S hráškem, nebo bez? A co takové jablko? Recept na bramborový salát se liší v každé domácnosti. Hygienické principy jeho přípravy by však měly být všude stejné. Ovlivňují totiž třeba dobu, jak dlouho salát vydrží.
Pozor na skořápky
Pokud do bramborového salátu dáváte hrášek, patříte podle průzkumu značky Bonduelle a agentury STEM/MARK k polovině populace. Osm procent rodin se při přípravě obejde bez majonézy a tatarské omáčky. V 15 procentech salátů připravených o Vánocích je oblíbený bílý jogurt, upřednostňují ho nejčastěji respondenti starší 60 let.
„Budete-li na zamíchání salátu chtít použít jogurt, myslete na to, že se jedná o kysaný mléčný výrobek, který v jednom gramu obsahuje deset milionů živých mikroorganismů,“ popisuje Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin. „Ty se sice živí mléčným cukrem, ale nepohrdnou ani jinými sacharidy a salát by vám tak mohl při nesprávném skladování začít kvasit. Jogurt proto k ostatním surovinám přidávejte až těsně před konzumací,“ varuje Fourová.
Podle odbornice by si měli ti, kteří do salátu přidávají majonézu, ohlídat její složení. Bezpečná je kupovaná „majolka“ z pasterovaných vajec. Pokud však preferujete majonézu domácí ze syrových vajec, zvolte raději vejce kupovaná z monitorovaných a značených chovů. Případné riziko salmonely je zde nižší než u vajíček domácích.
Po manipulaci se skořápkami si nezapomeňte umýt ruce, vyskytuje se na nich totiž obrovské množství nečistot a nežádoucích mikroorganismů.
Nebezpečné koštování
Čtvrtina Čechů míchá suroviny holýma rukama, zvýšená hygiena by proto měla být automatická. „Abyste rukama nebo špinavým kuchyňským nádobím zbytečně nekontaminovali možnými patogeny zeleninu a další suroviny, které se již nebudou tepelně opracovávat, umyjte si před přípravou salátu i v jejím průběhu ruce důkladně mýdlem,“ doporučuje Fourová. „Stejně tak saponátem umyjte i povrchy, na nichž salát připravujete. Salát míchejte pouze čistou lžící a na čistotu myslete také po tom, co salát zamícháte a uložíte do lednice,“ radí Fourová. Polovina lidí totiž kontaminuje salát při jeho koštování, když ujídají opakovaně z velké mísy jednou a tou samou použitou lžící, nebo dalšími nečistotami, když se do ochutnávání pustí přímo holýma rukama.
Průzkum ukázal, že bramborový salát si 77 procent Čechů nedovede představit bez vajíčka a 62 procent bez mrkve. Přes 20 procent lidí salát konzumuje více než čtyři dny. Skladovat salát tak dlouho ale bezpečné není. Nejlepší je ho spotřebovat do tří dnů. S přípravou tohoto pokrmu začíná šedesát procent rodin den před Štědrým dnem, 40 procent z nich připravuje tuto vánoční přílohu jen několik hodin před sváteční večeří.