metro.cz

Počasí v Praze

7 °C / 21 °C

Pátek 12. dubna 2024. Svátek má Julius

Pivovary za rok proteklo šest miliard litrů vody

  16:20
Snaha o šetření vodou je v pivovarnictví trend.
Ilustrační snímek | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Výroba piva není zrovna ekologická záležitost. I ten nejšetrnější český pivovar spotřebuje na litr zrzavého moku tři litry vody.

„Zhruba čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také například hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ popisuje Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Spotřeba klesá

138

  • Tolik litrů piva Češi loni v průměru vypili na hlavu. Je to o pět litrů méně než v roce 2016.

301

  • Tolik tisíc hektolitrů pivních mixů, tedy míchaných nápojů na bázi piva, se loni vyrobilo v Česku. Je to o 30 procent víc než předloni.

62:38

  • Takový byl loni poměr prodeje baleného piva proti točenému. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven za klesající spotřebu piva v hospodách může mimo jiné zákaz kouření.

Loni se v Česku vyrobilo zhruba 20 milionů hektolitrů piva. Pokud by každý pivovar na litr piva spotřeboval tolik vody jako Prazdroj – tedy tři litry, tak selské počty říkají, že loni tuzemské pivovary spotřebovaly 60 milionů hektolitrů vody.

Pivovary si uvědomují svou velkou ekologickou stopu a snaží se s vodou šetřit.

„Zaměřili jsme se na monitoring spotřeby vody, který dokáže odhalovat možné problémy. Také vodu, kterou použijeme při chlazení na varně, opětovně využijeme při jiném úkonu,“ popisuje mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Smíchovskému pivovaru se daří spotřebu vody snižovat dlouhodobě. „Loni se nám podařilo dostat na 3,53 litru vody na litr piva. Pokud to srovnáme s rokem 2013, jedná se o víc než pětiprocentní zlepšení,“ říká Mylbachrová.

Plzeňský Prazdroj od roku 2010 snížil spotřebu vody dokonce o 33 procent.

Ne vždy jde ale na výrobě šetřit. „Nelze se dostat k uvedeným limitům spotřeby vody, pokud vyrábíte pivo tradičním výrobním postupem, tedy dvoufázově a nepasterujete. V tomto případě musíme dbát na maximální čistotu veškerého zařízení, ale i produktu, ještě před stáčením do lahví či sudů,“ říká Zdeněk Mikulášek, mluvčí pivovaru Bernard.

Autor: Marek Hýř Metro.cz

Hlavní zprávy

Sugar a bič. Cukrouš Colin Farrell je na streamech soukromé očko. A nerad mlátí lidi

Strážce streamu
vydáno 12. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Jmenuje se John Sugar, je to soukromý detektiv takřka noirového střihu, a má tvář s lety víc a víc vyzrálého Colina Farrela. Potřebujete vědět ještě něco...  celý článek

Díky nové lanovce se možná také zamilujete, říká s úsměvem designérka Anna Marešová

vydáno 12. dubna 2024  5:00

Produktová designérka Anna Marešová má za sebou návrhy výletní tramvaje pro Prahu T3 Coupé a petřínské lanovky. Kromě designu veřejné dopravy je mimo jiné...  celý článek

Válečná zóna. Osud Holešovic je nejistý, protože je ve hře odsunutí termínu

vydáno 11. dubna 2024  10:12

Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib chce, aby město z projektu vycouvalo. Problémem jsou podle něj nové informace z policejního výslechu, že v...  celý článek

Na Pankráci vznikne mormonské centrum. Lepší než další kanceláře, vítá to starosta

vydáno 12. dubna 2024  18:02

V Praze na Pankráci se ve čtvrtek uskutečnilo slavnostní zahájení výstavby nového komunitního centra Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Jejich...  celý článek