metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Sloupek Pavla Maurera: Pivo

  19:32
Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity.
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Odborníkem na pivo je v naší republice prakticky každý. „Všichni“ víme lépe, jak se čepuje, jak má být plná sklenice, hutná pěna a co je to, když má pivo říz! Nicméně dovolte mi, abych i pro ty nejvíce zasvěcené pivaře připomněl pár základních pravidel.

Zaprvé: Pěna je také pivo! To není něco, co se náhodou připletlo do sklenice, ale zvláště v naší zemi je pěna zásadní součástí piva, a když je navíc krémová a hutná, je to úplná delikatesa.

Zadruhé: Chuť piva značně ovlivňuje perfektní čistota sklenice. Současně je nezbytné, aby hostinský po mytí nenechával na dně půllitru skoro centimetr vody a do něj pak – jakoby omylem – dočepoval pivo. To je podraz na hosta i na pivo!

Zatřetí: V typickém českém hostinci má mít návštěvník možnost objednat své pivo jako – hladinku, šnyt, nadvakrát čepované nebo třeba mlíko. To jsou pivní varianty, jež ocení znalec, ale naše mistrovství čepu může obdivovat i náhodný turista, který bude mít doma o čem vyprávět! Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity. Prostě jestli má říz!

Celé umění čepování se dá shrnout do jednoduché formulace: Jak dostat co nejrychleji a nejšetrněji pivo ze sudu do sklenice. Ideální teplota piva je 6–8 stupňů, tedy lidově řečeno – sedmý schod. Přechlazené nebo teplé pivo – ne! Trubky musí být pravidelně a řádně proplachovány – to snad ani nemusím zmiňovat. Nečisté trubky jsou ostudou každého výčepního! No a nakonec nezapomeňme na staré dobré pravidlo, že: „Sládek pivo vaří – a hostinský pivo dělá!“ Když tohle všechno klapne, můžeme si užít tu naši vynikající převařenou bylinkovou vodu, která nemá ve světě konkurenci! Ať slouží!

Autor:

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek