metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 25 °C

Neděle 23. června 2024. Svátek má Zdeňka

Kapr? Zapomeňte. Dejte si šneky a ústřice!

  5:33
Nechce se vám na Štědrý den sedět doma a sledovat pohádky nebo se vám při představě vyvařování a celodenních stresů s přípravami rosí čelo hrůzou? Tak přesně pro vás některé restaurace servírují speciální sváteční menu.
Šneci v tomatové omáčce s česnekovou fregolou, restovaným fenyklem a...

Šneci v tomatové omáčce s česnekovou fregolou, restovaným fenyklem a bramborovými chipsy. | foto: Château st. Havel,

Výjimečné menu chystá restaurace Ginger & Fred, sídlící v sedmém patře ikonického Tančícího domu, s jedinečným výhledem na Hradčany. „Namísto kapra bych doporučil například jesetera. Jeseteří maso je jemné a kompaktní a rozhodně ozvláštní štědrovečerní tabuli. Připravit ho můžete v trojobalu a servírovat s bramborovým salátem. Já ovšem preferuji pečení na pánvi a přepuštěném másle a v kombinaci, kterou najdete v našem vánočním menu,“ zve šéfkuchař Rudolf Doležal. K jeseterovi bude podávat dušený špenát, bramborové pyré, kaviár Osetra a omáčku z Champagne Legras. Jako předkrm zvolil krevetový salát s ananasovo-mangovou salsou, koriandrem, kokosovou pěnou a rýžovým chipsem; sladkou tečkou bude financier s krémem z lískových oříšků, křupavou bílou čokoládou a kaštanovou zmrzlinou. A k tomu vybrané víno a variace sýrů.

Kapří hranolky i pekingská kachna
Sváteční večeři nabídnou také v restauraci Oblaca v žižkovské věži, kde vám kromě mnohachodového menu, profesionálně spárovaného s víny, naservírují bombastický výhled na pražské panoráma. Hosté se mohou těšit na foie gras marinovaná s badyánem, k tomu perníkové pyré, pomeranč, fíkovou marmeládu a želé ze svařeného vína. Polévka se bude podávat krémová rybí s kořenovou zeleninou, doplněná kouskem smaženého třeboňského kapra s citronovou pěnou. Hlavní chod bude candát pečený se špekem, s vanilkovým pyré, máslovým hráškem, černou čočkou, espumou (pěnou) z červené řepy a crunchem z máslové vánočky. A jako dezert skořicová panna cotta s marinovanými jablky, karamelizovanými ořechy, černým kaviárem a citronovým sponge. Zapíjet ho budete prvotřídním tokajským.

Na Vánoce mají otevřeno i v pražském zámku Château st. Havel, kde restauraci vede vyhlášený šéfkuchař Ondřej Slanina. „Hostům bych doporučila naši specialitu – hranolky ze zámeckého kapra doplněné čočkovým salátem a cibulovou espumou. Součástí vánočního menu jsou samozřejmě rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem – dovolím si říct, že rybu umí naši kuchaři připravit skvěle. Zajímavý chuťový zážitek skýtá panenka z divočáka v houbovém prachu se smotkem vinné klobásy na celerové placce se smaženým zelňákem a smržovou omáčkou. Mezi dezerty nemůže chybět jak zámecké cukroví, tak náš velmi oblíbený sachr dort,“ prozrazuje manažerka restaurace Kateřina Dvořáková.

Kromě kapřích hranolků nachystali jako předkrm šneky v tomatové omáčce s česnekovou fregolou, restovaným fenyklem a bramborovými chipsy. Lákavě vypadá i mrkvový dort se skořicí, jablečnou pralinkou, espumou z baileys a čokoládovým gelem.

Pravá pekingská kachna
Milovníci mořských plodů, ústřic, šneků a belgických piv si přijdou na své v restauraci Bruxx. Přímo na Štědrý den a na první svátek vánoční bude šéfkuchař Jan Pípal servírovat vánoční šneky v kombinaci s belgickými pivy. Pochoutku pocházející z Francie připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem. Barman Jan Pína zase umíchá neobvyklé koktejly.

Také ve spřáteleném Vinohradském parlamentu budou hrát roli šneci, tentokrát v polévce připravované podle staročeského receptu. Šneky přidají do vývaru z uzeného kolene. Tato tradice pochází z období první republiky, kdy si především vyšší společenská vrstva dopřávala hlemýždě při sváteční procházce městem.

I když vánoční menu v asijské restauraci Sia neplánují, protože svou pozornost zaměřují spíš k čínskému Novému roku (5. února 2019), můžete tam vyzkoušet nefalšovanou pekingskou kachnu. Její příprava trvá dva dny – nejprve se kachna ochutí kořením a marinádou z hoisin omáčky, poté se její kůže polévá horkou vodou a potírá směsí sirupu, medu a octa. Druhý den se pak ochucený opeřenec peče dokřupava ve speciální peci. Interiér podniku, odkazující na exotickou poetiku asijských tržišť a vzdálených přímořských lokalit, v zimních dnech navíc příjemně zahřeje. 

Autor: Metro.cz

Hlavní zprávy

Víte, kudy a jak jezdívaly železniční vagony ze Smíchova na Florenc? Neuvěříte

vydáno 23. června 2024  11:43

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Ovčí střeva, dvoumetrový černoch a zrádný robot. Vetřelec slaví 45 let

vydáno 22. června 2024  5:08

„Vetřelec je bezchybný organismus. Jeho dokonalosti se může vyrovnat jenom jeho zrůdnost,“ cedí mezi zuby android Ash. Tváří v tvář Ripleyové obdivuje...  celý článek

Stopy po okupačních kulkách, které vydržely na fasádě a také vlajkodržáky na Letné

vydáno 16. června 2024  11:30

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

České pivovary kráčejí k udržitelnosti a zároveň se snaží šetřit životní prostředí

vydáno 15. června 2024  8:32

Radegast chce zadržet v krajině více vody, než sám spotřebuje. Tento projekt přijde na miliony korun. Plzeňský Prazdroj zase vyvinul úspornější chladič...  celý článek