chlazení na varně, opětovně využijeme při jiném úkonu,“ popisuje mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Smíchovskému pivovaru se daří spotřebu vody snižovat dlouhodobě. „Loni se nám podařilo dostat na 3,53 litru vody na litr piva. Pokud to srovnáme s rokem 2013, jedná se o víc než pětiprocentní zlepšení,“ říká Mylbachrová.

Plzeňský Prazdroj od roku 2010 snížil spotřebu vody dokonce o 33 procent.

Ne vždy jde ale na výrobě šetřit. „Nelze se dostat k uvedeným limitům spotřeby vody, pokud vyrábíte pivo tradičním výrobním postupem, tedy dvoufázově a nepasterujete. V tomto případě musíme dbát na maximální čistotu veškerého zařízení, ale i produktu, ještě před stáčením do lahví či sudů,“ říká Zdeněk Mikulášek, mluvčí pivovaru Bernard.

Autor: Marek Hýř Metro.cz

Hlavní zprávy

Numetaloví borci Cocotte Minute rozparádí Palác Akropolis. Nebudou troškařit

vydáno 11. prosince 2024  17:00

Již v pátek a pak hned v sobotu se do žižkovské Akropole „nastěhuje“ kapela Cocotte Minute, která zde zakončí své turné, které se váže k výběrovému albu...  celý článek

Na divadelní scénu míří Kurt Cobain a Sid Vicious. Komorní jednohubka má premiéru v lednu

vydáno 11. prosince 2024  11:59

Po více než 30 letech od neuskutečněného koncertu skupiny Nirvana se pražské publikum dočká jejího frontmana Kurta Cobaina, tedy alespoň jako divadelní...  celý článek

Přesně před 75 lety se na Vysočině uskutečnil „zázrak“, který zničil život nevinného kněze

vydáno 11. prosince 2024  5:35

Po komunistickém převratu v únoru 1948 se chtěla bolševická moc v prvé řadě vypořádat se svými ideologickými odpůrci. Jedním z nich byla římskokatolická...  celý článek

Irbisové, pandy nebo kakadu růžoví. Zoo Jihlava láká na klidnou zimní procházku

vydáno 10. prosince 2024  11:52

Kdy je ideální čas navštívit jihlavskou zoologickou zahradu? Mnozí chovatelé, ale i sám její ředitel Jan Vašák by řekli, že takovým obdobím může být právě...  celý článek