Proč jste se rozhodli zařadit mezi vaše produkty třtinový rum?
Tuzemské rumy jsou v Česku nejpopulárnějšími lihovinami. Téměř každý čtvrtý panák je tuzemský rum. Sílící ekonomická situace Čechů a rostoucí životní úroveň dávají zároveň růst i importovaným pravým rumům. Tuzemský vznikl za napoleonské blokády, kdy nebylo možné na naše území dovážet třtinový rum ani suroviny pro jeho výrobu. Nyní to možné je a my si myslíme, že s respektem k prvorepublikové tradici a historii naší značky, která je vnímána jako synonymum pro rum, dává smysl, aby i naše společnost nabídla spotřebitelům pravý třtinový rum.
Jak dlouho to trvalo od nápadu k realizaci?
Za tu dobu uběhly téměř dva roky a práce na jeho vývoji bylo opravdu mnoho. Nyní je už k dostání v obchodech a my sklízíme první ovoce úsilí. Reakce máme pozitivní.
Jak probíhá dodávka a zpracování blendu pro Republiku? A odkud je?
Přesné poměry v blendu jsou tajemstvím. Blend obsahuje kvalitní až osmileté rumy, které pocházejí z Nikaraguy, Dominikánské republiky, Barbadosu a Jamajky. Vyrábí se tak, že smícháme třtinové destiláty z těchto oblastí, které mírně dosladíme třtinovým cukrem a dobarvíme karamelem. Získáme 38procentní lahodný a jemný tmavý rum s chuťovými tóny vanilky, sušeného ovoce a oříšků.
Jak těžké je vyvážit chuť a kdo se o to stará? Je doslazování speciálně specifické pro českou klientelu?
Přidání menšího obsahu cukru bývá u rumů poměrně časté. Za výslednou chuť vděčíme našim master blenderům a odborníkům z výroby.
Jak vás napadl název Republica? V čem jste se inspirovali pro design lahve?
S novinkou jsme chtěli vzdát hold našemu umu a téměř stoleté tradici ve výrobě lihovin. Proto jsme se rozhodli pro název Republica a secesní etiketu. Design lahve jsme vybírali tak, aby byl vhodný pro kategorii rumu a zároveň dobře podtrhoval hodnoty, které sdílí Božkov Republica s naší tradicí výroby lihovin od roku 1920.
Jak jste vymýšleli koktejly? Co se nejlépe hodí pro druh a chuť tohoto rumu?
Novinku doporučujeme podávat v pokojové teplotě v širší skleničce, ideálně s dobrou čokoládou nebo českým brambůrkem. Připravili jsme speciální koktejlové menu, které nám pomohl vytvořit náš dvorní barman Martin Vogeltanz. Vymyslel koktejly jak ve sladší variantě například s podtónem meruňky, které určitě ocení dámy, tak i nakyslejší s použitím švestek, jež sklidí úspěch u pánů.