metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 12 °C

Čtvrtek 29. února 2024. Svátek má Horymír

Další 1 fotografie v galerii
Zelená třináctka | foto: StarobrnoMetro.cz

Zelené i sytě zlaté. Výčepní narazí velikonoční speciály

  10:55
Velikonoční svátky si užívají také pivaři. Jihomoravské pivovary pro ně i letos připravily několik speciálů. Největším výrobcem velikonočního piva je již tradičně Starobrno.

Starobrněnský pivovar uvařil stejně jako loni 4700 hektolitrů zeleného piva a podruhé bude netradičně zbarvený tekutý chléb prodávat i na Slovensku. Zelená třináctka se připravuje podle receptury, která se dle informací z pivovaru za celých třináct let vůbec nezměnila.

„V přesně daný okamžik se při vaření do mladinového kotle přidává speciální bylinný výluh. Ten se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá,“ popisuje manažer kvality Jiří Brňovják. Nakonec se do piva přidává ještě likér. Zelená barva piva je podle ředitele a vrchního sládka Ondřeje Kouckého dána kombinací několika důležitých faktorů. „Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají zelené pivo tím, čím je,“ říká Koucký.

Jarní speciály připravují i menší jihomoravské pivovary. Slavkovský pivovar uvařil jemnou čtrnáctku nazvanou Vídeňský speciál nebo Alt Bier s tóny pomerančové kůry, při jehož výrobě se sládci inspirovali v Düsseldorfu.

„K velikonoční hostině bych z jarních speciálů doporučil především Slavkovské žitné, které se úžasně snoubí se skopovým masem,“ říká Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru. S velikonočním speciálem přichází i brněnský minipivovar Moravia. Ten láká na plnou sladovou chuť a jemnou hořkost své nefiltrované a nepasterované třináctky sytě zlaté barvy. „Neumíme vyrobit zelené pivo, protože používáme výhradně suroviny, které do poctivého piva patří – vodu, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Naše piva jsou čistě přírodním produktem, k čemuž nás zavazuje tradice pivovarnického řemesla, kterou respektujeme a ctíme,“ říká Martin Zajíček z pivovaru Moravia.

Brněnský minipivovar Hauskrecht uvařil speciál PH 13 Marcen. Märzenbier, česky březnové pivo, se ve středověkém Bavorsku nazývalo poslední pivo uvařené před svátkem svatého Jiří. Po něm bylo až do konce září královským dekretem vaření piva zakázáno.

„Aby se takové pivo až do podzimu nezkazilo, vařilo se na vyšší stupňovitost a ukládalo v hlubokých sklepích pod vrstvou říčního ledu. PH 13 Marcen má stejně jako jeho středověký vzor tajemně jantarovou barvu,“ představuje Kristýna Krakešová z pivovaru Hauskrecht. Seznam míst, kde můžete velikonoční speciály ochutnat, najdete na webech a na facebookových profilech jednotlivých pivovarů.

Komentáře

Hlavní zprávy

Komerční sdělení

Orientační běžci se při Adamovském sprintu popasují s kopcovitým terénem

vydáno 29. února 2024

Čtyřapůltisícové město v úzkém údolí řeky Svitavy, odkud po obou stranách strmě stoupají stráně vzhůru – tak lze nejlépe popsat Adamov, který za svůj...  celý článek

Pokaždé se těším na emoce v sále, říká výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská

vydáno 28. února 2024  20:00

V sobotu 9. března budou v přímém přenosu České televize předány filmové ceny Český lev. Podle čeho se vybírají nejen moderátor a hudebníci a jak dlouho...  celý článek

Hluk a tma. Vlezli jsme do metra D. Pod Pankrácí se pracuje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu

GALERIE
vydáno 28. února 2024  14:40

Nepříjemný pravidelný zvuk se rozléhá tunelem. Vydává ho couvající bagr. Kravál je to opravdu pronikavý. Musí být. V hlučném prostředí stavby metra to ani...  celý článek

V kostele na Malé Straně straší. Řádí tu vdova a mnich, co jej vozí bezhlaví kozlové v kočáře

vydáno 28. února 2024  11:00

Mezi ulicemi Říční, Všehrdova a Besední na samém okraji Malé Strany zůstal poněkud pozapomenutý Malostranský špitál. Spolu se středověkým kostelíkem,...  celý článek