metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 17 °C

Úterý 28. května 2024. Svátek má Vilém

Zahubí nás růst platů? Experti se v odhadu liší

  10:39
Ani po třiceti letech kapitalismu jsme západní úrovně platů nedosáhli.
Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanová pro iDNES.cz

České platy za vyspělými zeměmi Evropské unie stále zaostávají. I přesto, že v posledních dvou letech v některých profesích rostou až dvouciferně. Ekonomové se neshodnou, jestli je to dobře, nebo špatně. Někteří varují, že sbližováním platů se Západem přijdeme o výhodu nižších výrobních nákladů, kterými konkuruje náš export.

Varuje před tím například prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Mohlo by se stát, že firmy začnou říkat, že musí platit na mzdách tolik, až přestanou mít na investice. A jestli naše země potřebuje něco ještě více než nárůst mezd, tak je to investování,“ říká Dlouhý. Vadí mu především tlak odborářů, kteří požadují platy zvýšit o osm až deset procent.

Určité obavy má v tomto směru také makroekonomický analytik České spořitelny Jiří Polanský. „Naše ekonomika je pro domácí i zahraniční investory velmi zajímavá kvůli relativně nízkým mzdách v porovnání s vysoce kvalifikovanou a vzdělanou pracovní silou,“ argumentuje analytik Polanský. Tvrdí, že by v případě přílišného tlaku zaměstnanců na růst platů mohly velmi rychle a relativně levně přesunout výrobu do jiné země. „To se ale neděje, firmy jsou zatím ochotné velmi vysoký růst mezd svých zaměstnanců akceptovat,“ říká Polanský.

„Jsem opačného názoru, že by konkurenceschopnost našeho hospodářství poměrně vysoký růst mezd ohrozil a podlomil,“ tvrdí naopak hlavní ekonom skupiny ČSOB Martin Kupka. Podle něho jak firmy, tak stát, který také přidává, jen dohání manko vůči zaměstnancům, které vzniklo během krize po roce 2008. „V tomto směru máme ještě dostatečné rezervy,“ říká hlavní ekonom ČSOB. Svůj optimismus dokládá i statistikami. „Jednak zpracovatelský průmysl využívá své kapacity na necelých devadesát procent, jednak počet pracovních míst roste stejně rychle, jako roste zaměstnanost,“ uvádí Kupka. Podle něj mohou mít problémy ti podnikatelé, kteří se příliš spolehli na slabou korunu v důsledku několikaletých intervencí České národní banky. „Kdo v té době neinvestoval do nových technologií a postupů, může mít nyní problémy,“ dodává Kupka.

Růst platů netrápí ale jen Česko. „Až padesátiprocentní zvyšování mezd v některých regionech začíná zbržďovat také čínskou ekonomiku,“ připomíná Miroslav Zámečník, ekonomický analytik České bankovní asociace. „Vede to k odlivu některých výrob, které sem kdysi přesunuly evropské firmy, zpět do domovských zemí,“ dodává Zámečník. 

Česká mzda

31 851

To je podle Českého statistického úřadu průměrná nominální mzda v České republice ve druhém čtvrtletí letošního roku. „Pokud by světovou a českou ekonomiku nezasáhla v letech 2008 a 2009 hospodářská krize, brali bychom podle našich odhadů v této době kolem čtyřiceti tisíc korun měsíčně,“ říká Jiří Polanský, makroekonomický analytik České spořitelny.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Obecním domem se polinou vetřelčí, vesmírné i muší tóny. Pražský filmový orchestr je zpět

vydáno 28. května 2024  8:00

Sedmdesátičlenný soubor Pražského filmového orchestru (PFO) začal jako první v Česku hrát hudbu ze slavných filmů, a to výhradně z původních notových...  celý článek

„Bitcoin bude brzy stejně běžný jako psaní e-mailů,“ říkají bratři Kuchařovi

vydáno 27. května 2024  19:00

Bratři Martin a Matyáš Kuchařovi dostanou již v polovině příštího měsíce do Prahy nejvlivnější jména bitcoinového, respektive kryptoměnového světa. Po...  celý článek

Panoramatický výhled, kolonáda i výroba skla. Co zažít v Karlových Varech?

vydáno 27. května 2024  16:00

Historické lázeňské budovy, přilehlé kolonády, hotely, vyhlídky, kostely. O čem jiném by měla být řeč než o Karlových Varech. Ty vás uchvátí především...  celý článek

Rostlinné výrobky provází mnohé mýty. Přitom jsou zdravé a dá se z nich uvařit chutné jídlo

vydáno 27. května 2024  12:00

Když se řekne tofu, málokdo si v duchu řekne „mňam“. Spíš si představí náhražku masa bez chuti. Jenže ve skutečnosti jde spíš o mýty, které dnes už nemají...  celý článek