metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 14 °C

Neděle 13. října 2024. Svátek má Renáta

Nasávání je za odměnu, říká autor nové knihy o hospodách

  11:55
Lukáš Berný napsal už čtvrtý díl svého průvodce po staropražských hostincích Kde pijí múzy
Lukáš Berný se čtvrtým dílem průvodce po staropražských hostincích | foto: ArchivMetro.cz

Je o knihy o hospodách a pivu stále zájem?
Pořád je. Čím víc se tomu věnuji, tím víc jsem přesvědčený, že Češi nejsou „pivní národ“ kvůli alkoholu, ale skutečně proto, že v sobě pořád máme zakořeněnou dobu, kdy hostinec byl místem kultury i národního povznesení. A to myslím vážně, od poloviny 19. století někdy tak do první republiky takovým místem hostince skutečně byly. Nešlo jen o to se napít nebo najíst, hospody byly i místem kultury nebo politiky. A tak jsou knihy o tomhle prostředí vlastně uzavřením kruhu.

Jaké podniky čtenáři v knize tentokrát najdou?
Tentokrát jdeme na levý břeh Vltavy. Z malostranských podniků U Schnellů a U Krále brabantského nahoru k Loretě k pivnici U Černého vola. Už za názvy těch hospůdek jsou ukryté příběhy. Málokdo ví, že králem brabantským byl ve skutečnosti Jan I., patron sládků Gambrinus, a byl mimochodem pradědečkem Karla IV. Černý vůl bývával Černým vorlem, ale písař se kdysi dávno přepsal a už mu to zůstalo. A příběh pražského Němce Bedřicha Schnella… Ten si nechám do knihy, ale svého času to byl největší hrdina Čechů, po kterém byly pojmenovávané ulice a umělci se předháněli, kdo lépe jeho podobu předá světu. Až nacisté a komunisté jeho památku zašlapali.
U hospod v předchozích dílech byla silná kulturní stopa. I do těch malostranských chodili slavní?
Tentokrát je ten kulturní rozsah ještě širší, protože kromě umělců typu Haška a Hrabala, které z našich tří předchozích knížek dobře známe, nás tentokrát čeká i undergroundový svět šedesátých let s Milanem Knížákem nebo Járou J. Neduhou. Ale dojde i na brabantské příběhy kolem Karla Čapka, Josefa Váchala, Adolfa Kašpara, Petra Nováka… U Černého vola se scházela ztracená generace prvorepublikových výtvarníků: Vojtěch Tittelbach, Cyril Zatloukal, Alois Bučánek, stejně jako naše první politická elita, lidé jako Kramář, Rašín, Klofáč a mnoho dalších. A všechny hostince propojují úžasní malostranští fotografové jako Jan Reich nebo Stanislav Tůma.

Trávíte více času v archivu, nebo na místě sběrem historek štamgastů?
Nejde psát knihu o hostinci doma od stolu. To je jako napsat reportáž z hokeje po poslechu rozhlasového přenosu. Ale je pravda, že probírání a zpracovávání archivních materiálů zabírá nejvíc času. Nasávání hostinské atmosféry je spíš za odměnu.

Jste čerstvě ženatý, nechá vás manželka napsat ještě další díl?
Při psaní prvního dílu jsem tak dlouho mlel o Zlatém tygrovi, až řekla, že tam se mnou musí jít, ačkoliv pivo vůbec nepila, nechutnalo jí. No a tam jich ten první večer vypila pět a od té doby na ně chodíme docela často.

Autor: Metro.cz

Hlavní zprávy

Sliby, chyby? Náměstek Hřib před rokem oznámil, že do výběru jména mostu zapojí veřejnost

vydáno 13. října 2024  16:37

„Rádi bychom pojmenovali dokončený Dvorecký most po nějaké významné ženě. Samozřejmě že do výběru jména zapojíme veřejnost.“ Tuhle větu umístil na své...  celý článek

VIP značky v ulicích Prahy. Oslava SS? Smutek za Heydricha? Nebo hrdý na parašutisty?

vydáno 13. října 2024  11:19

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Kroje fotil i na pohřbech. Z výsledné koláže pak vytvořil knihu a výstavu na pražské Letné

vydáno 12. října 2024  15:00

Ve vodárenské věži na pražské Letné probíhá až do konce listopadu výstava Tradice v obrazech. Prostřednictvím fotografií ve stylu fine art se zde mohou...  celý článek

Je lepší točit pět kvalitních jídel než kvanta nutričně nehodnotných

vydáno 12. října 2024  8:00

Příprava svačin pro děti v předstihu je pro mnoho lidí poměrně náročnou disciplínou. Komplikuje to shon a třeba i nulová nálada si ráno přivstat a...  celý článek