metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 19 °C

Sobota 18. května 2024. Svátek má Nataša

Jedlé květy roztančí i váš talíř. Máme pro vás pár tipů

  5:45
Slavnostní tabuli, luxusní dort, letní drink, ale také úplně obyčejnou večeři ozvláštní jedlé květy. Můžete si je sami nasbírat nebo je pořídíte u specializovaných pěstitelů, na trzích či ve vybraných marketech. Na salátech nebo krémových polévkách vypadají krásně a chutnají jedinečně.

Další 3 fotografie v galerii
jedlé květy | foto: Vendula Šefrnová - kytkykjidlu.cz

V zásadě jsou důležité tři věci: ne každá květina je jedlá, některé jsou naopak velmi jedovaté (vyhněte se oleandru, narcisu, azalkám, rododendronům i lobelkám) a kvítí sbírejte vždy v čistém prostředí. K užitku jsou i mnohé plevelné rostliny, vynikající jsou sedmikrásky, pampelišky, hvozdík, nasládlé růžové koule jetele a pažitky, rozcuchané modré chrpy, voňavý heřmánek, léčivý měsíček, výrazné chryzantémy nebo mírně nakyslý ibišek. Jeho květ mimochodem vypadá lahodně na dně poháru se šumivým vínem. 

Upozornění

  • Květy z květinářství raději nepoužívejte vůbec. 
  • Sazeničky ze zahradnictví nechejte alespoň tři týdny aklimatizovat v záhonku, než budou moci na váš stůl.

Narůžovělé květy pažitky se báječně hodí na grilovaný zelený chřest nebo do bramborového salátu, bledě modré květy brutnáku s lehkou okurkovou chutí přidejte do ovocných salátů. Monarda neboli medonosný včelí balzám, který američtí indiáni používali k léčení nemocí dýchacích cest, zase ozvláštní třeba těstovinový salát. Jedlé kvítí a býlí raději přidávejte k jednoduše vypadajícím pokrmům, aby pořádně vynikly.

Pozor na okolí polí a golfových hřišť
„Volná příroda s rozkvetlými loukami je u nás štědrá. A to i v okolí větších měst. V Praze stačí vyjet metrem na konečnou, ujít pár minut a určitě najdete nějaké pěkné čisté místo. Hygienicky nepřátelská místa jsou ta, kde se pohybuje hodně pejskařů, mají pelíšky bezdomovci. Nevhodná jsou i golfová hřiště s chemicky ošetřovanou trávou. Pozor bychom měli dávat v těsné blízkosti zemědělských polí, a to kvůli postřikům,“ radí odbornice na jedlé kvítí Jana Vlková. 

jedlé květy

Plané rostliny jsou choulostivé na skladování a vyžadují speciální logistiku. „Bohužel většinou je květ buď trvanlivý, krásný, nebo dobře chutná. Málokdy platí dohromady alespoň dvě z těchto charakteristik. Spíš každá zvlášť,“ dodává Jana Vlková, autorka knih Květinová kuchařka, Notes Květinové kuchařky nebo Pampelišky k jídlu. 

Květy by se měly sbírat za sluníčka a okamžitě podávat. Předtím je neomývejte! „Mytím byste spláchli vůně a poničili, co příroda vytvořila. Nechejte je venku nebo na kuchyňské lince, aby vylezl hmyz. Zelené lupení samozřejmě opláchněte stejně jako květy plazící se po zemi,“ radí paní Jana a zdůrazňuje, že kvítí je třeba do salátů přidávat až jako úplně poslední. Jinak by ho olej a ocet poškodily. Do salátů nebo na pesto můžete vyzkoušet květy lichořeřišnice. Chutnají štiplavě, trochu jako ředkvičky. 

Jedlé květy na každý stůl
Stálicí na květinovém menu jsou sedmikrásky, které udělají radost kuchtíkovi začátečníkovi stejně jako vybíravému gurmetovi. Chudobky, latinsky Bellis perennis, mají jemně nahořklou chuť a dokážou ozdobit šálek černého čaje, zeleninovou polévku i rozehrát obyčejný krajíc chleba natřený máslem nebo tvarohovou pomazánkou. 

Připravte si také sedmikráskový salát s pečenými rajčaty a čerstvým sýrem.
„Jsou jídlem mého mládí. Když jsem přišla domů ze školy, posypala jsem si chleba s máslem a plnotučnou hořčicí plnou hrstí čerstvě nasbíraných drobných kvítků,“ vzpomíná na svá studentská léta. 

jedlé květy

Bělavé sedmikrásky se však překvapivě nehodí na zdobení dezertů, protože se ve tmě a v chladu zavírají. Profesionální „kytkožroutka“ dává ještě jeden neobvyklý tip: mladé smrkové výhonky plné vitaminu C. „Vybírejte nejběžnější smrkové druhy, konkrétně smrk ztepilý, žádné jeho šlechtěné parkové příbuzné. 

Jemňounké, právě vyrašené pacičky mají kyselou chuť s pryskyřičným nádechem. Nakládám je nakyselo a používám v zimě jako zajímavé koření. Nebo je na jaře nasekám a obalím v nich kuličky čerstvého sýra či plátky lososa. Skvěle se hodí k vanilkové zmrzlině. S mladými smrkovými výhonky pracujte opravdu jako s dochucovadlem,“ nabádá.

jedlé květy

Růžové orgie
Hitem letních zahrad budou růže. Ke gastronomickým hrátkám se nejvíc hodí příliš nešlechtěné růže stolistá, damascénská a svraskalá (Rosa rugosa). Poslední jmenovaná keřová odrůda je velmi odolná a podle květinové gastronautky ladí její okvětní lístky se šlehačkou. A k ní ještě přidejte jahody! Plátky růže stolisté zase umějí rozehrát dezert Pavlova. „Stačí tuto sladkou tečku sytě posypat růží,“ láká autorka webových stránek Kytkykjidlu.cz Jana Vlková, která pravidelně pořádá terénní a zahradní kurzy. 

Ochutnat můžete i sušené růžové kvítky nebo je čerstvé stloukat s cukrem, čímž vznikne exotická marmeláda určená k okamžité spotřebě. Tak alou do přírody!

Autor:
Témata: salát, růže

Hlavní zprávy

Paralelní světy, kočka a pocuchaný mozek. Bestseller Temná hmota nepřekvapuje

Strážce streamu
vydáno 17. května 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Štve vás manželka? Děti pořád jen pyskují? Šéf je blbec? Nevadí. Stačí, když si promyslíte, jaké vaše životní rozhodnutí vás do tohohle neutěšeného...  celý článek

Fanoušci MHD vymění letos na akci Autobusový den terminál metra Letňany za Letenskou pláň

vydáno 17. května 2024  5:00

„Po šesti minulých ročnících, které se konaly v terminálu u stanice metra C Letňany, se letošní akce uskuteční na zcela novém místě! V sobotu 18. května...  celý článek

Stát na zastávce jako pařez není dobrá strategie. „Mávací“ zastávky čtenáři Metra nechtějí

vydáno 16. května 2024  12:00

I když převedení všech pražských autobusových zastávek do režimu na znamení nikdo z cestujících nechce, stejně to nejspíš na magistrátu odsouhlasí. V...  celý článek

Foťte jako Botticeli! Žádné složité nastavování mobilu, stačí jen pár jednoduchých triků

vydáno 15. května 2024  12:59

Pro dobrou fotku stačí dobrý mobil... Kdepak! Všichni tušíme, že jen ve fotoaparátu to není. S kolegyní jsme se zúčastnili kurzu focení iPhonem a i s...  celý článek