metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Čerstvost je až na prvním místě, zdůrazňuje sushi master z restaurace Sia

  14:23
Tomáš Homůlka je považován za sushi mastera, i když sám by se tak nenazval. Je ale jedním z prvních, kteří kulturu sushi u nás začali propagovat, ať už v podniku Lary Fary, Fragola, nebo Buddha baru. A šlo mu to natolik, že učil sushi až v Moskvě. Jako dlouholetý sous chef asijské restaurace Sia zve na akci s pokrmy ceviche a sashimi, které mají se sushi mnoho společného. Akce začne příští středu.
Tomáš Homůlka | foto: SIAMetro.cz

Jste považován za sushi mastera. Jak dlouho se pokrmu věnujete?
Sushi se věnuji 12 let, což ze mě rozhodně nedělá sushi mastera. Pro mě je to 90letý dědeček z Tokia, který ve čtyři ráno zajde na rybí trh, kde už ví, že mu mají připravit nejčerstvější ryby, které jeho tým nakonec zpracuje na sushi. Toto jídlo se učíte celý život, i když jeho příprava vypadá jednoduše. Navíc jsem Evropan, a ještě k tomu levák. To vše mluví proti. Na co jsem ale pyšný, je, že jsem naučil dělat sushi pár lidí, kteří se tím dokážou dobře uživit.

Je něco, bez čeho dobré sushi prostě neuděláte?
Rozhodně. Bez čerstvé ryby. Taky si nepůjdete udělat hovězí tatarák z deset dnů starého mletého masa uloženého v ledničce. Pro mě je zásadní, když má ryba ještě plné bříško, čerstvé žábry, čisté oči. Proto je kupuji vždy v celku. A hlavní je, že maso musí vonět po čerstvém mase, nikdy ne po rybě samotné. Zase to připodobním třeba ke kuřecímu, které, když je čerstvé, hezky voní. Ale to není případ jen sushi, ale i jihoamerického pokrmu ceviche a japonského sashimi, pro něž připravujeme speciální akci.

Co jsou pokrmy ceviche a sashimi? Jak byste je popsal?
Ceviche je pokrm pocházející z Latinské Ameriky a jedná se o čerstvou rybu svařenou v limetové šťávě. To slovo svařenou je však zavádějící. Ryba se ve skutečnosti nesváří, ale čerstvé rybí maso nakrájené na kousky se zakape šťávou z limet, která začne na rybě reagovat. Díky tomu nakonec nejíte maso úplně syrové, ale svařené. Maso se nakládá do základní marinády z limet, česneku, zázvoru, řapíkatého celeru, chilli a soli. K tomu se přidávají například vařené brambory, červená cibule. Sashimi je zase japonský pokrm z čerstvé ryby, která se podává s wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem. K tomu se může přidat třeba sushi rýže. Rozdíl proti ceviche je, že se servíruje skutečně syrové maso nakrájené na plátky. Výhoda obou pokrmů je, že jsou lehké a dají se dobře kombinovat.

Dají se ceviche a sashimi připravit i třeba z českých ryb?
Teoreticky dají, ale nedoporučuji to. Mořské ryby mají úplně jinou strukturu masa, jsou pevnější. Když už sladkovodní rybu, určitě ne kapra nebo sumce, ale dravé ryby jako štika či candát.

Které ryby jsou tedy ideální?
Obojí se dá připravovat z ryb jako sea bass, losos, tuňák nebo z krevet a mušlí svatého Jakuba. V Sie se v týdnu od 15. do 22. června můžete těšit na Sake sashimi z divokého lososa s tobbiko kaviárem, Hamachi sashimi z kranase japonského a wasabi, Ceviche z divokého lososa a mušlí svatého Jakuba a Ceviche z tygřích krevet s avokádem. Skvělé je, že si můžete objednat všechno najednou a ochutnávat mezi sebou.

Autor: Pavel Urban Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek